Close button

Розроблений революційний метод відновлення зору

Розроблений революційний метод відновлення зору

Дослідники з університетського коледжу Лондона довели, що червоне світло може поліпшити зір, якщо воно погіршилося з віком, повідомляє Новое время.

Експеримент на пацієнтах показав, що для поліпшення стану сітківки достатньо щоденного трихвилинного впливу червоним світлом, з 'ясували британські офтальмологи.

Вчені вважають, що це відкриття могло б сигналізувати про зародження нових доступних варіантів домашньої терапії для мільйонів людей у всьому світі, які страждають від природних порушень зору.

У Великобританії в даний час налічується близько 12 мільйонів осіб у віці старше 65 років: через 50 років ця цифра збільшиться приблизно до 20 мільйонів, і у всіх буде певна ступінь погіршення зору через старіння сітківки.

Провідний автор нової роботи, професор Глен Джеффрі (інститут офтальмології університетського коледжу Лондона), сказав: "з віком ваша зорова система значно погіршується, особливо після 40 років. Ваша чутливість сітківки і ваше колірне зір поступово погіршуються, і це стає все більш важливою проблемою ".

У людей близько 40 років клітки сітківки ока починають старіти, і темпи цього старіння частково обумовлені мітохондріями клітин, роль яких полягає у виробленні енергії (відомої як АТФ) і підвищенні клітинної функції. Щільність мітохондрій є найвищою в клітинах фоторецепторів сітківки, які мають високі енергетичні потреби. В результаті сітківка старіє швидше, ніж інші органи, з 70% - 'язням зниженням АТФ в течение жизни, що спричинює значне зниження зору.

Учасниками дослідження стали 12 чоловіків і 12 жінок у віці 28 72 років без очних хвороб. Спочатку вчені перевірили чутливість паличок і колб всіх учасників. Чутливість паличок перевірялася в темряві, де випробовувані повинні були знайти тьмяні джерела світла. Для перевірки колб використовувалися розмиті кольорові літери на неконтрастний тлі.

Потім піддослідні отримали спеціальні світлодіодні фонарики. Протягом двох тижнів вони мали дивитися на світ протягом трьох хвилин кожен день. Після закінчення експерименту дослідники знову протестували чутливість їх паличок і колб.

На молодих учасників червоне світло не вплинув. Проте у тих, кому було від 40 років і більше, спостерігалися помітні поліпшення. Деякі з учасників поліпшили здатність розпізнавати кольору на 20%. В основному це стосувалося синій частині спектру - сприйнятливість до неї страждає з віком найбільше.

Професор Джеффрі сказав: "Наше дослідження показує, що можна значно поліпшити зір, яке погіршилося у літніх людей, за допомогою простого короткочасного впливу світлових хвиль, які заряджають енергетичну систему, яка зменшилась в клітинах сітківки, це як перезарядка батареї".

Вчені збираються зробити так, щоб сітківка людини могла розпізнавати світло в інфрачервоному діапазоні. Новий метод вже успішно випробували на сліпих мишах.

На відміну від собак і кішок, основним органом почуттів у людини є очі. Завдяки зрению ми Розпізнаємо об 'єкти, оцінюємо відстані до них і набагато краще орієнтуємося в просторі.

Проблеми із зором наступають тоді, коли фоторецептори у сітківці очей стають менш чутливими до світла - це призводить до часткової або повної втрати здатності бачити.

Новини

Популярні теми форуму

analytics