Close button

Нетверезе кермування: як будуть штрафувати з 1 липня

Нетверезе кермування: як будуть штрафувати з 1 липня

Депутати знову передумали посилювати відповідальність для водіїв, яких впіймали п 'яним за кермом. Як і колись, буде тільки адміністративна, повідомляє UBR.

В чем дело

1 липня 2020 року набирає чинності закон від 22 листопада 2018 no2617 VIII, яким вводиться інститут кримінальних проступків. Зокрема, кримінальним проступком повинно було стати і керування транспортним засобом в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп 'яніння.

Разом з цим, 17 червня цього ж року нардепи ухвалили в другому читанні проект Закону "про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв 'язку з прийняттям Закону України" про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень ", яким ця ж 286-1 КК скасовується.

Таким чином, залишається всім відома "адмінка" за 130-ю статтею КУпАП.

"З 1-го липня управління транспортним засобом у стані сп 'яніння не переходить в розряд кримінальних проступків. На позаминулому тижні Верховна Рада ухвалила законопроект No3314, який уже скеровано на підпис Президентові ", - говорить автоюрист Володимир Караваєв.

Яка відповідальність за 130-ю:

  • ч. 1. Водіння у стані сп 'яніння або відмова від проходження огляду. Штраф - 10 200 грн. Позбавлення прав на 1 рік;
  • ч. 2. Повторне порушення, передбачене ч. 1 протягом року. Штраф - 20 400 грн. Позбавлення прав на 3 роки
  • ;
  • ч. 3. Три і більше разів вчинення дій, передбачених ч. 1 протягом року. Штраф - 40 800 грн. Позбавлення прав на 10 років. Оплачуване вилучення транспорту або без такого
  • ;
  • ч. 4. Вживання алкоголю, наркотичних засобів та медпрепаратів на їх основі після скоєння ДТП або після зупинки ТЗ співробітником поліції до проходження огляду. Штраф - 20 400 грн. Позбавлення прав на 3 роки або адміністративний арешт 15 діб.

"Листи щастя" почали приходити колишнім власникам автомобілів

Закон не передбачає "поважних причин" для відмови від проходження огляду на стан сп 'яніння.

При цьому, кажуть юристи, поліцейські нерідко самі провокують водіїв відмовлятися від проходження такого огляду, оскільки на це зазвичай потрібно додатковий час і оформлення додаткових паперів.

Як доведеться оскаржувати

Згідно з інформацією в єдиному державному реєстрі судових рішень, з початку 2020 року судами було розглянуто 66 975 справ стосовно водіння в нетверезому вигляді. За весь 2019 рік було розглянуто 137155.

Не всі вони закінчуються в гіршу сторону для водія, багато закриваються за відсутністю складу правопорушення, а деякі по закінченні строків притягнення до відповідальності.

Оскільки розгляд таких справ так і буде регулюватися адміністративним правом, у адвокатів залишаться їхніми напрацьовані практики про те, на що потрібно звертати увагу і як домогтися визнання судом невинності особи.

Якби цей проступок перейшов в рамки Кримінального процесу, то практику довелося б напрацьовувати наново, оскільки процедура збору доказів, термін розслідування та тяжкість покарання при вчиненні проступку абсолютно інша, ніж при адміністративне правопорушення.

Приховують номера від камер. Водіїв почали штрафувати за ухилення від автофіксації

До сьогоднішнього дня популярною практикою було надання суду (така категорія справ "обов 'язково розглядалася судом і саме їм виносилося кінцеве рішення) доказів про порушення процедури з боку поліцейського і / або лікаря", розповів UBR.ua адвокат практики безпеки бізнесу ЮФ Juscutum Костянтин Корнєєв.

На що потрібно звертати увагу

Перший фактор, на який варто звертати увагу при язковий огляд, - чи була це запечатана так звана в народі "дудка". Оскільки сам драгер на екіпаж поліції - один, а ось дудок багато.

"Якщо водій не вживав алкоголь, а драг тест показав сп 'яніння (таке буває навіть якщо особа вийшло від дантиста після анестезії), необхідно вимагати медичного огляду. Поліцейський не має права відмовити. При цьому поліцейські самі зобов 'язані доставити така особа в медичний заклад ", - зауважив у розмові з UBR.ua Костянтин Корнєєв.

Також, надалі можна "гратися" з кваліфікацією доктора, процедурою огляду і т. Д. Але для правильних і виважених рішень варто все-таки звертатися за правовою допомогою адвоката.

Українців почнуть частіше ловити на перевищенні швидкості

Що робити, якщо водія хочуть перевірити на "п 'янку":

  • вести себе впевнено, не агресивно, дати патрульним спокійно виконувати свою роботу;
  • не відмовляється проходити обстеження на місці шляхом продувки в "драгер";
  • водій має право вимагати копію сертифіката на зазначений прилад і простежити за герметичністю упаковки з трубкою;
  • забір повітря проводиться в присутності двох понятих (незацікавлених осіб);
  • обов 'язково варто взяти заповнену "квитанцію", яку видасть прилад;

Якщо газоаналізатора у поліцейських немає, а до медичного закладу доставляти водія не хочуть, але при цьому складають на нього адмінматеріали, обов 'язково вимагайте виписати направлення для самостійного звернення до нарколога (протягом двох годин від моменту зупинки патрульними).

Після цього особисто, на протязі 2 годин після зупинки патрульними, потрібно звернутися в спеціалізований медзаклад для проходження огляду у лікаря-нарколога і здачі аналізів.

Денис Вергун

Новини

Популярні теми форуму

analytics