Close button

Хлопчик позитив. На Банковій змінюють піар - стратегію

Хлопчик позитив. На Банковій змінюють піар - стратегію

На Банковій радикально змінили тактику піар - роботи. Раніше все будувалося за схемою: виникає проблема - виступає президент, усі козиряють і щось роблять (або принаймні створюють видимість діяльності). Тепер все по-іншому, повідомляє Деловая столица.

Як саме - це за останній тиждень побачила вся країна, причому двічі. Вибухнув житловий будинок у Києві на Позняках - а президент мовчить, ніяк не реагує, наражаючись на питання "куди знову пропав Зеленський?". Тим часом телевізор передає все більш жахливі репортажі про повінь на Прикарпатті - а президент і далі мовчить, викликаючи найгірші побоювання про свій стан.

Нарешті все благополучно дозволяється. В смысле - з 'ясовується, що з Зеленським все більш-менш у порядку. Ось він вручає сім 'ям, постраждалим від вибуху на Позняках, сертифікати на перші 12 квартир у новобудові і обіцяє ще на 28.

"Всі 40 квартир - під нашим особистим контролем - ми віддамо протягом найближчих днів", - запевняє він. І прямо тут же вилітає на Прикарпаття, щоб особисто запевнити постраждалих від стихії: "гроші пішли. Зараз найголовніше - допомогти людям ".

Як бачимо, суть нової тактики піар - роботи на Банковій полягає в тому, що в разі виникнення якоїсь серйозної проблеми Зеленський мовчить до останнього моменту - але потім з 'являється, щоб оголосити про знайдений рішенні. Іншими словами, Зеленський не повинен асоціюватися (і особливо не повинен з 'являтися в одному відеоряді) ні з яким негативом, а тільки - з досягнутими позитивами.

Авторами цієї ідеї називають керівника президентського офісу Андрія Єрмака та його радника, політтехнолога Михайла Подоляка Саме з Подоляк пов 'язують відродження на Банковій традицій часів Кучми розсилати лояльним медіа та провладною спікерам темники (зараз вони називаються "меседж бокси") з інструкціями, що треба і що не можна говорити на ті чи інші теми.

Темники для "слуг народу" прямо вказують: негатив не коментуємо, про нього швидко забудуть відповідно до "правилом 24 годин". Як пояснюється в темниках, "правило 24 годин" - це "класична політична технологія, виведена М. Подоляк в 2005 р., яка полягає в тому, що, якщо об 'єкт інформаційної атаки ігнорує подія протягом 24 годин, медіаатака позбавляється підживлення і втрачає інформаційний вагу." Також темники вказують, що "категорично важливо уникати виправдувального і звичайнісінькими тону". І що не можна допускати, щоб негатив зачіпав Зеленського та Єрмака.

Зеленський зараз фактично те ж слухається темників, а тільки персональних, які готуються особисто для нього. Однак важливо те, що ідея "помічати тільки позитив" абсолютно відповідає побажанням самого Зеленського. Саме він вирішив, що він повинен дистанціюватися від негативу. Неодноразово він говорив у своєму оточенні: чому я повинен відповідати за помилки інших?

В самом деле, навіщо відповідати за помилки інших, коли можна піаритися на досягненнях інших. За свої помилки інші Нехай самі відповідають, а от свої успіхи Нехай віддадуть у скарбничку досягнень президента.

Загалом, прийнято рішення, що Зеленський більше не з 'являється в негативних історіях, а тільки в позитивних. Тобто тепер у нас буде тільки "хлопчик позитив".

Ця тактика працює в Росії, і на цьому акцентують автори ідеї. Однак є три підстави сумніватися в тому, що ця тактика дасть бажаний результат у разі Зеленського, попри всі намагання Єрмака і Подоляка

Перше підстава для сумнівів полягає в тому, що на Путіна працює вся медіаіндустрія РФ, і навіть у соцмережах виступи проти нього не є мейнстрімом. Тоді як Зеленський піддається в багатьох українських ЗМІ все більш жорсткою критиці, а у соцмережах він вже переважно об 'єкт насмішок і знущань. Коротше, як можна дистанціюватися від негативу, якщо тебе все одно до нього приплетуть і потім міцно прив 'яжуть? До речі, сам Зеленський прекрасно знає, як це робиться, і поимел тут великий практичний досвід.

Друге підстава для сумнівів - це те, що в Росії Путін штучно створив собі постійно граючий позитив у вигляді горезвісного "відродження величі Росії". Але яку велику національну ідею можуть запропонувати нам Зеленський і Єрмак з Подоляк? Поки що ми чули з Банкової лише ідею "яка різниця". Але це не просто не позитив, це - annulyator будь-якого позитиву. Тобто будь-який позитив після множення на "яка різниця" перетворюється в нуль.

А третє підставу сумніватися у тактиці "хлопчика позитиву" - це те, що позитив знаходиться не на всяку проблему. Як у випадку, наприклад, з підводним човном "Курськ", коли Путін не знайшов нічого кращого, ніж сказати "Она утонула". Рейтинг його, до речі, тоді сильно пішов вниз.

Так от, Зеленський зараз потрапив в таку низку подій, коли позитив не знаходиться майже ні на яку проблему. І ця низка обіцяє бути дуже довгою - можливо, до самого кінця його президентства.

Так, можна оголошувати себе "майстром спорту з боротьбі з коронавірусом" - та отримати протягом п 'яти тижнів чотириразове зростання числа випадків інфікування, що виявляються за добу (з 260 за 18 травня до 1109 за 25 червня). Можна вовсю пиариться на проекті "велике будівництво", урочисто занедбаному 1 березня, - і отримати падіння обсягу виконаних будівельних робіт на 11,6% в березні і на 16% у квітні (порівняно з аналогічним періодом попереднього року); цифри падіння за травень стануть відомі на наступному тижні.

Зрозуміло, що Єрмак з Подоляк вирішили зробити з Зеленського щось на кшталт "доброго царя". Щоб весь негатив перекладався на місцеву владу і Кабмін, а президент не встрявав в жодні скандали (ні про "корабельної сосни", яку йому хотіли підсунути Корнієнко і Арахамія, ні про "неякісних дітях" Галини Третьяковій) і видавав тільки позитивні меседжі - обіцяв допомогти всім постраждалим від паводків, роздавав ключі від квартир, зі святами вітав і т. Д.

Але реалізація цієї задумки дуже легко і невимушено створить Зеленському імідж "царя, у якого все валиться з рук". Адже валиться у нього не тільки боротьба з коронавірусом і будівництво - не вийшло ні швидкого миру на Донбасі, ні кінця епохи бідності.

Україні зараз доводиться боротися і з Росією, і з економічною кризою, і з covid 19, і з іншими напастями. Можна сказати, що всі ми солдати на цій війні. Так от, солдати дуже швидко відчувають фальш, коли хтось не бере участь з ними в битвах - щоб не запилитися, але приписує собі всі перемоги.

Новини

Популярні теми форуму

analytics