Close button

Чим загрожують Трампу вбивства американців на замовлення ГРУ

Чим загрожують Трампу вбивства американців на замовлення ГРУ

Не встигли американський президент Дональд Трамп і його адміністрація відійти від мемуарів Джона Болтона, як їм довелося відмахуватися від нових одкровень, що ілюструють невідповідність слів господаря Овального Кабінету його діям, повідомляє Деловая столица.

У п 'ятницю, 26 червня, стало відомо, що підрозділ російського ГРУ 29155 – саме те, що стояло за кібератаками на США в 2016 р. і замахом на скрипалів у Солсбері, платило талібам за вбивство американських військових в Афганістані.

Першою про це, посилаючись на свої джерела, повідомила The New York Times. За нею послідували The Washington Post, The Wall Street Journal і CNN.

Видання пишуть, що розвідка США кілька місяців тому з 'ясувала, що в минулому році ГРУ запропонувала терористам плату, фактично, за голови американців.

І не тільки американців. Джерело CNN у Євросоюзі, говорить, що мова йшла і про вбивство британських військовослужбовців.

Протягом 2019 р. в Афганістані загинули 20 американських солдатів. На початку лютого поточного року - ще двоє.

Щоправда, джерела NYT і інших ЗМІ що не можуть сказати, позбулися чи вони життів через грошового заохочення терористів росіянами.

Однак відбувалося це під час мирних переговорів між Вашингтоном і керівництвом "Талібану", результатом якого стала Лютнева домовленість про виведення американських військ з країни до 2021 р.

Яку мету переслідувало ГРУ? Джерела припускають, що це, По-перше, була помста за ганебну "побиття" російських найманців з ПВК "Вагнер" в Сирії у 2018 р.; а По-друге, що це був черговий елемент стратегії Москви з дестабілізації США. Цього разу через спроби заморозити переговорний процес і створити геополітичні виклики для Трампа, ратує за відмову Вашингтона від ролі "світового поліцейського".

Примітно, що про російське втручання стало відомо того миті, коли адміністрація Трампа, за словами співрозмовників CNN, вже перебувала на завершальному етапі ухвалення рішення щодо скорочення чисельності контингенту з 8,6 тис. до 4,5 тис.

І це всупереч тому, що таліби помітно активізувалися останнім часом. Повідомляється, що за минулий тиждень екстремісти здійснили 422 напади на сили афганського уряду в 32 провінціях.

Але що ще гірше (для Трампа), так це те, що він, схоже, знав про дії ГРУ.

Принаймні, про це йдеться в матеріалах вищезазначених видань. Джерела NYT, зокрема, наголошують, що розвідка доповідала про це президенту.

Можна було б припустити, що Трамп, перманентно, роками. ігнорує брифінги спецслужб і що віддає перевагу, що підтверджувала у своїй книзі Болтон, говорити сам, попросту відклав доповідь в чарку і забув про нього.

З іншого боку, AP пише, що все той же Болтон особисто порушував цю тему, мабуть, тому що вже давно звик до одного з дивацтв колишнього шефа.

Крім того, за даними газет, в кінці березня було навіть скликано засідання Ради Національної безпеки для обговорення поведінки росіян і відповідних кроків Вашингтона.

Відповідні заходи у відповідь, в тому числі нові санкції і реакція на дипломатичному рівні, повідомляють джерела, були опрацьовані та запропоновані адміністрації до розгляду, але білий будинок, нібито, так і не дав добро на жодну з них.

Мало того, президент США, як відомо, після доповіді розвідки і засідання Радбезу в черговий раз виступив за запрошення Путіна на саміт "Великої сімки". В цьому зараз, після публікацій про ГРУ, його дорікають демократи.

Дональд Трамп, в свою очередь, вирішив піти у повне заперечення. У Twitter він твердить про фейк-ньюс і стверджує, що ні він, ні віце-президент Майк Пенс, мовляв, нічого про висновках американської розвідки не знали.

Повторювала йому під час брифінгу в минулу суботу спікер Білого дому Кейлі макенані. При цьому достовірність відомостей журналістів вона не спростовує, а лише вказує на неточності в частині, яка стосується інформованості керівництва країни.

Ось ключовий напрямок тактики захисту адміністрації в рамках поточного скандалу - обурюватися не діям росіян, а тезою про те, що Трамп був в курсі.

На підтримку президенту навіть задіяли нещодавно (в кінці травня) призначеного директора Нацрозвідки Джона реткліффа, який у своїй заяві, опублікованій у суботу ввечері, підкреслив, що президент і віце-президент не були обізнані.

Наступного дня, в неділю, NYT опублікувала нову статтю, де, посилаючись на джерела в адміністрації, стверджує, що представники розвідки і військові в Афганістані в січні повідомляли керівництву про те, що ГРУ платить талібам.

І їхні доповіді були передані на "найвищий рівень у Білому домі".

Відібрати військових у Трампа

Те, що витік інформації стався саме зараз, определенно подія невипадкове.

Перш за все, це сильний удар по Трампу перед виборами. Причому, по всій видимості, з боку американського Національної розвідки. Гордість якого, Зазначимо, була уражена ще тим, що американський лідер вважав за краще повірити запевненням Путіна у відсутності спроб втручання в вибори з боку Кремля, ніж доповідями своїх спецслужб.

У цьому йому однопартійці ніяк не допомагають. Навпаки - республіканці приєдналися до демократів і зажадали від Білого дому надати всю інформацію щодо співпраці ГРУ і талібів.

Байден ж отримав можливість зайвий раз докласти Трампа, прямо заявивши, що його президентство - один великий подарунок Путіну, але це (афганська історія) вже ні в які ворота.

Трамп відповідає тим же. Обидва опоненти гризуться і звинувачують один одного в слабкості і нездатності впоратися з РФ. Біда в тому, що ці взаємні звинувачення працюють і проти них: формується медіаобразу сильній Росії, з якою не здатний упоратись ніякої американський президент – жодного Миротворець демократ, ні стронгмен республіканець.

Тим часом рейтинг Дональда Трампа не демонструє ні найменшого бажання хоча б трішки підрости. Він відстає від Джо Байдена відсотків на десять в середньому.

За що президент може подякувати себе самого - за свої бліді, дезорієнтують американців, заяви і дії в рамках боротьби з епідемією covid 19.

І, природно, за суперечливі висловлювання на адресу учасників масових протестів після вбивства копами афроамериканця Джорджа Флойда, і загрози вдатися до силі.

Мемуари Болтона погіршили становище президента, давши демократам можливість, користуючись його провалами в контексті коронавірусу і протестів, бити у болюче місце: бардак в адміністрації, нехтування національними інтересами заради особистої вигоди.

Тепер ось у Трампа відбирають та карту військового патріотизму, яку він тільки-но вирішив використовувати - загравав з військовими, прагнучи таким чином скоротити розрив зі, швидше за все, головним кандидатом "ослів".

Президент зробив одним з базисів своєї політики наступну позицію: чому американські військові повинні лити кров заради стабілізації Афганістану чи Сирії? Чому вони повинні захищати європейців, в тому числі Німеччину, якщо ті не хочуть витрачати на оборону, скільки нібито повинні?

Його турбота про здоров 'я солдатів перекривається одним небажанням хоч якось відреагувати на те, що спецслужба противника чужими руками цих самих солдатів убивала.

І ще. Якщо Трамп виведе війська, то продемонструє слабкість перед росіянами. Не виведе, намагаючись у що б то не стало дотримуватися мирних домовленостей з талібами - vtopchet в бруд військових. Что же это тогда за головнокомандувач?

Тому з великою часткою ймовірності, через кілька днів у Пентагон надійде команда тихенько заморозити плани щодо скорочення контингенту, поки галас не закончится. До слова, як і в Німеччині, звідки Трамп хотів вивести майже 10 тис. осіб. Та відповідний план, за повідомленням WSJ, в понеділок йому повинен був представити міністр оборони Марк еспер.

Тільки от часики тикают. Вибори все ближче. І не виключено, що до своїм військовим планам Трамп може і не повернутися.

Новини

Популярні теми форуму

analytics