Close button

Чому йде Смолій і що буде з курсом

Чому йде Смолій і що буде з курсом

Увечері 1 липня глава Національного банку України Яків Смолій несподівано подав у відставку, повідомляє Страна.ua.

Посаду голови НБУ одна з ключових в державі. А тому, природно, його зміна буде мати серйозні наслідки. Як політичні, так і економічні - для курсу гривні.

Чому пішов Смолій, чи хоче він піти насправді або ж це шантаж і що буде з курсом.

Чому Смолій заявив про відставку

Джерела "Страни" у НБУ запевняють, що головний банкір дійсно вирішив піти, зіткнувшись з дуже серйозним накатом з боку найбільш різних груп.

Смолій ставиться до команди екс-голови НБУ Гонтаревої. Таже його підтримував захід та його група впливу всередині України (так звані "sorosyata").

З ними ворогував олігарх Ігор Коломойський. Крім того, у Зеленського також були не проти змінити старі кадри на чолі НБУ, які дісталися у спадок від Порошенка.

З недавніх пір у Верховній Раді почалася активна підготовка до відставки Смолія.

Безпосереднім же сигналом до відходу Смолія, як говорять джерела в НБУ, стала історія з його заступниками.

Смолій лобіював продовження контракту свого заступника Олега Чурія, який закінчується 10 липня, але Рада НБУ цю ідею зарубил. Та до того ж розкритикував правління Смолія, сказавши, що в Україну не стимулюється кредитування. Плюс Смолію сказали, що не продовжать контракти і з решти його заступникам голови.

Це і навело голову НБУ на думку, що скоро його обкладуть з усіх боків, а тому краще піти зараз.

"Тим більше, що сам по собі Смолій не боєць і не готовим до війни. Його спеціально і поставила на цю посаду Валерія Гонтарева, щоб був такий голова НБУ, який ні на що не впливає. А ключову роль там грала заступник голови Катерина Рожкова ", - сказали" країні "в Нацбанку.

Наші джерела висувають дві версії вчинку Смолія.

За однією з них, він пішов за домовленістю з Володимиром Зеленським і Андрієм Єрмаком в обмін на гарантії недоторканності. При цьому не поставив до відома своє оточення в особі Рожкової і інших. Тепер вони теж підуть на вихід. І нині перебувають в легкому шоці.

За другою версією, його відхід - це демарш, покликаний показати наростаюче невдоволення "Сорос" Зеленським. І, відповідно, послати сигнал МВФ, що ситуація дуже погана і кредити більше давати не треба. Завдання-максимум такого ходу - налякати Зеленського так, щоб той відмовився підписувати заяву про відставку Смолія. Але так як це дуже малоймовірно, то Завдання-мінімум - спонукати захід жорстко натиснути на Зе, щоб він не чіпав інших "Сорос", а замість Смолія поставив такого ж кадру.

Якщо ж президент ці побажання не почує, то "sorosyata" і їх західні куратори активно підключаться до нинішньої хвилі розгойдування ситуації в Україні.

Що буде з курсом гривні

"Заяву про відставку Смолія напевно позначиться на валютному ринку і на курсі гривні вже завтра. В кращому випадку експортерів просто зроблять ставку на зростання курсу долара і його згортають активні продажі валюти на час, щоб вона подорожчала. Сутужно на торгах триватиме пару-трійку днів, і Міжбанк не піде далі 27,0-27,10 грн / $. У гіршому випадку ми побачимо справжній демарш з боку іноземців, які вийдуть масово скуповувати долар і піднімуть її курс, мотивуючи це політичною нестабільністю в Нацбанку. А НБУ влаштує саботаж - то є не підтримає гривню продажами валюти зі своїх резервів. Ось тоді ми побачимо більш затяжну нестабільність на валютному ринку ", - розповів заступник голови правління одного з банків.

"Більшість вірить у те, що це справжня відставка Смолія та що президент Зеленський підпише його заяву про звільнення. Проте не виключається, що мають місце політичні торги. Тобто Смолію не дали продовжити контракт його заступнику по валютному ринку Олегу Чур на новий строк (він закінчується 10 липня), і він став у позу через це. Не щоб звільнитися, а щоб його вмовляли залишитися, і шантажем залишити своїх людей. В цьому разі завтра полетять заклики "Сорос" припинити політичний тиск на Нацбанк, а іноземні власники ОВДП почнуть валити курс гривні, доводячи грошима, що вони проти перестановок в НБУ. В цьому випадку буде затяжна дестабілізація валютного ринку і, можливо, рух до 27,5 грн / $ и навіть вище ", - допустив у бесіді директор казначейства великого банку.

Хто замість Смолія?

Якщо президент прийме відставку голови НБУ, а Рада її затвердить, то постане питання про призначення нового голови.

1. Роман Жуковський. Починав кар 'єру в Укрсоцбанку, після чого тривалий час трудився на Держслужбі (від Мінекономіки до адміністрації президента), а після зайняв місце заступника виконавчого директора від України у світовому банку. В березні називався претендентом на пост міністра економіки, але, як кажуть, відмовився. Вважається грамотним фахівцем технократом, який не примикає до якоїсь групи впливу.

2. Кирило Шевченко. Голова правління Укргазбанку. Кажуть, що у нього непогані зв 'язку в офісі президента. ІМІ, в тому числі, пояснюють призначення в держбанки двох його заступників голови по Укргазбанку матчу - Євген Мецгер став головою Укрексімбанку, а Геннадія хелемського вважають найбільш вірогідним новим головою Ощадбанку (може змінити там Андрія Пишного після завершення конкурсу). Слабким місцем Шевченка вважається його робота в "Терра - банку", невеликий структурі, яка була прикрита НБУ. Його засновниками були екс-міністр фінансів часів Януковича Колобов і загиблий в суботу за дивних обставин нардеп Валерій Давиденко.

3. Богдан Данилишин. Колишній міністр економіки за часів уряду Юлії Тимошенко. Зараз є головою Ради НБУ і жорстко критикує Смолія та всю його команду. Саме Данилишин зараз вважається одним з найбільш ймовірних кандидатів на посаду голови НБУ.

4. Арсеній Яценюк. Екс-прем 'єр, лідер партії "народний фронт" з початку року різко наростив свою медійну активність. Як вже писала "Страна", ходили чутки, що він претендує на посаду голови НБУ. Однак ця ідея, м 'яко кажучи, виявилася не дуже популярною в народі. І точно не пішла б на користь рейтингу Зеленського. Тому зараз чутки вже майже вщухли. Тим більше, що Яценюк і його оточення, як кажуть банкіри, просувають нову кандидатуру на посаду голови НБУ. А саме - Олену Щербакову.

5. Олена Щербакова. Член Ради НБУ та радник голови Ощадбанку, Близького соратника Яценюка Андрія Пишного. Вона відразу після інституту прийшла працювати в Національний банк і протруділась в ньому понад 20 років з перервою: на два роки уходила на пост заступника голови правління банку "фінанси та Кредит", але повернулася в НБУ, де дослужилася до директора генерального Департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку та члена правління. Була змушена піти з НБУ в 2014 році після приходу Гонтаревої. Причому, як кажуть, важко переживала цей момент.

Новини

Популярні теми форуму

analytics