Close button
 Передплата за 50% - літня акція!

Газ перестануть вважати у кубах, платіжки "важче"

Газ перестануть вважати у кубах, платіжки "важче"

В Україні планують по-новому рахувати кількість спожитого газу. Тепер його будуть розраховувати не в кубічних метрах, а в енергетичних одиницях, як в Євросоюзі, повідомляє Вести.

Такі нововведення пропонує ухвалений у першому читанні законопроект No2553, ініційований 11 депутатами фракції "Слуга народу", члени комітету Верховної Ради з питань енергетики і комунальних послуг.

Експерти підкреслюють, що закон дозволить поліпшити якість що поставляється споживачам блакитного палива і наблизити сервіс до Європейського. Однак через особливості українських державних стандартів, що спираються ще на радянські норми, суми в платіжках за фактом можуть зрости.

Енергетичні одиниці

Законопроект No2553 "про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії" є наслідком гармонізації законодавства України та Європейського Союзу. Завдяки йому споживачі будуть сплачувати за газ з урахуванням його фізико-хімічних характеристик, а сам газ буде розраховуватися не в куб. м, а в кВт-год.

Готуються до вступу в силу Закону йде повним ходом. Так, згідно із заявою Укртрансгазу, до кінця року підземні сховища переоснастять технічне обладнання, що дозволить перейти на облік газу в енергетичних одиницях.

На думку глави правління асоціації постачальників енергоносіїв Артема Компана:

  • споживач буде платити не за фізичний обсяг природного газу, а за ємність в ньому енергії;
  • такий перехід забезпечить порівнянність даних використання різних джерел енергії;
  • зробить облік газу більш об 'єктивним при його купівлі і продажу, а також при встановленні цін і тарифів;
  • спростить складання енергетичного балансу при використанні підприємствами різних видів енергоресурсів;
  • дозволить споживачам вибирати більш оптимальний вид палива з метою економії коштів, дасть споживачам стимули для енергозбереження.

"Законопроект вирішує проблему визначення якості газу і відповідного формування його ціни. Ця проблема добре знайома, коли, наприклад, бензин різної якості продають по одній і тій же вартості. Те ж відбувається досі і на ринку газу. Іноді навіть один і той самий постачальник може надавати газ різної якості і при цьому купувати його дешевше, а продавати за тією ж ціною ", - прокоментував UBR.ua юрист ЮФ" правова допомога "Богдан kosokhatko.

Якість або суд

Законопроект дозволяє вирішити головну і нагальну проблему газового ринку, коли споживачі закидають газзбути скаргами на якість блакитного палива типу "каструля повільно закипає на плиті" або "горить неякісний газ". Подібні скарги, як правило, наштовхувалися на стіну нерозуміння і зустрічні звинувачення з боку постачальників. Нова одиниця вимірювання природного газу дозволяє цю проблему вирішити.

"Як це працює в Європі? Там постачальники на вході враховують якісні характеристики газу. У споживача облік ведеться в кубометрах, але вводиться поправочний коефіцієнт, який дозволяє більш справедливо враховувати газ в інтересах споживача. Це добре насамперед для людей, тому що зменшило б ці нескінченні претензії до постачальників ", - розповів співголова фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Після вступу Закону в силу споживач може взяти оприлюднені на сайті постачальника дані по хімічними властивостями поставок газу і перевірити його в лабораторії. І в тому випадку, якщо газ не відповідає заявленим характеристикам, він має право йти до суду, який не може не стати на його бік, так як і він буде керуватися законом.

Технічні складності

Є й зворотна сторона медалі. За словами kosokhatko, більшість норм запозичені без правильної їх трансформації в реалії України, що створить певні незручності як для бізнесу, так і простого громадянина:

постачальники формують ціну для споживачів за формулою, де додають до собівартості газу певну суму свого заробітку. Зміна ж одиниці виміру може призвести до зміни цієї формули і порушити баланс вартості газу на газовому ринку;

зміна одиниці виміру викликає і зміну показників програмного і технічне забезпечення всієї енергосистеми, що створить певні незручності, а також змусить витратити кошти платників податків, які не передбачені у держбюджеті, на зміну показників в системі, переобладнання газосховищ, газопроводів і т. ін.;

впровадження нових одиниць обліку газу може призвести і до створення певного дискомфорту між учасниками ринку, оскільки законопроектом не передбачено чіткого терміну, коли всі компанії повинні перейти на новий стандарт вимірювання, що може створити різні одиниці підрахунку між компаніями і призвести до постійних суперечкам щодо вартості газу.

Підвищувальні коефіцієнти

Ще одним наслідком цього Закону стане те, що платіжки за газ, у яких з початку року українці бачать єдину ціну газу, знову стануть різними для споживачів різних регіонів. Справа в тому, що згідно з даними "Укртрансгазу", в розподільних мережах різних областей також і різна калорійність газу. Наприклад, в Донецькій області це 8131 ккал / куб м, а в сусідній Харківській - 8 327 ккал / куб м (дані за грудень 2019 року).

"У регіонах видобутку, наприклад, в Харківській області, газ українського видобутку понад калорійний, ніж той газ, який потрапляє нас із території Російської Федерації. Український газ більш "жирний". Може так статися, що Харківгаз з урахуванням реалій калорійності може виставляти підвищувальний коефіцієнт ", - говорить Дмитро Марунич.

Таким чином, мешканці Харківської області, які отримують зараз самий "жирний" газ, за фактом можуть в майбутньому платити більше, адже при новій системі урахування їх газ понад калорійний, а значить повинен і бути і більш дорогим.

Ще однією проблемою нової системи може бути той факт, що, якщо в Європі за основу береться так звана теплота згоряння вища природного газу, то згідно з ГОСТ 5542-87, який діє в Україні, використовується теплота згоряння низшая - 7 600 ккал / куб м. і саме цей низький показник може дати основу для застосування що підвищують коефіцієнтів у відношенні не тільки споживачів у Харківській області, але до всіх, адже по всій Україні газ за фактом виявляється "жирніше", ніж потрібно за ГОСТу.

"Якщо цей ГОСТ буде закладено в методику розрахунку, то тоді люди будуть доплачувати. Не думаю, що задля цієї історії хтось буде змінювати ГОСТ - це дуже трудомісткий, ресурсоємний процес. Це багато роботи для наукових установ ", - констатує Дмитро Марунич.

Новини

Популярні теми форуму

analytics