Close button

Експерт: відставка Смолія - це економічна катастрофа

Експерт: відставка Смолія - це економічна катастрофа

Відставка Якова Смолія з посади голови Нацбанку болісно може вдарити не тільки по Україні, а й щодо світового валютного ринку. У підсумку може виникнути навіть економічна катастрофа, повідомляє 24 Канал.

Фінансовий експерт зауважив, що причина відставки Смолія - політичний тиск на незалежний Національний банк. Більш того, вона сталася незабаром після отримання Україною траншу від МВФ. Про це Фурса написав на своїй фейсбук-сторінці.

Як пояснює фінансист, Україна в особі президента підписала меморандум з Фондом, в якому обіцяла дотримуватися правил і поважати незалежність регулятора. Але врешті-решт ці домовленості порушила.

За словами Фурси, доливає масла у вогонь і те, що Україна провела розміщення єврооблігацій скасували угоду: через відставку Смолія Україна не приверне 1,75 мільярда доларів, і як тільки угоду було закрито, оголосили про відставку Смолія.

"Найбільші світові фонди відчули себе ідіотами. Адже для інвесторів теж немає нічого важливішого незалежного Національного банку. В результаті цієї ночі найбільші світові інвестори, які керують трильйонами доларів, намагалися відіграти назад цю угоду. І вимагають визнати його недійсним, "- підкреслив експерт.

Він підкреслює, що в будь-якому випадку виник це колосальний скандал, де або Україна кидає інвесторів, помахавши їм ручкою, або Мінфін скасовує угоду і стикається з безпрецедентною ситуацією, тому що таке взагалі не повинно відбуватися ніде і ніколи.

Паніка на валютному ринку і відхід можливих інвесторів

Фурса відзначив, що тепер нічого хорошого не варто чекати. Перш за все найближчим часом слід очікувати паніку на валютному ринку і відхід всіх можливих інвесторів.

Якщо хто ще не бачив сигналів, то ось вони. Тепер не помітити їх буде неможливо. Але її згладити дозволять накопичені цим же резерви НБУ ", - говорить експерт.

Перехід контролю над НБУ

Ще один Смолія - це контроль над НБУ переходить на нинішнього його супротивника, адже інакше до чого це політичний тиск. Відбудеться це в середньостроковій перспективі.

З одного боку, це шанс для Коломойського відкотити ситуацію по Приватбанку. З іншого - це доступ до управління фінансами країни людей, які пропагують запуск верстата, життєдайну інфляцію і девальвацію, "- підкреслив Фурса.

За його словами, ці ж люди завжди говорили, що в дефолті немає нічого поганого. Але в Україні було вже безліч прикладів того, коли включали верстат. В підсумку завжди було дуже боляче.

Економічна катастрофа

Фурса стверджує, що в довгостроковій перспективі може статися економічна катастрофа, або так званий дефолт.

"У той же час, підрив довіри стався абсолютний. Тепер важко уявити, як буде виглядати співпрацю з МВФ та іншими нашими західними партнерами. Швидше за все, її не буде. Як і хотів 61% українців українці проти: як змінилося ставлення до МВФ після першого траншу. А це прямий шлях до дефолту ", - вважає фінансовий експерт.

За його словами, хоча Україна і набралася грошей, але їх вистачить на кілька місяців. Проте, в умовах відтоку капіталу і при складній ситуації з коронавірусом і кризою цей крок є самогубством.

"Виникає питання, коли цей картковий будиночок завалиться. Але тепер всі особи, які приймають рішення, зрозуміють, що він точно мав падати. І це стане просто справою часу. Зрештою, ми маємо справу з прогнозом, який сам собою стає реальністю ", - заявив Фурса.

Він додає, що емоційна все це важко. З одного боку, абсолютна холодна рішення майбутнього. Тобто, абсолютно очевидно, що буде тепер і що це точно буде. Але не можна сказати, в які дати і що дійсно случится. А з іншого боку - це боляче. Бо бачиш, як "радіють мерзотники".

"І так, хотілося б сказати, що ця історія стане для всіх уроком. Що Україна зрозуміє, відчувши на власній шкірі, що значить популізм. Але важко в це повірити. Ми йдемо шляхом Латинської Америки. Де щоразу популісти повертаються. Знищують економіку. І йдуть. А потім їх вибирають знову ", - підсумував Фурса.

Новини

Популярні теми форуму

analytics