Close button

Нацбанк після Смолія. Що буде з МВФ та економікою

Нацбанк після Смолія. Що буде з МВФ та економікою

Незважаючи на те, що чутки про відставку голови Національного банку України Якова Смолія ходили з кінця минулого року, звістка про його вихід тим не менш викликало ефект бомби, що розірвалася, повідомляє UBR.

Ринки обвалилися, скасовані вже узгоджені розміщення єврооблігацій, гривня миттєво просіла, а G7 та міжнародні донори зробили різкі заяви на адресу України.

Недоторканний

В політичному істеблішменті каденції шостого президента фігуру Якова Смолія цілком можна назвати недоторканній. Висуванця екс-голови НБУ Валерії Гонтаревої не трогала Нова "Зелена" владу, але не критикувала і яка пішла в опозицію старая, а міжнародні донори були практично в захваті від глави українського Центробанку.

"Natsbankovskoye керівництво зі Смолієм було дуже адекватним і робили вони дуже правильні речі, які б тактичні або ще якісь помилки не були. Я думаю, що в реальності, напевно, за всю історію України це чи не найкраще керівництво. Вони перебудували роботу Нацбанку, він, почав комунікувати свої дії, зробив розподіл ресурсів більш прозорим. Це об 'єктивно одне з кращих керівництво було ", - вважає аналітик фінансових ринків Іван угляніца.

У заявах МВФ завжди особлива увага приділялася дотримання умови незалежності НБУ, що з новомови фонду завжди переказували як "не чіпати Смолія". Тому гучна відставка відразу після того, як підписали з МВФ чергову угоду і навіть отримали перший транш стала несподіванкою.

"У нас завжди так. Після того, як домовляються з МВФ, на наступний же день шукають можливості, поки не настав дедлайн щодо перегляду програми, щось таке зробити, що хочеться, але не могли раніше зробити через те, що МВФ над головою нависає ", - прокоментував керівник аналітичного Департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.

Читайте також:З 'явилася реакція МВФ на відставку голови НБУ Смолія

Не можна сказати, що проблем у уходящего керівника, мабуть, самого головного фінансового відомства країни не було раніше. Однак Смолій діяв обережно, вибудовував відносини з новою владою, демонструючи неконфліктність, і зняв ту напругу навколо його фігури, яке виникло при президентської "перезміні". Але в цей раз ситуація дійшла до розриву.

"Якщо минулого року до нього були претензії у зв 'язку з тим, що його вважали людиною Гонтаревої, то зараз ситуація загострилась знову. Почалося його протистояння з Радою Нацбанку, і конфлікт навколо Чурія (заступник голови Нацбанку Олега Чурія, - ред.) став останньою краплею. Але найголовніша причина, на мій погляд, це загострення протиріч у відносинах та з офісом президента, і з Урядом з приводу ролі Нацбанку в активізації економічного розвитку країни в умовах кризи ", - вважає глава центру прикладних політичних досліджень" Пента "Володимир Фесенко.

Стратегія розвитку

Безпосереднім проявом цих протиріч у верхах став конфлікт у ситуації навколо Олега Чурія. 24 червня той подав декларацію в НАЗК, з чого випливало, що він має намір працювати наступні 7 років, і це було підтримано Смолієм. Проте Рада НБУ на засіданні 30 червня не продовжив повноваження Чурія. У відповідь Смолій пішов зі скандалом, звинувативши владу у політичному тиску. Член Ради Віталій Шапран, Однак, не згоден із цим, і у себе в Facebook дав інше пояснення: голова НБУ втомився, з ним важко стало працювати.

В коментарі Віталій Шапран розповів, що зміна Смолія не приведе автоматично до відходу решти топ-менеджменту НБУ, у яких контракти мають свої терміни, і поки що під питанням лише Чурій, через якого формально і розгорівся скандал.

"Правління НБУ повністю оновитися не може, оскільки у всіх членів правління різні часові рамки завершення їхніх контрактів. З усіх членів правління підійшов час завершення каденції тільки в Олега Чурія. Тому, якщо новий глава правління вважатиме, він може моментально Призначити замість Олега іншої людини, закон йому це дозволяє, якщо, звичайно, 6 або 10 липня Рада НБУ не затвердить Олегу нову каденцію на 7 років, з приводу чого у мене є сумніви ", - сказав Шапран.

Джерела в банківському секторі додають, що однією з причин непродовження контракту з чурієм, є банкопад, влаштований в 2014-2017 роках командою Гонтаревої, одним з його архітекторів називають і Чурія. А якщо це так, то значить, що слідом за Смолієм і чурієм з посади заступника голови НБУ може піти і Катерина Рожкова - якщо не за контрактом, то щодо "власним бажанням", як і її шеф. З цим згодні і експерти.

"Я не думаю, що буде оновлено все керівництво, але зміни будуть досить серйозні. Висока ймовірність відходу Рожкової, тому що вона стала подразником навіть більше, ніж Смолій. Було багато в її адресу критики, підозр, вкидань компромату, тому, думаю, відставка Рожкової - питання часу ", - вважає Фесенко.

Рада НБУ транслює в першу чергу політичну волю офісу президента і Верховної Ради, тобто в даному випадку фактично президента Володимира Зеленського та його партії "Слуга народу". І НБУ під керівництвом Якова Смолія, кажуть експерти, відмовлявся грати ту роль, яку зараз у зв 'язку з koronakrizisom взяли на себе в Євросоюзі ЄЦБ, а в США - ФРС.

"Ми бачимо, що в багатьох країнах світу - від Штатів до Європи і Китаю - центральні банки грають дуже активну роль, стимулюючи розвиток економіки. А Смолій, за деякими даними, відмовлявся це робити. Він дотримується Консервативної лінії: тільки стабільність гривні і нічого більше. Це викликало роздратування, нерозуміння. В результаті всі ці суперечності загострились та призвели до такого рішення Смолія. Я думаю, що відставка її неминуча, і зараз важливо, хто замість нього ", - вважає Володимир Фесенко.

Ринки лихоманить

В офісі президента влаштували щось на кшталт конкурсу - "оглядин" нового голови НБУ. За словами нашого джерела в Нацбанку, вже затверджені четверо кандидатів: член Ради НБУ Олена Щербакова і його голова Богдан Данилишин, голова правління державного Укргазбанку Кирило Шевченко і колишній голова правління Райффайзен банку Аваль Володимир Лавренчук. Наші джерела в уряді згодні з цим списком, але додають, що він може бути в будь-який момент розширений.

Відставка Смолія вже викликала негативні наслідки. Інвестиційний фонд Dragon Capital призупинив інвестиції, а посли G7 заявили про загрозу відкату реформ та підриві авторитету України. Мінфін на хвилі ажіотажу був змушений скасувати розміщення вже узгоджених держоблігацій.

Читайте також:Голова НБУ подав у відставку

"Наслідки зараз точно негативні. Ми бачимо, що Фондові ринки погано реагують, скасували операцію з розміщення єврооблігацій, тому що, очевидно, у інвесторів, настрій різко змінилося. Я так розумію, вони вже дали гарантію, що візьмуть, але через кілька годин ситуація змінилася. Напевно, вони були б зобов 'язані перерахувати гроші, але всі розуміють, з яким вони настроєм будуть робити. Мінфін повів себе досить адекватно, просто скасував операцію ", - розповідає Паращій.

МВФ ж нагадав вчергове про ключовому пункті співпраці - невтручання в діяльність НБУ. Аналітики вважають, що скандальний відхід Смолія сам по собі є порушенням домовленостей з фондом.

"Я думаю, що відставку Смолія можна вважати втручанням у діяльність НБУ. Ми бачимо, що посли G7 і МВФ якось нервово відреагували на цю новину. Але все покажуть наступного запису, питання - кого призначать замість Смолія, чи буде ця людина продовжувати ту монетарну політику, яка була протягом останніх шести років. Є велика невизначеність, і наші західні партнери нервують ", - вважає Олександр Паращій.

Тому призначення прийнятній для МВФ фігури сприятливо подіяло б і на ринки. Експерти одностайні, що з усіх кандидатур західним партнерам ближче філософія Лавренчука, але це також є і його слабким місцем. Цілком ймовірно, що як раз по цих же причин парламент може його і не підтримати.

"У 2017 році його кандидатуру розглядали і взагалі вважали ставлеником Гонтаревої, це для наших політиків дуже нехороший штамп. Він би точно всіх влаштував, але є питання, наскільки реалістично його проходження через парламент ", - підкреслює Паращій.

Крім того, Лавренчук через низку знайомих вважається близьким до Петра Порошенка, хоча і не входив до його команди, і політична підоснова може зіграти проти нього. Що стосується Щербакової, то вона близька до "народного фронту" та Арсенію Яценюку, що теж грає проти неї.

"Щодо кандидатур можу сказати, що Лавренчук навряд чи погодиться, йому вже пропонували такий варіант. На сьогоднішній день найбільш обговорювана кандидатура - Шевченка, він уже зустрічався з президентом ", - розповіло джерело в КМУ.

Втім, інші наші джерела говорять, що в ОПУ побував також і Данилишин, тому питання про нового керівника Нацбанку поки відкрите.

"Дві постаті найбільш імовірні - або Шевченка, або ж Данилишин. Данилишин - людина відома і авторитетний, у него явно є амбіції, він був міністром. Він весь час був в команді Тимошенко. Шевченка - більш нейтральна фігура, він політично нейтральний, що йому в плюс ", - вважає Фесенко.

Що з курсом

Від того, хто буде головою НБУ, залежить те, яку політику він здійснюватиме, а значить і те, які перспективи чекають гривню. Якщо Нацбанк очолить все-таки Данилишин, то є ймовірність, що буде включений друкарський верстат, до чого раніше закликав він сам, а також низка депутатів "Слуги народу".

"Данилишин - це катастрофа. Його погляди на монетарну політику точно не узгоджуються з баченням МВФ. Він хоче грошей друкувати побільше, чого Нацбанк намагається уникати, а інфляція для нього - не найважливіше. В цьому випадку буде як мінімум різке падіння довіру до Нацбанку з боку наших західних партнерів ", - вказує Паращій.

Одна справа - роздавати гроші, говорить аналітик, як це робиться в США та Євросоюзі, і зовсім інша - друкувати. Питання, де брати гроші, які потрібно роздати, і кому їх у результаті роздадуть. До того ж рівнятися на західні країни не варто.

"Зрозуміло, що США можуть надрукувати собі пару трильйонів, і це ніяк не позначиться на інфляції, тому що долар є резервною валютою, і це по всьому світу розійдеться. Але гривня поки ще далеко не резервна валюта ", - говорить Паращій.

Втім, якщо нове керівництво НБУ запустить друкарський верстат, сам по собі цей факт не є критичним. Адже на емісію гривні є ресурс – це ті самі $2 млрд, які нещодавно перерахував МВФ. Нацбанк цілком може надрукувати на цю суму гривні, і це не позначиться зовсім уже й погано на економіці. Крім того, ще є час утрясти спірні питання з МВФ.

"Ну, дивіться, від МВФ ми вже отримали кредит. Він вже залишається у нас, наступна небезпечна виплата у нас буде у вересні. До вересня у нас є час Призначити нового голову, сісти за стіл переговорів, обговорити. На мій погляд, емісія на $2 млрд не є критичною, тим більше ми поповнили золотовалютні резерви (ЗВР). Це могло б стати сумою покриття. І це б не зробило задушливого впливу на економіку ", - вважає керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

Тому навіть якщо голову Нацбанку змінили заради запуску друкарського верстата, то емісія, підкріплена ЗВР, не викличе значного падіння курсу. Хоча факт скандалу навколо Смолія та відмову Мінфіну від вже узгодженого розміщення держоблігацій завдає шкоди в тому числі і курсу гривні.

Читайте також:Закон про "Спліті". НБУ отримав більше повноважень

"Прогноз курсу на липень був 26,5-27 гривень за долар, але це до відходу Смолія. Зараз ситуація змінилася. 27,5 - це перша точка зупинки курсу. НБУ зараз старається продавати валюту, щоб стримати падіння ", - говорить Шевчишин.

Однак якщо нове керівництво НБУ запустить верстат і надрукує набагато більше незабезпечених гривень у розрахунку на заливання економіки грошима, як це роблять "старші" партнери, то це призведе до великих проблем для України.

"Що дозволено Юпітеру, не дозволено бику. Україна - не Британія і не Євросоюз. Коли ліквідність почне надходити на ринок, так як довіри до банків немає, в ОВДП низька ставка, гривня буде йти у валюту, це розжене курс. Відразу зросте вартість товару, що запустить інфляцію, яка легко може вийти за межі 10% ", - прогнозує Шевчишин.

Якщо емісію гривень буде в межах $2 млрд, прогнозує аналітик, то гривня ослабне незначно - не більше ніж на 10%.

"До 28,5-29 грн за долар. А якщо емісію буде більше, то й падіння буде більше - все залежить від політики НБУ та глобальну ситуацію. Адже обіцяють другу хвилю коронавірусу, і поки неясно, чи буде Україна запроваджувати карантин ", - говорить Шевчишин.

Новини

Популярні теми форуму

analytics