Close button

Відставка Смолія: Рада винесла рішення по голові НБУ

Відставка Смолія: Рада винесла рішення по голові НБУ

Верховна Рада України підтримала відставку голови Національного банку України Якова Смолія, повідомляє Дело.

Це рішення підтримали 286 народних депутатів.

Клопотання про звільнення президент Володимир Зеленський вніс до парламенту 2 червня. Сам Смолій ще раз поскаржився на політичний тиск з трибуни і зазначив, що від нього вимагали короткострокових рішень, які зашкодили б Україні.

Нагадаємо, що Смолій 1 липня написав і подав президенту України заяву про звільнення за власним бажанням. Він зазначив, що впродовж тривалого часу "на Національний банк здійснюється системне політичний тиск" і це робить неможливим виконання їм, головою, покладених на нього обов 'язків керівництва діяльністю. Також глава НБУ заявив, що своєю відставкою хоче застерегти від подальших спроб неназваних осіб підірвати інституційні основи роботи Центробанку.

Крім того, 2 липня парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав проект постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

Правда, члени правління Нацбанку закликали президента, уряд і політиків дати можливість НБУ виконувати свої функції. Також в НБУ зазначили, що поважають рішення Смолія та поділяють його застереження щодо політичного тиску, і додали, що продовжать роботу. Прокоментували відставку Смолія та в офісі президента. Там нагадали, що їх безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України, і пообіцяли, що правління НБУ буде продовжувати свою діяльність на принципах незалежності та професіоналізму.

У свою чергу посли країн "Великої сімки" (G7) заявили, що відставка Смолія може становити загрозу надійності реформ.

Ілля Требор

Новини

Популярні теми форуму

analytics