Close button

США пригрозили відрізати Гонконг від доларів

США пригрозили відрізати Гонконг від доларів

Держдепартамент США обговорює можливість введення валютних санкцій проти Гонконгу після прийняття Китаєм Закону про нацбезпеку, який на заході вважають порушенням автономії, закріпленої в договорі про передачу території Пекіну, повідомляє finanz.ru.

Низка радників держсекретаря Майка Помпео запропонували вдарити по gongongskomu долару, який з 1983 року "прив 'язаний" до долара США, розповіли Bloomberg джерела, знайомі із дискусією.

За їхніми словами, ідея циркулює на рівні Держдепу, але поки не отримала достатньої підтримки, щоб її почали обговорювати вищі чиновники адміністрації Трампа.

Один з можливих механізмів - це заборона для базуються в Гонконгу банків на купівлю доларів, кажуть джерела Bloomberg. Це де-факто відріже місцевий ринок від припливу американської валюти та ускладнить підтримку стабільного курсу, яка більше 30 років зафіксований на рівні близько 7,8 гонконгських доларів за американський.

Такий сценарій рівносильний санкціям проти китайської банківської системи. "Це звучить дуже радикально і може мати негативні і непередбачувані наслідки не тільки для китайських, але і для американських банків, а також для всього глобального фінансового ринку", - говорить головний економіст Standard Chartered в Гонконзі Дін Шуанг.

Ті ж побоювання висловлюють американські чиновники, кажуть джерела Bloomberg: під ударом може опинитися не Китай, а Гонконзькі та американські банки.

Можливий більш м 'який сценарій - з обмеженнями на доларову ліквідність через ринок свопів, міркує стратег AxiCorp Стів Іннс. "Це буде перший спосіб, але неясно, як далеко вони планують зайти", - говорить він.

Втім, у китайців є чим відповісти, вважає Іннс: вони, наприклад, можуть спробувати дестабілізувати також прив 'язані до долара валюти близькосхідних союзників США. У їх числі - Саудівська Аравія, Кувейт і ОАЕ.

Екстремальної альтернативою може стати відключення Гонконгу від SWIFT - міжнародної системи міжбанківських розрахунків, вважає головний економіст Daiwa Securities Group по Азії Кевін Лай. "Це ядерна опція - вона малоймовірна, але не неможливою, - пояснює він. - Без доступу до глобальної доларової системі гонконгський долар не може функціонувати".

Прив 'язка гонконгського долара до американського була введена в жовтні 1983 року після стрімкого обвалу місцевого валютного ринку. За місяць курс долара США підскочив з позначки 6 до 9,5, після чого Джон bremridzh, який займав тоді пост глави Мінфіну Гонконгу, зафіксував його в діапазоні 7,75-7,85.

Найбільшої перевіркою на міцність для цієї системи став азіатську фінансову кризу 1998 року, коли владі довелося влити 118 млрд гонконгських доларів в ринки, щоб покрити втеча інвесторів, розпродавати акції і борг.

Зараз у розпорядженні монетарної влади Гонконгу (Hong Kong Monetary Authority) - 440 млрд доларів резервів, яке перевищують грошову масу в місцевій валюті. ЦБ Китаю надасть Гонконгу необхідні ресурси, якщо США посилять санкції, заявив на початку червня міністр фінансів Пол Чан.

Новини

Популярні теми форуму

analytics