Close button

Чи варто боятися магнітних бур

Чи варто боятися магнітних бур

Час від часу в ЗМІ можна побачити попередження про магнітні бурі або їх розклад на найближчий місяць та рекомендації як убезпечити себе від їх шкідливого впливу, повідомляє Буквы.

На щастя, більшість з них не мають ніякого відношення до реальності.

Я 20 років професійно займаюся дослідженням магнітних бур на землі і в навколоземному космічному просторі і є членом експертної групи ООН з космічної погоді, до якої належать і магнітні бурі. Розроблені під моїм керівництвом методики прогнозування магнітних бур оперативно використовуються в Україні, Бельгії та Німеччині. Сьогодні я хотів би розповісти вам про магнітні бурі і деяких поширених міфах про них.

Час від часу в ЗМІ можна побачити попередження про магнітні бурі або їх розклад на найближчий місяць та рекомендації як убезпечити себе від їх шкідливого впливу. На щастя, більшість з них не мають ніякого відношення до реальності.

Що ж відбувається насправді? Магнітна буря - це швидке, хоча і незначне за величиною, зменшення магнітного поля на поверхні землі. Майже всі магнітні бурі викликані активними процесами на сонці. Для того, щоб на землі сталася магнітна буря, повинні бути виконані дві умови:

з Центральної частини сонячного диска повинен вийти викид сонячного речовини або потік швидкого сонячного вітру в напрямку землі;

коли цей викид або потік через приблизно 2-3 доби досягне землі, магнітне поле у ньому має бути спрямоване в протилежну сторону від головного магнітного поля землі (тобто на південь)

Викид сонячного речовини, або, більш коректно, викид корональної маси, відбувається зазвичай раптово. Можна тільки припускати ймовірність викиду. Швидкі потоки досить стабільні структури і їх можна передбачити як тільки вони з 'являються в полі зору. Тому, прогнозувати магнітні бурі можна за 2-3 дні для викидів (сильні бурі) і за 5-6 днів для швидких потоків (слабкі бурі). В разі запуску ще одного космічного апарату для моніторингу Сонця горизонт прогнозу для швидких потоків можна збільшити до 10 днів. Типова магнітна буря триває від 1 до 3 діб, а її Головна фаза, при якій магнітне поле змінюється сильніше, - кілька годин. Тому, розкладу магнітних бур по годинах на місяць вперед не мають ніякого наукового основи.

Де ж брати достовірну інформацію про магнітні бурі? Надійні джерела - сайти центру прогнозування космічної погоди (США) і центру сонячно-земних впливів (Бельгія). Російськомовні джерела по більшій частині не є надійним джерелом інформації про стан космічної погоди.

На що ж впливає магнітна буря? Сама по собі магнітна буря впливає на роботу ліній електропередач, магнітні системи орієнтації (їх використовують, наприклад, в космосі і при бурінні нафтових і газових свердловин), супутниковий зв 'язок і навігаційні системи типу GPS. Магнітна буря іноді супроводжується також іншими проявами космічної погоди, які можуть впливати на електроніку космічних апаратів, радіозв 'язок і здоров' я астронавтів і людей на борту висотних літаків. За оцінками фахівців Європейського космічного агентства, щорічні збитки Європейського Союзу від несприятливої космічної погоди перевищують 10 млрд. євро. При цьому, понад 7 млрд. євро збитків припадають саме на наслідки магнітних бур.

А як же погіршення самопочуття звичайних людей під час магнітних бур? Тут ситуація дещо неоднозначна. Встановлено, що зміни магнітного поля, подібні магнітні бурі і навіть набагато більш сильні ніяк не впливають на людей. У цьому дуже легко переконатися, проїхавши на метро. При розгоні і гальмуванні потяги метро зміни магнітного поля приблизно в 40 разів перевищують такі при сильної зафіксованої магнітної бурі, яка сталася в 1859 року. При цьому пасажири метро не відчувають будь-якого помітного погіршення самопочуття.

З іншого боку, існує медична статистика, яка показує позитивну кореляцію між рівнем магнітної активності і кількістю звернень до лікарів і викликів швидкої допомоги з серцево-судинних і психічним захворюванням. Причина цієї кореляції поки невідома. Цілком можливо, що вона носить чисто психологічну природу, коли люди, попереджені про можливе погіршення самопочуття, починають погано почуватися просто через очікування цієї. Також хочу нагадати, що кореляція не означає причинно-наслідкового зв 'язку. Таким чином, наразі немає підстав вважати, що магнітні бурі призводять до погіршення самопочуття і, тим більше, немає підстав давати якісь рекомендації щодо зменшення їхнього впливу.

Загроза від космічної погоди для людей на поверхні може настати у разі катастрофічною магнітної бурі, подібної до тієї, що сталася в 1859 року. Але ця загроза пов 'язана не з впливом самої бурі, а з виходом з ладу електромережі та іншої критичної інфраструктури. За оцінками королівської інженерної академії (Великобританія) відновлення електропостачання в разі повторення подібного події займе від 3 до 18 місяців в залежності від кількості пошкоджених трансформаторів.

Прямі збитки Європейського Союзу тільки в енергетиці і авіації від одного такого події оцінюються в понад 80 млрд. євро за оцінками комітету з науки і технологій палати громад британського парламенту.

В разі непередбаченого наступу катастрофічною магнітної бурі, уряду поки що можуть тільки встигнути сповістити населення протягом 30 хвилин поки не розрядилися акумулятори базових станціях мобільного зв 'язку. Як показав досвід навчань Федерального агентства з надзвичайних ситуацій (США), проведених у 2016 році, забезпечити життєдіяльність людей на Великій території при тривалій відсутності електропостачання фактично неможливо, не кажучи вже про підтримання правопорядку і виконанні основних функцій держави.

Наскільки ж вірогідні такі катастрофи? Подія схожого або більшого масштабу ледь не сталося 23 липня 2012: тоді надзвичайно потужний (і не помічений заздалегідь) викид ледь обійшов Землю. За останніми оцінками вчених, середня ймовірність того, що така подія відбудеться протягом десятиліття, складає близько 10%. Однак, це навряд чи станеться в найближчі десятиліття. Справа в тому, що поточний рівень активності Сонця значно нижча порівняно з другою половиною ХХ ст. цей низький рівень протримається як мінімум до 2030 року, коли закінчиться поточний 11-річний цикл сонячної активності.

Тому, в найближче десятиліття не варто чекати катастрофічних магнітних бур. Цей час слід використовувати для всебічної підготовки до наступного такої події, адже вона обов 'язково відбудеться, питання лише коли.

На щастя, значні кроки в цьому напрямку вже зроблені. Після superburi 1989 року, яка на 9 годин вивела з ладу всю енергосистему канадській провінції Квебек, були вироблені рекомендації по підвищенню стійкості електромереж до магнітним бурях. Як наслідок, під час наступної superburi в 2003 року в энергосистемах були численні збої, але жодна не відмовила. Однак, обидві ці superburi були набагато слабкіше бурі 1859 і поки важко передбачити наслідки такої події для енергосистем, а значить і для всього людства.

Олексій parnovsky кандидат фіз. -мат. наук, старший науковий співробітник інституту космічних досліджень

Новини

Популярні теми форуму

analytics