Close button

Чим корисний вітамін D і як його отримати взимку

Чим корисний вітамін D і як його отримати взимку

Протягом останніх 30 років вчені шукали інші корисні властивості вітаміну D, окрім того, що він важливий для кісток. У результаті виявилося, що "сонячний вітамін" зміцнює імунітет, покращує роботу мозку та пов’язаний з виробленням гормону щастя. Про те, як забезпечити нормальну кількість вітаміну D – читайте в матеріалі, повідомляє 24 канал.

Вітамін D також може сповільнити процеси старіння в людському організмі, розповідає Harper's Bazaar.

Як боротися зі старінням

З віком синтез "сонячного вітаміну" скорочується на 75%. Таку зміну в організмі одразу можна помітити внаслідок погіршення стану шкіри. Клітини шкіри вимагають постійного захисту від шкідливого впливу зовнішніх чинників на них. Вітамін D може їм це забезпечити, бо володіє антиоксидантними властивостями. Також згаданий вітамін підвищує тонус і пружність шкіри, стимулює вироблення колагену та запобігає появі зморшок. Завдяки йому ознаки старіння не будуть так швидко помітні на вашій шкірі.

Вітамін D також руйнує та виводить з організму токсичні білкові агрегати, які накопичують з віком. Вони є шкідливими для вас, бо провокують не лише передчасне старіння шкіри, а й різноманітних видів захворювання: проблеми зі серцем, зором, травленням і навіть хворобу Альцгеймера.

Як можна отримати вітамін D в холодні пори року

Усі ми знаємо, що синтез вітаміну D в організмі відбувається завдяки потраплянню на шкіру людини сонячних променів. Але восени та взимку кількість сонця недостатня.

Зауважимо, що ультрафіолетове випромінювання руйнує волокна колагену, провокує пігментацію, пришвидшує старіння шкіри та навіть можете стати причиною появи раку. Аби цих проблем уникнути, потрібно користуватися сонцезахисними засобами із високим рівнем SPF під час перебування на сонці.

Коли в організмі достатньо вітаміну D

Як зазначила лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у фейсбуці, "зима для вітаміну D" триває 6 місяців. Тобто з кінця жовтня та до початку весни вітамін D в організмі практично не синтезується.

Для організму дуже важливо мати достатню кількість вітаміну D:

  • Нормальна кількість "сонячного вітаміну" впливає на самопочуття та настрій.
  • Вітамін D діє як профілактика цукрового діабету 1 та 2 типів і запалень різної локалізації, остеопорозу та псоріазу.
  • Достатня кількість вітаміну стримує набір зайвої ваги, що часто відбувається восени та взимку.

Експерти Інституту медицини і Північного ради з харчування дають такі рекомендації:

  • хороший рівень – 25 (ОН) D;
  • недостатній рівень – 25 (OH) D;
  • дефіцит – 25 (ОН) D.

Продукти, які містять "сонячний вітамін":

    • жирна риба (лосось, оселедець і скумбрія);
    • яєчні жовтки;
    • деякі їстівні гриби;
    • печінка тріски.

Для того, аби визначити рівень вітаміну D – здайте аналізи, а потім зверніться до лікаря. Якщо у вас дуже низький рівень, ймовірно, вам порадять вітаміни.

Надмірна кількість вітаміну D

Факти передозування даним мікроелементом зустріти можна дуже рідко, зазначає Sayyes. Надлишок "сонячного вітаміну" у більшості випадків пов'язаний з підвищеним обсягом фосфатів і кальцію в крові. Також велика кількість вітаміну D може бути пов'язана зі зниженням рівня гормону околощітовідной залоз.

Тому, якщо ви приймаєте вітамін D як добавку – важливо уникати надмірних доз. Денна норма – 4 тисячи МО.

Кількість вітаміну D в організмі може показати лише аналіз крові.

Лідія Цюпера

Новини

Популярні теми форуму

analytics