Close button

Кабмін затвердив накопичувальні пенсії, але не для всіх

Кабмін затвердив накопичувальні пенсії, але не для всіх

Читати новину російською мовою, повідомляє Страна.ua.

На сьогоднішньому засіданні Кабміну був затверджений законопроєкт від Мінсоцполітики, про так звану професійну накопичувальну систему.

Йдеться про накопичувальних пенсії, але не для всіх українців, а тільки для категорій робітників за списками №1 і №2 - туди входять представники "шкідливих" спеціальностей (шахтарі, робітники, задіяні на хімічних, металургійних виробництвах і ін.).

Представники таких професій мають право на пільговий вихід на пенсію (за списком №1 - з 50 років, за списком №2 - з 55 років). Пенсію їм оформляють стандартно - через ПФ. Але різницю між пільговим й звичайним виходом на пенсію повинні погашати роботодавці.

Скажімо, якщо людина виходить на пенсію в 50 років, то роботодавець повинен платити Пенсійному фонду 10 років. На практиці така схема працює зі збоями.

Як зазначено в пояснювальній записці, за останні 10 років заборгованість перед ПФ за пільговими пенсіонерами зросла більше ніж уп'ятеро і продовжує збільшуватися на 1,5 млрд гривень в рік.

Щорічно роботодавці не компенсують ПФ чверть всіх пільгових пенсій. Багато підприємств, з яких люди йшли на пенсію, вже взагалі не працюють, так що вибивати борги, по суті, нема з кого.

Щоб вирішити цю проблему, Мінсоцполітики запропонувало нову схему - накопичувальні пенсії для представників пільгових професій. Накопичувати пенсії будуть коштом роботодавців - їм підвищать ЄСВ (для списку №2 - на 7%, для списку №1 - на 15%). Пенсійні рахунки стануть обов'язковими для робітників до 35 років.

Пенсійних програм буде три: для виходу на пенсію з 50 років, з 55 років і програма добровільної участі (скажімо, для тих, кому зараз більш як 35 років) - умови пропишуть в колективних договорах.

Як підрахували в Мінсоц, за три найближчі роки надходження за цими програмами можуть скласти 19 млрд гривень. Але є потенційно проблемний нюанс - пенсійні кошти можуть розміщуватися в недержавних ПФ, що загрожує їх втратою. Плюс інфляційні ризики: вигідно вкладати пенсійні кошти в Україні практично нікуди, тому до моменту, коли людина вийде на пенсію, його гроші просто можуть знецінитися.

Новини

Популярні теми форуму

analytics