Close button

У 2021 році долар може знецінитись на 20%

У 2021 році долар може знецінитись на 20%

Читати новину російською мовою, повідомляє Интерфакс.

Долар США в наступному році ризикує втратити 20% вартості через появу вакцини від коронавірусу, вважають аналітики Citigroup.

"Поширення вакцини спровокує всі ознаки "ведмежого" ринку, дозволивши долару рухатися по тій же траєкторії, що і на початку-середині 2000-х рр., - наводить Financial Times слова стратега Citi Кельвіна Тсе. - Чи може долар знизитися на 20% за один лише наступний рік? Ми думаємо, що так".

Подібне падіння буде максимальним з моменту зниження вартості американської валюти на 33%, яке почалося в 2001 році і тривало до фінансової кризи 2008 року.

Аналітики Citi вважають, що Федеральна резервна система (ФРС) США займе обережну позицію, перш ніж прийняти рішення про підвищення ставок, навіть незважаючи на прискорення відновлення світової економіки. В результаті інвестори будуть шукати інші можливості для вкладення грошей, оскільки зростання інфляційних очікувань в США знижує відносну привабливість долара.

Доларовий індекс, що відслідковує вартість долара США щодо шести основних валют, з початку 2020 року опустився більш ніж на 4%. Тим часом євро зміцнився приблизно на 6% до долара, австралійський долар - більш ніж на 4%.

У той же час падіння долара незначне в порівнянні з ростом в попередні роки. У 2014 році він зміцнився майже на 13%, в 2015 році - на 9%.

Читайте также: Не финансовый кризис, а политические игры

У минулому десятилітті зростання попиту на долар було "майже неминучим", з огляду на підвищення ставок ФРС, в той час як деякі інші центробанки зберігали їх близько нуля, вважають аналітики Goldman Sachs. Це призвело до зміцнення долара і підготувало ґрунт для майбутнього падіння, зазначає аналітик банку Зак Пандл. Goldman Sachs прогнозує зниження долара на 6% в найближчі 12 місяців.

На думку Пандла, валюта буде слабшати, навіть якщо відновлення економіки США прискориться.

Стратег Morgan Stanley Ендрю Шитс, в свою чергу, очікує знецінення долара на 4%, а також зміцнення нацвалюти Норвегії, Швеції, Новій Зеландії та Австралії, коли вакцина надійде у масове використання. Євро і валюти emerging markets, включаючи бразильський реал, південноафриканський ренд і російський рубль, можуть також вирости щодо долара. За прогнозом Шитса, курс євро до кінця наступного року може піднятися до $ 1,25.

Аналітик Deutsche Bank Джордж Саравелос вважає, що поточна ситуація сприятлива для "ралі ризикових активів, ослаблення долара і зміцнення чутливих до економічного зростання валют до кінця року".

Однак деякі експерти зберігають обережні прогнози через зростання захворюваності коронавірусом і відновлення карантинних заходів. Марк Маккормік з TD Securities, зокрема, заявив про "бичачий" прогноз для долара в кінці поточного року.

"Ринки повинні враховувати поточну напруженість, а не просто дивитися в майбутнє", - сказав він.

Крім цього, аналітики Barclays вважають, що недостатньо масштабний або занадто запізнілий пакет заходів підтримки американської економіки може призвести до зростання попиту на активи "тихої гавані".

Новини

Популярні теми форуму

analytics