Close button

Глава Ради НБУ: українські банки не можуть купувати ОВДП

Глава Ради НБУ: українські банки не можуть купувати ОВДП

Частка банківського сектора в структурі власників державного боргу досягла 52,4%, що є історично максимальним значенням і перевищує відповідний показник в інших країнах Європи, повідомляє Лига.net.

Про це повідомив глава Ради Національного банку України Богдан Данилишин на своїй Facebook сторінці.

Українські банки в 2020 році купили облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на 174,3 млрд грн, уточнив глава Ради НБУ.

Він додав, що вкладення в ОВДП набувають домінуючу роль в структурі активів банків України. Частка ОВДП в структурі чистих активів банків на 1 листопада 2020 року досягла 25,7% (+3,3 п.п. з початку року), в тому числі держбанків - 38,6% (+4 п.п), що ускладнює подальше збільшення портфелів ОВДП банками без нанесення шкоди для кредитування економіки.

"Подальше стимулювання вкладень банків в ОВДП буде мати негативний вплив на доступність фінансових ресурсів для економіки і ускладнить її відновлення після коронакризи", - написав Данилишин.

На думку голови Ради, уряду та НБУ необхідно прискорити розробку та впровадження стратегії участі Національного банку в операціях на відкритому ринку. Відповідне рішення було прийнято Радою НБУ на засіданні 15 грудня 2020 року, додав Данилишин.

  • 8 жовтня 2020 року голова Національного банку України Кирило Шевченко повідомив, що обсяг фінансування банками державного боргу за рахунок покупки облігацій внутрішньої позики (ОВДП) практично досяг максимально допустимого показника.
  • 23 жовтня в Україні з'явилася можливість торгувати ОВДП онлайн в режимі реального часу.
  • 15 грудня Міністерство фінансів провело аукціони з продажу дев'яти випусків облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) - сім в національній валюті і два в іноземній - за підсумками яких було залучено рекордну суму в 51,39 млрд грн.

Новини

Популярні теми форуму

analytics