Close button

Президентом Киргизстану стане звільнений із в'язниці Жапаров

Президентом Киргизстану стане звільнений із в'язниці Жапаров

На дострокових виборах президента Киргизії з результатом 79,3% голосів виборців перемагає Садир Жапаров. Нагадаємо, що після заворушень, що спалахнули слідом за парламентськими виборами, колишній президент Сооронбай Жеенбеков подав у відставку, повідомляє Страна.ua.

За даними сайту ЦВК республіки, Жапаров набрав 79,3% голосів, другим йде опозиційний кандидат Адахан Мадумаров з 6,58%, третім з 2,28% - Бабиржан Тольбаєв.

Виборчі дільниці в Киргизії відкрилися о 08:00 за місцевим часом і закрилися о 20:00. В день голосування функціонували 2.474 ділянки, з них 48 у 28 країнах світу. В остаточні списки виборців увійшли 3 млн 563 тис. 574 людини. За кордоном зможуть проголосувати 49.479 громадян Киргизії.

Претендентами на посаду президента Киргизії є 17 осіб. Серед них Жапаров, що прийшов до влади в країні після жовтневих протестів проти підсумків парламентських виборів і заворушень, що спалахнули потім. Для участі у виборах президента 14 листопада він склав повноваження т. в. о. глави держави й припинив виконання обов'язків прем'єра.

Також на пост глави держави претендував ексглава комітету нацбезпеки Абділь Сегізбаєв, лідер опозиційної політичної партії "Бутун Киргизстан" ("Єдиний Киргизстан") Адахан Мадумаров, керівник опозиційної партії "Реформа" Клара Сооронкулова, колишній спікер парламенту Канат Ісаєв, колишній заступник міністра внутрішніх справ Курсан Асанов, опозиційний депутат парламенту країни Канибек Іманалієв.

Одночасно з достроковими виборами президента Киргизії проходить референдум з питання про форму правління в країні.

В інтерв'ю Жапаров, який ще кілька місяців тому сидів у в'язниці, розповів про те, як йому вдалося прийти до влади і як він ставиться до Росії.

За його словами, другий раз його посадили у 2017 році, щоб він не міг брати участь у президентських виборах. Однак саме в тюрмі Жапаров почав "через соцмережі працювати з народом".

"Створював групи в "Однокласниках", у Facebook, в Instagram. Я зібрав контакти людей в WhatsApp і створив там понад 50 груп - одна група вміщує 256 контактів. Через ці групи я поширював інформацію про Кумтор, про мою роботу. Так я за три з половиною роки до всього народу дійшов", - розповів політик.

"Я за ті три з половиною роки, що сидів в тюрмі, допомагав простим громадянам, злочинцям не допомагав. Понад сто осіб, які до мене зверталися, вийшли з в'язниці, поки я сидів", - сказав Жапаров.

"У в'язниці ти 24 години на добу вільна людина: вільний час є. Ось таким чином я зробив революцію з в'язниці", - заявив він.

За його словами, Захід, Росія і Китай намагаються перетягнути Киргизію на свою сторону. Але союзником, як і раніше, буде залишатися Росія.

"70 років ми з Росією жили в СРСР, в одній державі. Після розпаду Радянського Союзу протягом 30 років у нас стратегічним партнером, союзником була Росія. Вона їм і залишається", - сказав Жапаров.

Відомо, що протести в Киргизстані спалахнули 5 жовтня на грунті незгоди з підсумками парламентських виборів. 14 листопада депутати парламенту Киргизстану на позачерговому засіданні затвердили кандидатуру Садиров Жапарова на пост прем'єр-міністра країни.

Новини

Популярні теми форуму

analytics