Close button

У 2021 році будуть приватизовані два держбанки, - Рожкова

У 2021 році будуть приватизовані два держбанки, - Рожкова

Два державні банки будуть приватизовані в 2021 році, при цьому до кінця 2022 року спишуть проблемних кредитів більш ніж на 400 млрд грн, повідомляє UBR.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

За її словами, в 2021 році стартує приватизація державних банків, першим з яких буде Укргазбанк.

"На початку року можемо дочекатися угоди "довжиною в три роки". Ще в кінці 2017 IFC, Міністерство фінансів і Укргазбанк підписали меморандум про часткову приватизацію Укргазбанку. Закрити угоду, схоже, вдасться на початку 2021-го", - написала Рожкова.

За її оцінкою, таким чином держава на ділі доведе задекларований намір - зменшити роль в банківському секторі.

"Це знакова подія для банківського ринку України... Такі стратегічні інвестори в останній раз входили в наші банки в кінці 2015 року, коли ЄБРР став акціонером Райффайзен Банку Аваль", - вважає перший заступник голови НБУ.

Однак, щоб істотно знизити роль держави з нинішніх 54% до 25%, тільки цієї акції, акцентують в НБУ, мало. Щоб досягти цього, необхідна також і приватизація Ощадбанку, робота над чим почнеться відразу після угоди по Укргазбанку.

Крім того, всім держбанкам дозволять списувати проблемні кредити (NPL), що вони на відміну від приватних та іноземних банків дозволити раніше собі не могли.

"У 2019 році ми затвердили вимоги до управління проблемними активами і почали вимагати від банків відповідні стратегії. Навесні 2020-го визначили критерії для списання та затвердили трирічні плани для держбанків. І процес пішов. З початку 2020-го маємо мінус 6 п.п . з 48% до 42% ", - розповідає Рожкова.

На даний момент в банківському секторі непрацюючих кредитів залишилося на 450 млрд грн, з яких 200 млрд грн припадає на Приватбанк. До кінця 2022 року, впевнені в НБУ, цей показник скоротиться більш ніж на 400 млрд грн.

Нагадаємо, на 2021 рік Нацбанк запланував проведення інспекційних перевірок в 43 банках, частка яких становить 87% активів банківської системи.

Новини

Популярні теми форуму

analytics