Close button

Міненерго і Нафтогаз придумали, як знизити тарифи на газ

Міненерго і Нафтогаз придумали, як знизити тарифи на газ

В ході енергетичної наради в Офісі президента, яка проходила 11 січня, були напрацьовані два підходи для істотного зниження тарифів на газ для населення. Про це в Telegram повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє UBR.

Зокрема, перший підхід розробило Міненерго. Він передбачає визначення вартості, віднімаючи від ціни на європейських хабах плату за транспортування газу в Україну. Крім того, пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників.

В результаті очікується зниження тарифів. Також це допоможе зупинити спекулянтів, які хочуть зберегти надприбуток в умовах формування нових європейських правил.

Одночасно "Нафтогаз" пропонує посилити конкуренцію на ринку за власним прикладом, зобов'язавши всіх постачальників публікувати річний тариф. Крім того, передбачається, що конкуренція серед газопостачальних компаній за споживачів призведе до зниження тарифів в рамках відкритих торгів.

До того ж в ході наради було сформовано механізм, який дозволить знизити ціну на транспортування газу. Національна комісія, яка регулює сферу енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які мають найвищі тарифи на послугу.

Серед іншого прем'єр розповів, що на даному етапі в Україні 3,1 млн домогосподарств отримують субсидії для оплати комунальних послуг. Середній розмір нарахувань за листопад 2020 року становив 1,6 тис. грн, що на 250 грн більше, ніж в 2019-му.

Нагадаємо, тарифи на транспортування газу зросли з 1 січня. В середньому вони піднялися в 1,6 рази. У зв'язку з цим споживачі по всій країні виходять на протести і перекривають дороги. Одна з перших акцій пройшла 4 січня на автомобільній дорозі Київ - Харків біля села Засулля недалеко від міста Лубни Полтавської області.

Станом на 11 січня протести продовжилися в Чернівецькій області. А також в Івано-Франківську, Львові та інших містах.

Новини

Популярні теми форуму

analytics