Close button

Шмигаль розповів, як знизити тариф на газ

Шмигаль розповів, як знизити тариф на газ

Крім того, розроблено механізм, який дозволить знизити ціну на доставку газу, повідомляє Вести.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в ході наради з керівництвом Міністерства енергетики, представниками НАК "Нафтогаз України", НКРЕКУ, ТОВ "Оператор ГТС України" та Офісу президента було розроблено два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення. Про це глава уряду написав у своєму Telegram-каналі в понеділок, 11 січня.

"Перший підхід - це формування тарифів на газ за формулою" ціна на європейських хабах "мінус" транспортування газу в Україну ", який пропонує Міністерство енергетики", - пояснив глава уряду.

За його словами, також пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників.

"Очікуваний результат: істотне зниження тарифів і нівелювання спроб спекулянтів зберегти надприбуток в умовах формування нових європейських правил", - пояснив Шмигаль.

За його словами, другий підхід, який пропонує "Нафтогаз", полягає в обов'язковій публікації усіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ.

Крім того, пропонується, щоб газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів в рамках відкритих торгів.

"Очікуваний результат: посилення конкуренції і, як наслідок, істотне зменшення платіжок для українців", - зазначив глава Кабінету міністрів.

Шмигаль також повідомив, що за результатами наради з відповідальними відомствами був сформований "механізм, який дозволить знизити ціну на транспортування газу".

"Нацкомісія з тарифами терміново починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу", - підкреслив прем'єр.

Денис Шмигаль також зазначив, що важливим аспектом політики уряду залишається підтримка найбільш незахищених верств населення.

"Сьогодні в Україні 3,1 млн домогосподарств отримують субсидії для оплати комунальних послуг. Середній розмір нарахувань, наприклад за листопад 2020 року, склав 1,6 тисячі гривень. Це майже на 250 грн більше, ніж в 2019 році. В окремих регіонах середній розмір субсидії за рік виріс на 300-500 грн щомісяця ", - написав прем'єр.

За його словами, це зменшує навантаження на сімейні бюджети найбільш незахищених верств населення.

"Це справедлива державна політика, яка буде тривати разом з підвищенням зарплат і програмою по відновленню економіки", - резюмував Денис Шмигаль.

Новини

Популярні теми форуму

analytics