Close button

Литва готова перейменувати Білорусь у своїй мові

Литва готова перейменувати Білорусь у своїй мові

Світлана Тихановска запропонувала Литві змінити офіційну назву Білорусії з Baltarùsija (дослівно Біла Росія) на Belarusià (Біла Русь), повідомляє Страна.ua.

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс відповів їй заявою про готовність розглянути зміну назви "Білорусь" в литовській мові.

Про це повідомляє портал Delfi в понеділок, 11 січня.

"Білорусь означає "Біла Русь", а не Росія, і це повинно бути відбите в назві, яку ми використовуємо. Якщо білоруси висловлять таке побажання, то ми обов'язково розглянемо це питання, так само як ми вже змінили назву Грузії на Сакартвело", - сказав глава МЗС.

Він зазначив, що назва, якою литовці називають сусідню країну, "не повинна закріплювати усталеного в роки окупації розуміння Білорусі як частини Росії".

Раніше Світлана Тихановска направила міністру закордонних справ Габріелюсу Ландсбергісу лист, в якому йдеться про те, що нинішня назва країни на литовському - Baltarùsija - сприймається як калька з російського "Білорусія" і "веде до помилкової асоціації з державою Росія". З усіх пропозицій Belarusià названа найбільш прийнятним новим найменуванням.

На думку Тихановскої, зміна офіційної назви могло б стати "знаком поваги суверенітету" республіки та "підтримки мовної та культурної ідентичності білоруського народу".

Новини

Популярні теми форуму

analytics