Close button

Ціна на газ в Європі підскочила на 10% за день

Ціна на газ в Європі підскочила на 10% за день

Спотові ціни на газ зустріли новий тиждень, який повинен принести Європі температурний мінімум за сезон, найсильнішим зростанням – найбільш різким за цю зиму, повідомляє Интерфакс.

Ціна газу на голландському хабі TTF (контракт "на добу вперед") з поставкою 12 січня зросла до 284 доларів за тисячу кубометрів після попереднього піку в 258 доларів з постачанням 11 січня. Зростання становило понад 10% - це найбільший стрибок котирувань з початку зими.

Досягнута ціна є максимальним значенням за останні 2 роки і 2 тижні - з 28 грудня 2018 року.

У занесеній снігами Іспанії, яка 8 січня здивувала всіх злетом ціни на місцевому газовому хабі PVB до 660 доларів за тисячу кубів, ціна відкотилася до 379 доларів.

Початок 2021 року в Європі видався набагато холоднішим 2020 року, і температурний прогноз до середини січня істотно нижчий, ніж в три попередні теплі зими.

Рівень поточних запасів (66,63% за підсумками газових діб 10 січня) вже нижче середнього показника за попередні п'ять сезонів (66,67%). На початок сезону відбору цей розрив був 6,75 пункту, або 7 млрд куб. м. Таким чином європейський ринок переварив спадщину двох холодних зим і нерозтрачених надмірних запасів, створених на випадок транзитної кризи на українському напрямку.

Надходження газу в трубопровідну мережу Європи через термінали СПГ в січні 2021 року знижується стосовно січня 2020 року на 48%. Це може бути найбільш різким зниженням за сезон (в жовтні постачання знизилися на 30%, в листопаді - на 39%, в грудні - на 43%). Весь вільний СПГ на планеті забирає Північно-Східна Азія, де поточні ціни на спотовий СПГ (індекс JKM) більш ніж у два рази перевершують європейські котирування.

Новини

Популярні теми форуму

analytics