Close button

При Байдена ЦРУ знову отримає "російський" підрозділ

При Байдена ЦРУ знову отримає "російський" підрозділ

Президент Байден збирається трансформувати Раду національної безпеки США (РНБ) - консультативний орган при главі Білого дому, де приймаються рішення з найбільш важливих проблем, що стосуються захисту державних інтересів як всередині країни, так і за кордоном, повідомляє LB.ua.

Ці зміни в певному сенсі торкнуться і весь пострадянський простір, включно з Україною. При Байдені, як за часів Обами, з'явиться відділ у справах Росії та Центральної Азії. Він буде розглядати питання, пов'язані в тому числі з обмеженням агресивної політики РФ в країнах, розміщених по периметру її нинішніх кордонів. Примітно, що керувати цим напрямком буде колишній старший аналітик ЦРУ - Андреа Кендалл-Тейлор.

Байден і кінець ізоляціонізму

Є кілька важливих змін, які відбудуться в роботі Ради нацбезпеки. По-перше, нова американська адміністрація окреслить для РНБ три нових напрямки, які, як вважає Байден і його команда, надалі будуть впливати на політичний та економічний устрій США. Серед них - охорона здоров'я (пандемії і вакцинацію), права людини, нові технології. Обраний президент заявив, що його мета - зруйнувати межі між національною безпекою і внутрішньою політикою.

З цього випливають два наслідки. Так, майбутня американська адміністрація збирається протистояти ключовим противникам на цих напрямках, зайнявши там провідну позицію. І ті події, які недавно розгорталися навколо політичної історії з Twitter, матимуть постійні глобальні наслідки. Тепер нові технології - інструмент для стримування і протидії.

Далі - був поданий сигнал, що Сполучені Штати перестають віддавати на відкуп іншим країнам питання облаштування світопорядку. Тобто поведінка Росії, Китаю та Ірану так само торкаються питань нацбезпеки США, як і пандемія COVID-19.

5ffcc499c7426.jpeg

Отже, США часів адміністрації Байдена відмовляться від політики ізоляціонізму і повернуться до тих процесів, які ми називаємо глобалізацією. У найближчий рік ми побачимо нову доктрину національної безпеки Сполучених Штатів, де Китай може стати прямим суперничають конкурентом, Іран - вийти з-поміж суперників (або перейти в нижчу категорію загроз), а Росія, навпаки, закріпить за собою цей статус, наданий їй ще Трампом.

Найімовірніше, тут ми можемо говорити про продовження і посилення політики Монро-Вільсона. З усіма звідси наслідками для світового порядку. І це - другий наслідок.

Та стара-нова філософія, яку намагається ввести Байден в функціонал РНБ, говорить нам про те, що 46-й президент США буде активно займатися питаннями нацбезпеки і міжнародної політики, що ці напрямки будуть закріплені суто за ним. Для цих цілей він підбирає команду однодумців, яка буде складатися в більшості своїй з-поміж людей, що входили до адміністрації Обами, а також (що не є взаємозаперечним) - американських високопоставлених військових і розвідників.

Нагадаємо, що за часів Трампа вплив розвідки і військових в Раді нацбезпеки США було значно послаблено. На вищі посади в РНБ призначалися люди, які не мали ніякого відношення до питань захисту держави. Тут можна згадати політтехнолога, ідеолога правих радикальних сил Стівена Беннон, який був старшим радником 45-го президента з питань національної безпеки. Рада при Байдені буде посилено багато в чому генералами армії й офіцерами з-поміж розвідників.

Американська розвідниця проти Росії

Одним з таких офіцерів, якими Байден посилить РНБ, буде Андреа Кендалл-Тейлор. Вона очолить російський напрямок. Відомо, що при президенті Трампа відділ, який займається РФ, був скасований: проблематикою нашого північно-східного сусіда займався європейський департамент. Тепер же в Раді нацбезпеки знову з'явиться підрозділ у справах Росії і Центральної Азії.

Андреа Кендалл-Тейлор

Тут важливо зрозуміти, що Байден сформувався як політик за часів холодної війни, тому він явно буде діяти в контексті стримування Росії, посилення тиску щодо її, обмеження позицій РФ як в країнах пострадянського блоку, так і в тих регіональних точках, де Москва змогла зміцнити свої позиції - в Сирії, Лівії, Афганістані, КНДР, Венесуелі та інших. З цього випливає, що йому потрібна людина, яка чудово розуміє, що таке Росія і як з нею можна боротися.

Тому вибір припав на Андреа Кендалл-Тейлор. Ще до того, як вона очолила російський напрямок в перехідній команді обраного президента Байдена, чиновниця працювала по лінії російської розвідки і була старшим аналітиком ЦРУ. До слова, вивчення Росії та всьому, що з нею пов'язано, вона присвятила більшу частину свого професійного життя.

З 2015 по 2018 роки вона була заступником глави відділу з проблем Росії та Євразії в Національній раді з розвідки. Фактично все, що було пов'язано з російською проблематикою, йшло через неї. Якраз в цей період РФ вела активні бойові дії на Донбасі, організовувала торгові війни проти Білорусі, брала участь в сирійській операції, зближалася з Китаєм і Іраном - список можна продовжити.

Кендалл-Тейлор спеціалізується на проблемі стримування автократичних режимів і на їх залежності від енергоресурсів.

Андреа Кендалл-Тейлор

У своїй статті для Georgetown Journal of International Affairs вона відзначала, що Володимир Путін вирішив почати військові дії в Україні, оскільки був впевнений, що економічно і політично Київ залежить від Москви, а американці та європейці не зможуть відразу надати адекватну відповідь. Офіцер розвідки вважає, що одні тільки соціально-економічні стримувальні заходи не забаряться агресивну політику російського керівництва. Більш того, вона вважає, що при нинішній поведінці США на міжнародній арені у Москви в доступному для огляду майбутньому будуть зберігатися ресурси для проведення тієї зовнішньої політики, яку вона впроваджує зараз.

"Путін посилює російський вплив дешевими засобами - обмежене військове втручання, кібероперацій і кампанії впливу обходяться відносно недорого. В Україні і Сирії, наприклад, Кремль застосував стільки сил для досягнення своїх цілей, щоб загальні витрати дорівнювали незначного відсотка ВВП РФ", - пише Кендалл-Тейлор.

Вона впевнена, що протистояння в Грузії, Україні та в Сирії лише зміцнили впевненість Путіна в тому, що військові дії служать ефективним засобом досягнення його зовнішньополітичних цілей.

Російська військова авіація на базі Хмеймім в провінції Латакія, Сирія.

"Путін побачив, що використання військової сили посилює позиції Росії на переговорах із Заходом, що такі дії є найбільш ефективним способом для залучення його уваги... В цьому відношенні сучасні військові інструменти, такі як кіберзброя, стали набагато більш важливою частиною інструментарію зовнішньої політики Путіна, що дозволяє припустити, що в майбутньому він буде дотримуватися більш агресивного і мілітаристського підходу", - вказує колишній аналітик ЦРУ.

Описуючи ж пертурбації, що відбуваються у зв'язку з конституційними змінами в Росії, офіцер на сторінках впливового американського журналу Foreign Affairs вказувала, що російський президент усвідомлює всю хиткість режиму після його відходу, тому намагається переконати російську громадськість і, ймовірно, еліту, що сформувалася навколо нього, в тому, що система життєздатна. З цієї причини, як каже Кендалл-Тейлор, Путін заздалегідь оголосив конституційну реформу - для захисту влади від можливих потрясінь.

Американська розвідниця впевнена, що влада в Росії впаде, однак вона також зазначає, що Путін буде впливати на світопорядок і міняти правила гри на міжнародній арені до тих пір, поки у нього буде така можливість. Цьому може перешкодити Вашингтон, пише офіцер.

"Путін схильний до помилок в розрахунках, а Росія - країна з середнім рівнем доходу і номінальним ВВП розміром з Іспанії. Навпаки, російське просування значною мірою є результатом небажання Вашингтона вести за собою і нездатності Заходу надати достатній опір діям РФ. Прийшов час Сполученим Штатам і Європі втрутитися, послабити силу Путіна і захистити майбутнє, яке ми собі уявляємо ", - акцентує Кендалл-Тейлор.

Замість післямови

Очевидно, що Байден буде активно займатися питаннями, пов'язаними з Росією і країнами пострадянського простору, де ключову роль для США грає Україна. Водночас в команді Байдена бачать, як Москва посилює свою присутність на білоруському, молдавському і кавказькому напрямках, що відбувається в Центральній Азії. Все це - виклики для майбутньої американської адміністрації, для РНБ і конкретно для Андреа Кендалл-Тейлор. Вона ж і буде всім цим займатися: готувати аналітику, документи для Ради і Білого дому, брати участь у вирішенні криз, в тому числі по периметру Росії.

Президент США Джо Байден і головний радник з питань нацбезпеки Джейк Салліван

Видно, що і сам Байден, і його головний радник з питань нацбезпеки Джейк Салліван будуть активно залучені в справи України. Останній виступає за надання більш значущою військової допомоги офіційному Києву. Більш того, до складу Ради нацбезпеки США увійдуть люди, які давно підтримують ідею участі Сполучених Штатів в "нормандському форматі". Будуть там чиновники, які чудово розуміють, що з себе представляє сьогоднішня Росія, як її керівництво діє на міжнародній арені; серед них - Андреа Кендалл-Тейлор.

Очевидно, що Росією і всім, що з нею пов'язано, особливо на пострадянському просторі, буде активно займатися адміністрація Байдена і американські спецслужби. Вибір Кендалл-Тейлор - цікавий і важливий сигнал Кремлю. Так само як і можливе призначення колишнього посла США в РФ Вільяма Бернса главою ЦРУ.

Однак тут важливо зрозуміти один дуже важливий момент: США не будуть руйнувати Росію, вони не збираються будувати економічно розвинену Україну, брати участь в її інституціональному розвитку. Останнє - справа української влади, а не американської. І в даному контексті Києву слід зрозуміти, як придбати вигоду в ситуації, що склалася, де сусіди і вічні супротивники не змінюються.

Олександр Демченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics