Close button

"Слуг народу" навчили "правильно" коментувати штурм Капітолію, - ЗМІ

"Слуг народу" навчили "правильно" коментувати штурм Капітолію, - ЗМІ

Для депутатів "Слуги народу" підготували ефірні тези з порадами, як коментувати бунт прихильників Дональда Трампа, який вилився в штурм Капітолію, і пояснили, чи варто порівнювати ці події з Майданом, повідомляє Деловая столица.

Нардепам монобільшості нагадали, що незаконне проникнення в Конгрес засудили обидві найбільші партії США - демократи й республіканці.

Також "слугам" нагадали й про позицію президента України Володимира Зеленського, який також засудив напад.

"Насильство при вирішенні політичних суперечок неприпустимо в будь-якій формі. Особливо, коли є людські жертви. Ця трагічна подія ніяк не похитнула основи американської демократії. Демократичні інститути спрацювали належним чином, були дотримані всі передбачені законом процедури сертифікації результатів волевиявлення громадян", - йдеться в документі, який нібито потрапив у розпорядження видання "Бабель".

Водночас депутатів закликають висловлювати впевненість, що події 6 січня у Вашингтоні жодним чином не вплинуть на політику США щодо підтримки України.

"Ми цінуємо двопартійну підтримку України, будемо співпрацювати як з новою адміністрацією Білого дому, так і з конгресменами й сенаторами в рамках міжпарламентського співробітництва", - радять говорити автори тез.

В той самий час "слугам" пояснили, чому порівнювати події в Вашингтоні та Євромайдану не варто. "Спалах протестів в США не мали у своїй основі зовнішньополітичного компонента. Американці не вирішували, приєднуватися до Євросоюзу або йти в союз з Росією. Майдан і "антимайдан" в Україні не вирішували, хто буде при владі в Україні. Вони вирішували, яким буде курс України", - пояснюють депутатам президентської партії.

Крім цього, відзначається, що американці вважають спробу захоплення Конгресу не революцією, а швидше за заколотом, який мав на меті зірвати конкретну процедуру по транзиту влади. Разом з тим вказується, що Майдан був значно більшим процесом, який не був зосереджений на зриві або затвердженні якоїсь однієї процедури.

Ще однією відмінною рисою в "Слугу народу" називають те, що жодна політична сила і жоден помітний політик в США не підтримали дії людей, які намагалися захопити Конгрес, зате Майдан і "антимайдан" мали чітку підтримку серед політичного класу.

"Майдан тривав понад три місяці, і за весь цей час не було захоплення національного парламенту. Саме Верховна Рада стала центром пошуку рішень для закінчення політичної кризи, спровокованої Януковичем, і для відновлення нормальної роботи держави. Власне, будівлю Конгресу для того і намагалися захопити - щоб Конгрес не зміг здійснити транзит влади, отже, і вирішити певну кризу, яка виникла в результаті міжпартійної суперечки в США", - додають автори тез.

Новини

Популярні теми форуму

analytics