Close button

Міненерго перевірило постачальників газу

Міненерго перевірило постачальників газу

Січнева ціна на газ регіональних газопостачальних компаній в середньому на 33% перевищує розцінки ГК "Нафтогаз". При цьому такі постачальники займають 89% ринку, повідомляє UBR.

Про це в Facebook повідомив т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко з посиланням на результати моніторингу тарифів у січні.

Розцінки регіональних постачальників варіювалася від 6990 до 10 800 грн за 1 тис. куб. м. Середня вартість в поточному місяці складає 9618 грн за 1 тис. куб. м. При цьому "Нафтогаз" продає ресурс по 7220 грн.

"Якщо застосувати стандартні економічні тести (SSNIP), то ми побачимо, що у нас фактично "релевантними" ринками для визначення панівного положення є регіональні ринки, на кожному з яких домінує традиційний постачальник", - зазначив Вітренко.

Також він розповів, що за пів року з моменту лібералізації ринку (скасування ПСО) приватні газопостачальні компанії, продаючи газ з такою націнкою, втратили тільки 3% клієнтів. За словами т.в.о. міністра, "на 97% вони отримали можливість непогано заробити".

До того ж одержувачі субсидії не зацікавлені змінювати постачальника, тому що платить все одно держава. Наприклад, в ЄС прописані чіткі нормативні акти, за якими неправильно вважати "уразливими" споживачами тільки тих, хто не може платити ринкову ціну. Там розрізняють "вразливість" і "енергетичну бідність".

Серед іншого Вітренко розповів, що ціна "Нафтогазу" для населення могла б бути ще на 22% нижче. Проблема в тому, що пройшов рік після підписання нової угоди з "Газпромом", яка усунула технічні проблеми для передачі газу на кордоні або для експорту незалежними здобувачами в Росії або Середньої Азії. Але по факту цього так і не відбулося.

Нагадаємо, 11 січня в ході енергетичної наради в Офісі президента були напрацьовані два підходи для істотного зниження тарифів на газ для населення. Один план запропонувало Міненерго, а другий - "Нафтогаз".

Олена Бутурлім

Новини

Популярні теми форуму

analytics