Close button

Нова ціна на газ. Як Вітренко зібрався знижувати платіжки

Нова ціна на газ. Як Вітренко зібрався знижувати платіжки

Влада нарешті перейнялися проблемою нестримного зростання платіжок на газ, інспірованого Нафтогазом після відкриття ринку для населення, повідомляє UBR.

Монополіста хочуть "залишити за бортом", а обслуговувати українців доручать газодобувній компанії Укргазвидобування.

Такий проект урядової постанови пропонує т.в.о. голови Міненерго Юрій Вітренко.

Ця реформа призведе до падіння цін на ринку газу для населення на 44% вже в лютому, прогнозують в міністерстві.

Експерти ж вважають, що нова формула розрахунку дає підстави переглянути в бік зменшення ціни на газ з 2016 року. Настають проблеми і з МВФ.

На скільки подешевшає комуналка.

Геть Нафтогаз

Проект Міненерго вводить поняття "вразливих споживачів" - фактично всіх побутових користувачів, для яких встановлюється фіксована ( "гранична") ціна газу.

Поставки для українців здійснюватиме вже не НАК, а його "дочка" - компанія Укргазвидобування, яка контролює 70% видобутку газу в Україні. До її ціни постачальники вправі додати 2,5% торгової націнки.

Нафтогазу залишають тільки функції постачальника "останньої надії", тобто він може постачати блакитне паливо тільки тим споживачам, які тимчасово втратили свого постачальника, але не більше 60 днів.

За словами голови Експертної ради з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу Леоніда Уніговського, фактично монополіста прибирають з ринку, в якому він може брати участь лише побічно через дочірню компанію.

Адже махінації НАКу на ринку давно вже спростовують будь-які ринкові закони, кажуть експерти.

"Зараз на біржі Нафтогаз Трейдинг торгує за ціною 8500 грн (з ПДВ). Як він при такій оптовій ціні продає для населення по 7,22, теж не дуже зрозуміло. Тобто оптова ціна дорожче, ніж роздрібна, - це означає, що ринкові механізми не діють, що щось не так ", - підкреслює колишній директор НАК" Нафтогаз "з фінансових та інвестиційних питань Ярослав Диковицький.

"Хаб мінус"

Нова ціна для населення, яку пропонують встановити з 1 лютого 2021 року прив'язана до ціни газу на німецькому хабі NCG за листопад 2020 року, від якої мінус транспортні витрати на його доставку до кордону України.

Діє "гранична" ціна для населення 1 рік, після чого відбувається "переоцінка" в зв'язку з кон'юнктурою на ринку на наступний рік.

Фактично мова йде про повернення ПСО - не ринковою, а фіксованою ціною для населення. Однак вона не є обов'язковою. Ті з споживачів, хто бажає купувати газ на ринку, може написати заяву постачальнику, щоб його викреслили зі списку "вразливих споживачів".

Пвернення ПСО

Експерти відзначають, що запропонована реформа Вітренко є реінкарнацією пропозицій Міненерго, підготовлених відомством в минулому році напередодні запуску ринку газу для населення 1 серпня.

"Ще на початку червня робоча група з питань функціонування ринку природного газу Експертної ради Міненерго сформулювала своє рішення про те, що ПСО має бути продовжено. Ми написали, що нове ПСО має відрізнятися від старого тим, що 6-7 млрд куб.м природного газу , які видобуває Укргазвидобування і споживає населення, повинні продаватися на українській біржі, щоб кожен міг мати доступ для покупки цього газу ", - розповідає учасник цієї робочої групи Леонід Уніговський.

Однак якщо експерти Міненерго влітку пропонували встановити контроль за ціною на газ за допомогою ринкових механізмів, то Вітренко фактично пропонує повернути адміністративне регулювання.

"Це трохи відрізняється від того, що говорить пан Вітренко, він теж пропонує повернення до ПСО, але він пропонує повернення до фіксованою ціною. Я б цього не робив, а перейшов до біржових методам формування цінових індикаторів, і в цьому випадку ми б мали більше гнучкий механізм ", - вважає Уніговський.

МВФ проти

Підхід, запропонований Вітренко, матиме негативний вплив як на ринок природного газу в цілому, впевнені фінансисти, так і на взаємини з МВФ, в меморандумі з яким відмова від ПСО прописаний окремим пунктом.

"Це спроба повернути ПСО на ринок газу. Я вкрай негативно оцінюю цю ініціативу. По-перше, цим руйнують ринок газу, по-друге, руйнуємо наше співробітництво з МВФ. Це дійсно дуже важливо і принципово для МВФ. Я не знаю, наскільки це враховують в уряді. Думаю, що причиною появи цієї ініціативи лежить не в уряді, а скоріше в Офісі президента і якихось олігархів ", - відмітив фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

З тим, що запропонована Вітренко реформа ринку може привести до проблем з міжнародними донорами, згоден і Ярослав Диковицький, також учасник робочої групи при Міненерго. Він упевнений, проблема зростання цін на ринку виявилася запущеною, і влади діють напролом.

"В Експертній раді ще в червні розглядали, до чого це призведе, що буде ризик підвищення цін, що будуть проблеми з відключенням. Але рекомендувався системний підхід, а це більше схоже на пожежу, яку потрібно терміново гасити, бо ціни полізли вгору. В меморандумі з МВФ затверджена формула, можливо з МВФ доведеться розмовляти, потрібно буде пояснювати позиції ", - зауважив Діковицький.

На скільки подешевшає

За оцінкою влади, реформа дозволить знизити ціну газу для населення до 5356 грн / тис. куб.м, що на 44% нижче середньої ціни в січні. Найбільше таке зниження відчують на собі власники приватних будинків.

Якщо взяти середню господарство з щомісячним споживанням 500 куб.м, економія може скласти більше 2000 грн на місяць.

Однак для власників квартир, які користуються тільки газовою плитою і щомісяця споживають до 5 "кубів", економію до 20 грн навряд чи можна назвати принциповою.

Набагато більш істотним для них був би виграш в зниженні тарифів на тепло і гарячу воду, складовою яких на 70% є ціна газу. Адже сума такої платіжки для квартири з опалювальною площею в 50 кв.м може досягати 2000 грн.

Однак проект Вітренко зовсім не впливає на зниження вартості газу для ТКЕ.

"Поки в планах Кабміну немає планів змін ціни газу для ТКЕ, тому тарифи на тепло і гарячу воду не будуть знижені. Зниження ціни на газ для жителів багатоквартирних будинків складе в сумі платіжки не більше 5-10%, тобто в лютому платіжка в сумі виросте на 1000 грн за всіма складовими, а зниження вартості газу дасть близько 100 грн, не більше ", - оцінює голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Перегляд платежів

Експерти звертають увагу, що пропонована Вітренко формула "хаб мінус транспортування" ставить під питання і діяла до відкриття ринку газу формулу, яка, навпаки, в попередні роки Плюсувати до ціни хаба витрати на транспортування в Україну.

"Якщо 5 років діяла формула" імпортний паритет +, хаб + ", Амстердам + або Дюссельдорф + - а зараз зробити" мінус ", то необхідно обгрунтування чому так. Або тепер всім зробити перерахунок за 5 років? Що це було неправильно або як? " - задається питанням Ярослав Диковицький.

З цим погоджуються і юристи - проект Вітренко, який раніше сам був топ-менеджером Нафтогазу, дає підстави для перегляду заднім числом всіх тих цін, який в попередні роки НАК нав'язував всьому ринку.

"Вважаю, що можна переглядати ціни за минулі роки, затверджені усіма цими формулами, і відразу ж пред'являти підозри всім тим особам, які брали в цьому участь. Якщо вони протягом одного дня зрозуміли, як завдяки тільки одній формулі можна зробити ціну нижче на 44 %, то це говорить про те, що фактично ціна формується виключно зі стелі, тобто не має під собою якихось економічних аргументів, а просто виводиться завдяки різним математичним махінацій ", - вважає старший партнер АК" Кравець і партнери "Ростислав Кравець.

Новини

Популярні теми форуму

analytics