Close button

Спотові ціни на газ в Європі злетіли

Спотові ціни на газ в Європі злетіли

Спотові ціни на газ в Європі за вівторок виросли відразу на 18%, впевнено пробивши позначку в $ 300 за тисячу кубометрів - рівень ціни на паливо, який, здавалося, вже відноситься до іншої історичної епохи, повідомляє Интефакс.

Ціни в Європі дорожчають з кожним днем з оглядкою на шалене цінове ралі в Азії.

Ціна газу на голландському хабі TTF (контракт "на добу вперед") з поставкою в середу зросла до $ 335 за тисячу кубометрів після попереднього піку в $ 284 з поставкою у вівторок. З початку року ціна на газ додала майже 40%. Досягнутий показник є максимальним значенням з 27 вересня 2018 року.

Середнє значення цін на 2021 рік на TTF (спотові котирування січня і форвардні контракти до кінця року) на даний момент складаються на рівні $ 264 за тисячу кубометрів - це майже на $ 100 за тисячу кубометрів вище, ніж закладено в консервативний бюджет "Газпрому" на 2021 рік ($ 170 за тисячу кубів).

Більш диверсифіковані, а точніше більш залежні від СПГ ринки змушені платити більшу ціну за газ, ніж забезпечені трубопровідними поставками. Весь вільний СПГ на планеті забирає Північно-Східна Азія, де поточні ціни на спотовий СПГ в чотири рази перевершують європейські котирування і вже "пробили" $ 1000 за тисячу кубометрів.

Британський ринок, де майже весь рік газ був дешевший, ніж на континенті, з кінця грудня дає все більш і більш помітну премію до TTF. У вівторок ціна газу на британському хабі NBP виросла до $ 378 за тисячу кубометрів. Вище на NBP ціни були тільки на початку березня 2018 року, коли на тлі довгих пан-європейських холодів, які отримали назву "Звір зі Сходу", ціни злітали $ 1 227 за тисячу кубометрів. Надходження СПГ до Великобританії в січні 2021 падає на 63% по відношенню до рівня січня 2020 року.

Надходження газу в трубопровідну мережу Європи через термінали СПГ в січні 2021 рік знижується по відношенню до січня 2020 року на 49%. Це буде найбільш різке падіння за поточний зимовий сезон (в жовтні поставки знизилися на 30%, в листопаді - на 39%, в грудні - на 43%).

Початок 2021 року в Європі видався набагато холодніше 2020 го, і температурний прогноз на весь місяць істотно нижче, ніж в три попередні вельми теплі зими.

Холодна погода змушує всю Європу активно витрачати запаси газу в підземних сховищах. Рівень поточних запасів (65,75% за підсумками газових доби 11 січня), що нижче середнього показника за попередні п'ять сезонів (66,13%).

Новини

Популярні теми форуму

analytics