Close button

Став відомим текст резолюції щодо імпічменту Трампа

Став відомим текст резолюції щодо імпічменту Трампа

Сьогодні, 13 січня, Палата представників Конгресу США, яка контролюється демократами, повинна проголосувати з приводу імпічменту для Дональда Трампа, повідомляє Страна.ua.

Остаточний варіант резолюції вже затверджений і має назву: "Імпічмент Дональду Джону Трампу, президенту Сполучених Штатів, за тяжкі злочини та проступки".

У проєкті резолюції, зокрема, зазначається: "Дональд Джон Трамп своєю поведінкою продемонстрував, що він буде загрозою національній безпеці, демократії й Конституції, якщо йому дозволять залишитися на своєму посту, він діяв таким чином, який рішуче несумісний з самоврядуванням і верховенством закону.

Таким чином, є всі підстави для оголошення імпічменту Дональду Джону Трампу, судового процесу, усунення з посади й позбавлення права займати та користуватися будь-якою почесною посадою, довірою або вигодами під егідою Сполучених Штатів", - йдеться в документі.

Телеканал CNN, посилаючись на власне джерело в Білому домі, зазначає, що 20 або більше республіканців у Палаті представників підтримають імпічмент. Водночас інші джерела телеканалу прогнозують, що за імпічмент проголосують від 15 до 25 республіканців.

Раніше конгресмени закликали віцепрезидента Майка Пенса скористатися 25-ю поправкою до Конституції США, щоб усунути від влади Дональда Трампа. Однак Майк Пенс у своєму листі до спікера Палати представників Ненсі Пелосі заявив, що не використовуватиме 25-ту поправку для того, щоб достроково усунути Трампа з посади.

"Я не вважаю, що такий курс дій відповідає інтересам нашої нації або узгоджується з нашою Конституцією. Я не піддавався тиску, що виходить за рамки моїх конституційних повноважень, щоб визначити результат виборів, і тепер я не поступлюся зусиллям Палати представників грати в політичні ігри в такий серйозний час в житті нашої нації", - написав Пенс.

На його думку, посилання на 25-ту поправку "створить жахливий прецедент".

Він закликав Пелосі і всіх членів Конгресу "знизити температуру і об'єднати країну, оскільки всі готуються до інавгурації обраного президента Джо Байдена".

Крім того, віце-президент пообіцяв сумлінно працювати "для забезпечення впорядкованої передачі влади".

Відомо, що 25-а поправка до Конституції США допускає початок процесу відсторонення глави держави, якщо віце-президент і більшість високопоставлених співробітників адміністрації приходять до висновку, що президент не здатний виконувати свої функції. В такому випадку віце-президент займає місце президента. У поправці докладно описаний механізм того, як цього можна досягти.

Новини

Популярні теми форуму

analytics