Close button

В Україні створять систему аеромедичної евакуації

В Україні створять систему аеромедичної евакуації

Міністерство охорони здоров'я запускає проєкт по створенню єдиного аеромедичного простору, що передбачає громадянську медичну евакувацію тяжкохворих, повідомляє Укринформ.

Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Ми запускаємо такий проєкт як створення єдиного аеромедичної простору України. Це дуже важливий елемент в тому числі і з розвитку трансплантації", - сказав Степанов.

Він зазначив, що в цьому році починається важливий проєкт введення цивільної аеромедичної евакуації в нашій країні. За його словами, в лютому і квітні МОЗ ініціює запуск двох пілотних проєктів з аеромедичної евакуації у Львові і Києві.

Степанов розповів, що громадянська аеромедична евакуація в Україні стане можливою у разі затвердження відповідної постанови Кабміну, яку підготувало Міністерство охорони здоров'я "Про деякі питання створення єдиного аеромедичної простору України". Попередньо цей проєкт постанови був розроблений у співпраці з Міністерством внутрішніх справ.

Глава МОЗ додав, що після прийняття цього документа можна буде вчасно транспортувати повітряним шляхом анотомічні матеріали і реципієнтів, і перш за все це буде використовуватися для трансплантації серця.

"У кожному з обраних для пілотних проєктів регіонів чергуватимуть 24/7 екіпажі і медичні бригади. Так, повітряні екіпажі будуть вилітати до людей з гострими затримками кровообігу, гострими розладами серцево-судинної системи, гострими порушеннями мозкового кровообігу, опіками другого і третього ступеня в більше 20 відсотків площі поверхні тіла або опіками електричним струмом або верхніх дихальних шляхів ", - сказав Степанов.

Він зазначив, що також йдеться про травми хребта, проникаючих пораненнях тіла, травматичних ампутацій кінцівок, переломах двох або більше трубчастих кісток та ін.

Крім того, аеромедичну евакуацію зможуть здійснювати у випадках масових уражень, стихійних лих, і якщо пацієнти отримали травми в результаті утоплення, падіння з висоти, дорожньо-транспортних пригод, сходження снігових лавин і зсувів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics