Close button

Що означають санкції США проти "групи Деркача"

Що означають санкції США проти "групи Деркача"

, повідомляє Букви.

11 січня США оголосили про введення індивідуальних санкцій відносно ряду колишніх і нинішніх українських чиновників, бізнесменів і компаній, пов'язаних з Андрієм Деркачем - народним депутатом, якого США називають російським агентом і звинувачують у втручанні в президентські вибори 2020 року.

Тепер "команду Деркача" чекає арешт активів і майна, які перебувають під юрисдикцією США, ускладнення відносин з банками та втрата можливості вести бізнес з резидентами США або особами, які ведуть свою діяльність під юрисдикцією США.

Оновлений список виглядає так: Олександр Дубинський, Дмитро Ковальчук, Костянтин Кулик, Олександр Онищенко, Антон Симоненко, Андрій Теліженко, Петро Журавель. Разом з ними в список потрапили і юридичні особи: ТОВ "ЕРА МЕДІА", ТОВ "Інформаційне агентство" Онлі Ньюс ", сайт nabu-leaks.info, ТОВ" Скептик ". Фігурантів цього списку ми розглянемо докладніше, проте спочатку поговоримо про те, що означає накладення санкцій.

Що означає накладення санкцій?

Якщо говорити коротко, то потрапляння в SDN OFAC (список осіб, щодо яких застосовані санкції Управлінням контролю за іноземними активами США) тягне за собою довгий перелік проблем і труднощів у веденні будь-якої діяльності, пов'язаної з бізнесом і фінансами.

Наприклад, контрагенти і бізнес-партнери осіб, щодо яких застосовані санкції також можуть потрапити в зазначений список завдяки цим зв'язкам. Якщо санкції застосовані до фізичної особи, то всі його бізнес-активи також опиняться під загрозою, а належать такій особі компанії будуть включені в той же список. Також це тягне за собою накладення арешту на майно та рахунки, що належать особам, щодо яких накладено санкції.

Все перераховане передбачено спеціальним актом під назвою Виконавчий наказ 13848. У ньому йдеться про заборону на відчуження на користь третіх осіб майна, яке знаходиться на території США, а також вступ у власність майна, що перебуває під юрисдикцією США.

Крім того, щодо фігурантів SDN передбачений ряд інших заходів в межах юрисдикції США:

  • скасування або призупинення дії експортних ліцензій;
  • заборона кредитно-фінансовим установам, які працюють на ринку США, надавати послуги особам, включеним в SDN (включаючи заборону на надання кредиту, перекази коштів, операції з іноземними валютами);
  • депортація за межі країни.

Цей перелік не є виключним і може включати будь-які інші дозволені законом заходи, застосування яких буде розцінено як "необхідне і відповідне" органами державної влади США (перш за все міністерством юстиції, міністерством фінансів і прокуратурою).

Наказ також забороняє надавати особам, включеним в SDN будь-яку фінансову допомогу, включаючи пожертвування, надання будь-яких товарів або послуг, а також отримання всього перерахованого від таких осіб. Відповідно, забороняються і будь-які форми і способи залучення третіх осіб або організацій для запобігання або обходу заходів, прийнятих на підставі Виконавчого наказу 13848.

Український нардеп Андрій Деркач був включений в SDN у вересні 2020 року разом з трьома громадянами РФ - Антоном Андрєєвим, Артемом Лівшицем і Дариною Аслановой. Тепер же до них додалися ряд колишніх і діючих чиновників, бізнесменів і підконтрольних їм компаній.

Українці в списку санкцій: хто вони і що про них відомо?

Олександр Анатолійович Дубинський

Народний депутат від фракції "Слуга народу", блогер, деякі називають Дубинського журналістом. Колишній ведучий програми "Гроші" на телеканалі "1 + 1", який належить Ігорю Коломойському та Оксані Марченко (дружині Віктора Медведчука). Автор фраз "мама любить швидкість" і "* бем в тупий собачий рот".

Згадати якісь окремі скандали за участю пана Дубинського досить важко, оскільки він генерує їх навіть там, де це здається неможливим. Як, наприклад, історія з боротьбою проти директора НАБУ Артема Ситника, що закінчилася тим, що пану Дубинському дісталося рішення КСУ, яким Володимира Зеленського позбавили права призначати директора Бюро.

Пану Ситнику дісталася правова колізія, яка дозволяє йому спокійно залишатися на посаді невизначений термін, поки не створять дієвий механізм призначення нового керівника НАБУ, на заміну того, який КСУ скасував завдяки непримиренну боротьбу Олександра Дубинського. Словом, така перемога, сльози течуть.

2-%D0%B4%D1%83%D0%B1.jpg

1-%D0%B4%D1%83%D0%B1.jpg

В історії з президентськими виборами в США 2020 року Олександра брав чи не найактивнішу участь. І навіть коли його зусилля виявилися марними і Джо Байден вибори таки виграв, пан Дубинський стояв на смерть як спартанці в Фермопілах, заявляючи, що вітати переможця ще рано - поки не встановлено юридичний факт результатів виборів, а інший кандидат не визнає їх.

Що ж, Дональд Трамп результатів виборів так і не визнав, що не завадило його адміністрації накласти на Олександра санкції, напевно з подяки (але це не точно). На тлі таких пристрастей, обіцянку пана Дубинського "боротися і побороти" - викликає своєрідну суміш зацікавленості і співчуття навпіл з бажанням купити відерце попкорну.

3-%D0%94%D1%83%D0%B1-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%

Дмитро Володимирович Ковальчук

Помічник Андрія Деркача у Верховній Раді України VI і VII скликань. Соцмереж не веде, на публіці зайвий раз не з'являється. Втім, він володіє 200 метрами офісу Деркача. А на його батька Володимира Семеновича оформлений автомобіль, яким їздить Деркач.

qeuxya9vxg_big.jpg

Інформація про Ковальчука відсутня невипадково. Як стверджують співрозмовники Букв, Ковальчук - брат дружини Деркача, а також зять Костянтина Григоришина. Про саме весілля відомо з цієї публікації. Прізвища нареченого там не вказано, але той же Ковальчук Володимир Семенович, що володіє автомобілем Деркача, має і загальний бізнес з Євгенією Григоришина.

Костянтин Геннадійович Кулик

Екс-прокурор, звільнений генеральним прокурором Русланом Рябошапкою в 2019 році, після того, як не зміг пройти переатестацію. Був фігурантом розслідування про незаконне збагачення (частина 2 статті 368-2 Кримінального кодексу України). Незадовго до другого туру виборів президента України в 2019 році Кулик намагався вручити підозра про вчинення злочину колишньому керівнику Адміністрації Президента Борису Ложкіну, його заступнику Олексію Філатову, екс-главі НБУ Валерії Гонтаревої.

Став відомим широкій публіці після того, як в ефірі телешоу "Право на владу" на телеканалі "1 + 1" намагався викрити Петра Порошенка в чомусь, але у нього не вийшло.

Пан Кулик цурається соцмереж, але його можна іноді побачити в Instagram його співмешканки, яка свого часу "організувала" йому участь в уже згаданому скандалі і звинувачення в незаконному збагаченні - опублікувавши в тому ж Instagram-акаунті фото свого позашляховика, який вони ніяк не могли придбати на прокурорську зарплату пана Кулика.

4-%D0%9A%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%BA-%D0%B7%

Олександр Романович Онищенко (Олександр Раджабовіч Кадиров)

Бізнесмен, колишній нардеп VII i VIII скликань від "Партії регіонів" і групи "Воля народу", в приватному житті - конюх. Був звинувачений в скоєнні злочинів, передбачених:

частиною 1 статті 255 (створення, керівництво злочинним співтовариством або злочинною організацією, а також участь в ньому);

  • частиною 5 статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • частиною 3 статті 209 (легалізація (відмивання) майна, отриманого злочинним шляхом);
  • частиною 2 статті 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми);
  • частиною 2 статті 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Втік з України, зараз перебуває в Німеччині, де був затриманий, але незабаром звільнений з-під варти.

Включення до списку санкцій Олександр Онищенко прийняв як доказ правдивості "плівок Деркача" і заявив, що "американський уряд підтвердив аудіозаписи розмов Порошенко і Байдена".

5-%D0%9E%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B5%D0%BD%D

Це дивно, тому що представники уряду США заявили прямо протилежне. Однак не будемо чіплятися до слів, а краще подивимося Instagram пана Онищенко. Там він демонструє Селфі на тлі прилавка з морепродуктами і косплей чоловіка, схожого на косплей Джеймса Бонда.

6-%D0%9E%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B5%D0%BD%D

7-%D0%9E%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B5%D0%BD%D

А ще хвалиться поїздкою в Майамі - дуже своєчасною поїздкою, оскільки з огляду на зміст накладених на нього санкцій і серйозність звинувачень, в наступний раз випасти така можливість може не скоро.

8-%D0%9E%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B5%D0%BD%D

Антон Олександрович Симоненко

Помічник Андрія Деркача у Верховній Раді України VI, VII і VIII скликань. Засновник ТОВ "Онлі Ньюс", ще одного фігуранта списку санкцій. Ця фігура також оповита ореолом загадковості. Але журналісти Бігус. Інфо знайшли, що саме на Антона Симоненко Андрій Деркач переписав в 2016 році 90% корпоративних прав на свої медіа активи: телеканал «Ера» і радіо «Ера ФМ».

Крім того, подсанкціонние Симоненко і Ковальчук є власниками 42 гектарів землі в Конча-Заспі разом з дружиною Деркача Оксаною Терехової.

Андрій Григорович Теліженко

Колишній співробітник Генеральної прокуратури і посольства США в Україні, радник першого віце-прем'єр-міністра України з міжнародних питань, політичний консультант, радник з міжнародних питань партії "Батьківщина".

Після перемоги Трампа на виборах 2016 звинуватив Петра Порошенка у втручанні в вибори, в 2020 році публічно заявляв про підтримку Дональда Трампа. Співпрацював з адвокатом Трампа Руді Джуліані під час збору останнім інформації щодо сина Джо Байдена, Хантера. У жовтні 2020 США анулювали візу Теліженко, про що той дізнався в аеропорту, коли його не пропустили на борт літака.

9-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%96%D0%B6%D0%B5%D

На новину про видалення акаунтів Трампа в Facebook і Twitter пан Теліженко відреагував репоста з сайту Breitbart (відомого публікаціями різних теорій змов) про реакцію російського політика Олексія Навального, який назвав бан акаунтів Трампа "неприйнятним".

І дійсно, де б ще український прихильник Трампа знайшов однодумця, що не серед російських опозиціонерів. Хотілося б, щоб це був сарказм, але "не з нашим щастям".

10-%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D1%96%D0%B6%D0%B5%

До речі, про санкції - після появи інформації про включення до списку санкцій самого Теліженко, він не став вигадувати щось нове, і слідом за Олександром Дубинським пообіцяв "боротися", нагадавши про свою підтримку Дональда Трампа. Відданість, яка заслуговує на увагу, враховуючи, що в SDN Теліженко включила адміністрація того ж Трампа.

11-%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D1%96%D0%B6%D0%B5%

Петро Анатолійович Журавель

Помічник екс-нардепа VII скликання від "Партії регіонів" Юрія Благодир. Керівник і засновник ТОВ "Скептик" і ТОВ "Онлі Ньюс" (обидві компанії також потрапили до списку санкцій США).

12-%D0%96%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%

Його сторінка в Facebook містить мало інформації. Лише одне фото, майже повна відсутність особистої інформації. Зазвичай там можна побачити жарти різного ступеня "свіжості", репости і критику Петра Порошенка і "порохоботів".

13-%D0%96%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%

14-%D0%96%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%

Трохи більше зрозуміти про пана Журавля можна через його Instagram. Принаймні те, що він любить подорожувати. Шкода, включення до списку санкцій США може сильно ускладнити майбутні подорожі.

15-%D0%96%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%

А що про компанії в списку?

ТОВ "ЕРА-МЕДІА" (ЄДРПОУ 37292551)

Власник - Терехова Оксана Володимирівна, дружина Андрія Деркача, керівник - Дикий Віталій Олександрович. Компанія займається виробництвом телевізійної продукції, діяльністю у сфері радіомовлення і розміщенням реклами.

Саме "Ера" виробляла програму "Доброго ранку, країна!", Яка довгий час транслювалася на державному каналі "UA: Перший".

ТОВ "Інформаційне агентство" Онлі Ньюс "(ЕГРПОУ42283491)

Власник - Журавель Петро Анатолійович, він же є керівником. Компанія займається видавництвом газет, здійсненням теле- і радіомовлення, наданням рекламних послуг. Сайт - onmedia.io.

Існує з 2018 року, новини публікує виключно російською.

f9n7vtk7ix_big.jpg

ТОВ "Скептик" (ЄДРПОУ 39988031)

Власники - Багата Валерія Валеріївна, Журавель Петро Анатолійович, він же є керівником. Компанія займається видавництвом газет, журналів, інших періодичних видань, розміщенням інформації на веб-порталах. Жоден з інтернет-адрес компанії (sceptic.online, begemot.media) не працює.

У кешованої версії можна побачити, що публікації припинилися 10 січня поточного року.

Сайт "NABU leaks" (nabu-leaks.com, nabu-leaks.net, nabu-leaks.org)

Основна адресу зараз не працює, альтернативні працюють в обмеженому режимі. Даний сайт називає більшість фігурантів оновленого списку санкцій США "викривача міжнародної корупції в Україні". В іншому повторюється все, що розповідав Деркач і його команда протягом останніх місяців.

rwx_cujf3o_big.jpg

За словами держсекретаря США Майкла Помпео "NabuLeaks", "Ера-Mедіа", "Онлі Ньюс" і "Скептик" - це медіакомпанії, які поширюють неправдиву інформацію за вказівкою Деркача та його спільників.

На них поширюються санкції, згідно з Виконавчим наказом 13848, тому, що вони належать Деркачу або його медійної команді або контролюються ними. Санкції щодо Петра Журавля, Дмитра Ковальчука і Антона Симоненко введені через те, що вони надавали фінансову, матеріальну або технологічну підтримку, товари або послуги Деркачу, для підтримки його діяльності по втручанню в вибори в США.

Що стосується Костянтина Кулика, Олександра Онищенка, Андрія Теліженко та Олександра Дубинського, то причиною включення їх в SDN є те, що вони публічно виступали разом з Деркачем або приєднувалися до нього для скоординованого поширення і просування необгрунтованих закидів щодо кандидата на політичний пост в США.

Їх звинувачують в неодноразовому поширенні заяв і неправдивої інформації щодо участі чиновників США в корупційних справах в Україні з метою підтримки намірів Деркача вплинути на президентські вибори в США 2020 року.

І на завершення - трохи передісторії про те, як це відбувалося (на прикладі Дубинського)

У жовтні 2019 Андрій Деркач і депутат Олександр Дубинський зареєстрували проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування фактів міжнародної корупції вищих посадових осіб України. Планувалося, що будуть розслідувати діяльності Валерії Гонтаревої, Наталії Яресько, і уряду прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

У листопаді того ж року Дубинський, посилаючись на Деркача, заявив, що Генеральна прокуратура виписала підозра екс-міністру екології та власнику Burisma Group Миколи Злочевського, при цьому звинувативши сина віце-президента США Джо Байдена Хантера Байдена в отриманні "відмитих" Злочевським грошей.

16-%D0%94%D1%83%D0%B1-%D1%81%D0%B0%D0%B9

5 грудня 2019 Дубинський і Деркач черзі опублікували фото з адвокатом Трампа Руді Джуліані, який якраз займався збором інформації, яка могла б очорнити Джо Байдена і допомогти самому Трампу в ситуації з його першим імпічментом, про що повідомляла The New York Times. Тоді ж Джуліані зустрівся з прокурорами, які займалися компанією Burisma, одним з яких був Костянтин Кулик - сусід Дубинського по списку санкцій.

19 травня 2020 напарник Олександра Дубинського Андрій Деркач провів ще одну прес-конференцію, на цей раз безпосередньо звинувативши Джо Байдена у втручанні у внутрішні справи України шляхом тиску на тодішнього президента Петра Порошенка. На прес-конференції був присутній і екс-прокурор Костянтин Кулик, а Олександр Дубинський активно висвітлював всі звинувачення як на власних майданчиках, так і на телеефірах.

Реакція на цю активність "команди Деркача" з'явилася у вигляді заяви семи колишніх послів США в Україні, про те, що публікація плівок з нібито записами Петра Порошенка і Джозефа Байдена спрямована на те, щоб роз'єднати Україну і США, діяльність Деркача та Дубинського є нічим іншим , як спробою втягнути Україну у внутрішні політичні процеси в Америці в контексті виборів президента Сполучених Штатів в 2020 році. Дубинський тоді звинуватив послів в ангажованості на користь Байдена.

17-%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%BF

А через 8 місяців держсекретар США Майк Помпео, повідомляючи про введення щодо "групи Деркача" санкцій за втручання у вибори президента США, повторив слова послів, ставлячи крапки в цій історії.

Автор: Назар Чорний

Новини

Популярні теми форуму

analytics