Close button

Газ з українських сховищ потрапив в заставу російському фонду

Газ з українських сховищ потрапив в заставу російському фонду

Забезпеченням за кредитом, виданим структурам українського олігарха Дмитра Фірташа російською некомерційною організацією "Фонд промислових активів", став газ в підземних сховищах в Україні вартістю майже 100 мільярдів рублів, повідомляє РБК.

Про це йдеться у звітності організації за 2019 рік, останній на даний час.

Газ, що потрапив в заставу, знаходиться у власності у хімічних підприємств Ostchem. До 2014 року комбінати Фірташа купували його в Росії, але після зміни політичної ситуації олігарх випав зі схем постачання.

Однак ще у 2013 році Ostchem викупив у "Газпрому" 5 мільярдів кубометрів, взявши на ці цілі кредит у Газпромбанку в розмірі 1,35 мільярда доларів. Запорукою виступили 5,7 мільярда кубометрів власного газу.

В результаті в кінці 2014 року російський банк зажадав терміново погасити залишок кредиту (842,5 мільйона доларів), погрожуючи стягнути газ. В на початку 2015-го сторони змогли домовитися, але подробиці угоди не були розкриті.

Фонд промислових активів викупив вимоги по українськім кредитам як від Газпромбанку, так і від ЗЕБа (засновник організації) у 2016 році. На ці цілі він узяв кредит в обох організаціях, а гарантом по кредитах виступив уряд. У 2019 організація повідомила, що позичальники практично не обслуговують борг, тобто повертати кредити не вдається.

Теоретично російський фонд може подати в суд Кіпру (там зареєстрована Ostchem Holding) з вимогою стягнути заставу. Однак на практиці рішення по стягненню там приймається рідко, найчастіше судді обмежуються арештом, як було у випадку з позовом ВТБ.

Фірташ тепер знаходиться в Австрії. Там вирішується питання про його передачу США, де олігарха звинувачують у корупційних злочинах за межами України. Через кілька днів після затримання він вийшов під заставу і з того часу не погоджується з рішенням про свою екстрадицію.

Новини

Популярні теми форуму

analytics