Close button

Завантаження ГТС України впала до мінімуму за 30 років

Завантаження ГТС України впала до мінімуму за 30 років

За підсумками 2020 року завантаження газотранспортної системи України впала до 30% її потужності, що є найнижчим показником за 30 років. Про це повідомив в середу, 13 січня, глава компанії Оператор ГТС України Сергій Макогон, повідомляє ЭП.

"У 2020 році Газпром скоротив транзит через Україну на 38%, до 55,8 мільярда кубометрів. З одного боку, Газпром заплатив за потужності в розмірі 65 мільярдів кубометрів, тому що в контракті Україна добилася присутності норми" качай або плати ". З іншого , це найменший показник за останні 30 років. При проектній потужності газотранспортної системи в 146 мільярдів кубометрів транзиту це означає завантаження ГТС менш ніж на 30% ", - написав Макогон.

За його словами, загрозою для українського транзиту є не тільки газопровід Північний потік-2, а й нові обхідні газопроводи в Південній Європі.

"У 2020 році була запущена перша черга Турецького потоку, ... в 2021-му може вийти на проектний режим роботи (друга черга - ред.) Турецького потоку ... разом зі своїми продовженнями через Болгарію і Сербію. Це може привести до втрати транзиту в 15 мільярдів кубометрів - обсяги, які раніше йшли в Угорщину, Сербію і Хорватію ", - зазначив Макогон.

У ситуації, що склалася він бачить ключовими завданнями України на найближчі п'ять років - оптимізацію газотранспортної системи відповідно до потреб ринку і пошуку нових можливостей для додаткового завантаження ГТС або зниження витрат при існуючому.

1 січня 2020 року закінчився транзитний контракт між Нафтогазом і Газпромом. Згідно з новою угодою, транзит російського газу в минулому році передбачався на рівні мінімум 65 млрд куб. м газу, що в добовому обчисленні складає 178 млн куб. м. У 2021-2024 рр. транзит складе по 40 млрд куб. м. Оплата вищевказаних обсягів є гарантованою навіть в разі меншої прокачування через ГТС України.

Новини

Популярні теми форуму

analytics