Close button

Імпічмент Трампу: хто голосував, реакція громадськості

Імпічмент Трампу: хто голосував, реакція громадськості

Палата представників Конгресу США 13 січня підтримала проєкт резолюції про імпічмент чинного президента країни Дональда Трампа, повідомляє Обозреватель.

Таким чином, вперше в американській історії одного й того ж главі держави оголосили імпічмент двічі. Рішення підтримали всі демократи й 10 республіканців.

"Рекордні" підсумки щодо імпічменту

  • "За" - 232 конгресмени, "проти" - 197;
  • другий імпічмент Трампа набрав максимальну підтримку в Палаті за всю історію таких голосувань;
  • за імпічмент віддали голоси 10 республіканців - це рекордна в історії США число конгресменів, які проголосували проти президента з власної партії;
  • це найсильніший імпічмент з тих 4, що були в американській історії.

Результати голосування за резолюцію про імпічмент

Що буде далі

Після затвердження резолюції про імпічмент Палатою представників відповідне рішення повинен затвердити і Сенат 2/3 голосів, т. Е. Мінімум 67 сенаторами. Більшість в цьому органі становлять республіканці - однопартійці Трампа.

Однак, як показало голосування в нижній палаті, вони теж можуть підтримати імпічмент.

Головне, щоб Сенат зібрався до інавгурації Джо Байдена, що стало сумнівним після сьогоднішньої заяви лідера більшості Мітча Макконнелла. Він від імені республіканців відмовився скликати Сенат раніше 19 січня, пославшись на канікули. Нагадаємо, що інавгурація Байдена запланована на 20 січня.

Однак сенатори можуть продовжити розгляд справи про імпічмент і після цієї дати. У разі позитивного рішення Трампа можуть позбавити можливості балотуватися на наступних президентських виборах, про що він заявляв.

У чому звинувачують Трампа

Нагадаємо, чинного главу США звинувачують в підбурюванні до заколоту через події 6 січня 2021 року, коли його прихильники взяли штурмом Капітолій, де конгрес стверджував підсумки президентських виборів-2020.

У проекті резолюції, яку передали на розгляд Палаті представників, сказано, що "президент Трамп поставив під серйозну загрозу безпеку Сполучених Штатів і урядові інститути".

"Він поставив під загрозу цілісність демократичної системи, завадив мирну передачу влади і поставив під загрозу уряд. Тим самим він зрадив свою довіру як президента, завдавши очевидної шкоди народу Сполучених Штатів", - сказано в документі.

Як проходили дебати

Протягом години конгресмени обговорювали порядок проведення дебатів про імпічмент і провели процедурне голосування. Проведення дебатів підтримали всі демократи, що представляють більшість у нижній палаті.

"За" імпічмент проголосували 232 конгресмени, "проти" - 197. Серед тих, хто проголосував "за" - 10 республіканців.

У резолюції Трампа звинувачують в "тяжких злочинах і проступки" з огляду на що відбулися минулого тижня в США заворушень в Капітолії.

"Дональд Трамп такою поведінкою продемонстрував, що він залишиться загрозою національній безпеці, демократії і Конституції, якщо йому дозволять залишитися на своєму посту, він діяв таким чином, який рішуче несумісний з самоврядуванням і верховенством закону", - йдеться в тексті документа.

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі заявила, що Трамп несе відповідальність за спробу повстання в Вашингтоні і зобов'язаний покинути свій пост.

"Ми знаємо, що президент США підбурював до цього повстання, до цього збройного заколоту проти нашої спільної батьківщини. Він повинен піти, він є виразною і безпосередньою загрозою для нації, яку ми всі любимо", - сказала Пелосі.

Також вона заявила, що Трамп з моменту початку президентських виборів в листопаді 2020 року брехав про їх підсумки, викликав сумніви у громадськості в їх чесності і намагався вплинути на владу з метою позбавити перемоги кандидата від демократів Джо Байдена.

Ненсі Пелосі виступила на дебатах

Безпрецедентні заходи безпеки

Під час засідання конгресменів будівля Капітолію охороняли сотні бійців національної гвардії США. Нацгвардейци також оточили територію навколо для запобігання можливих заворушень.

Крім того, начальник поліції округу Колумбія Роберт Конті заявив, що на інавгурацію обраного президента Джо Байдена в окрузі можна очікувати більш 20 тис. Бійців Національної гвардії.

Остаточні цифри будуть надані Секретної служби США.

У той же час кілька представників міністерства оборони повідомили, що загальна потреба Національної гвардії складає близько 30 тис. Гвардійців для підтримки поліції Капітолію, поліції парку і Департаменту поліції Вашингтона.

Нацгвардія охороняє Капітолій

Рейтинг і реакція Трампа

Рейтинг Трампа до кінця його правління впав до 34%, що стало мінімальним показником. 63% респондентів опитування не схвалюють дії Трампа.

Це відповідає іншим опитуванням, проведеним минулого тижня і показує, що рівень схвалення президента впав приблизно на 10 пунктів після заворушень в Капітолії.

Майже чотири роки рейтинг Трампа був стабільним і знаходився на рівні близько 40%. Падіння показників підтримки глави держави соціологи пояснили його відмовою визнати результати виборів президента США, а також заворушеннями в Вашингтоні.

У той же час серед виборців, що підтримують Республіканську партію, рейтинг Трампа досі високий - 75%. А ось серед незалежних виборців він впав до 29%, хоча ще в грудні був 38%.

Обвал рейтингу Трампа означає, що він залишить Овальний кабінет історично непопулярним в порівнянні з більшістю своїх попередників.

На тлі цього Трамп звернувся до своїх прихильників із закликом не вдаватися до насильства і вандалізму під час акцій протесту.

"У світлі повідомлень про нові демонстраціях я закликаю, щоб не було ніякого насильства, ніякого порушення закону і ніякого вандалізму", - сказав глава держави.

Він підкреслив, що це не те, що потрібно йому і Америці.

"Я закликаю всіх американців допомогти знизити напругу в суспільстві і заспокоїти нерви. Спасибі", - заявив Трамп.

Реакція супротивників Трампа

Під Капітолієм, коли проходило засідання Палати представників, противники Трампа провели акцію протесту.

Вони вимагали не тільки імпічменту Трампа, а й його арешту.

Протестуючі вимагали арешту Трампа

Люди також висловлювалися проти представників республіканської партії в Конгресі, які не підтримують дострокове відсторонення президента від влади.

Учасники акції висловлювалися проти республіканців

Трамп - винен

Акція була небагатолюдною, але поліцейські намагалися відтіснити її учасників.

Реакція Байдена

Обраний президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден заявив, що Сенат повинен "знайти спосіб" довести цю справу до кінця.

"Я сподіваюся, що керівництво Сенату знайде спосіб впоратися зі своїми конституційними обов'язками по справі про імпічмент, а також буде працювати над іншими невідкладними справами цієї країни", - зазначив політик.

Борис Бондар

Новини

Популярні теми форуму

analytics