Close button

У Держгеонадрах розповіли про трансформацію галузі

У Держгеонадрах розповіли про трансформацію галузі

Глава Державної служби геології та надр України розповів про результати діяльності органу в минулому році та плани на 2021 рік, повідомляє УНИАН.

Про це йдеться в звіті роботи за 2020 рік Державної служби геології надр України.

Керівник Держгеонадр Роман Опімах прокоментував, що головними пріоритетами служби є повернення довіри до Держгеонадр, за рахунок нульової толерантності до корупції, що є запорукою прозорої співпраці бізнесу і держави, залучення інвестицій і прогресивне і передбачуване регулювання галузі.

Серед досягнень, Роман Опімах виділяє, що за рік Держгеонадр вдалося впровадити єдине вікно надрокористувача, підписати ряд угод про розподіл вуглеводневої продукції, які несуть інвестиційні обов'язки на сотні мільйонів доларів, відновити проєкт Юзівського родовища, а також відкрити для аукціону масштабне Шевченківське родовище літієвих руд.

Підписано 7 угод про розподіл вуглеводневої продукції, за якими мінімальні інвестиційні зобов'язання перевищують $ 350 млн на етапі геологорозвідки на площі понад 6400 кв. км.

«Підписання угод - важлива подія для видобувної промисловості. Роботи на ділянках приведуть до нарощування видобутку вуглеводнів, посприяють створенню нових робочих місць, збільшення відрахувань до бюджетів всіх рівнів, а також дозволять зменшити імпорт нафти і газу в перспективі десятиліття », - вважає Роман Опімах.

Також відновлено проєкт Юзівської СРП, який десятиліття перебував в статусі найбільшої «сплячою» ліцензії. Роботи на площі можуть забезпечити ранній видобуток вже в 2021 році. Покладено початок освоєння вуглеводневого потенціалу української шельфу Чорного моря шляхом підготовки до надання спецдозволів НАК «Нафтогаз України» на площу близько 30 тисяч квадратних кілометрів.

Служба проводить постійний діалог з бізнес-спільнотами для задоволення попиту промисловості в сировині і створенні цікавих пропозицій. Інвестиційний атлас надрокористувача налічує понад 300 перспективних ділянок. У минулому році було оголошено 8 е-аукціонів, на які виставлено 70 лотів. За результатами проведених торгів продано 58 спеціальних дозволів на користування надрами за більш 826 млн грн. Загальна сума надходжень до Державного бюджету України становить майже 1 млрд грн. У 2021 році планується виставити на аукціони понад 100 лотів.

«Саме тому Держгеонадра постійно працюють над модернізацією профільного законодавства. Серед ключових новел документа - введення вільного обігу спецдозволів, можливість розстрочки оплати за спецдозвіл, спрощення умов ведення діяльності для «малого надрокористування», - вважає Роман Опімах.

У 2021 році в Держгеонадрах обіцяють створити електронний кабінет надрокористувача, який автоматизує документообіг і зміцнить довіру до служби, а також провести аукціони на понад 100 ділянок з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

Новини

Популярні теми форуму

analytics