Close button

Законопроєкт Кабміну: селищні старости отримають нові можливості

Законопроєкт Кабміну: селищні старости отримають нові можливості

В Україні селищні старости отримають нові ефективні можливості. У Верховну раду Кабінет міністрів подав відповідний законопроєкт, повідомляє РБК-Украина.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства розвитку громад і територій.

"Найближчим часом законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост "(№4535) повинен бути розглянутий комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування", - зазначено в повідомленні.

Інститут старост працює в Україні вже п'ять років, але потребує змін.

"Мінрегіон разом з народними депутатами розробив і представив до парламенту законопроєкт, який дозволить наділити селищних старост дійсно ефективними функціями і дозволить жителям громад впливати на вибір кандидатур старост", - запевняють в міністерстві.

Зараз старост призначають за поданням голови громади, нерідко, без урахування думки людей. Іноді такі призначення не враховують професійні та особисті якості кандидатів, а ті пов'язані з "кумівством".

Закон пропонує, щоб старост стверджував місцева рада за поданням голови, але тільки після обов'язкового публічного обговорення всіх кандидатур в Старостинського окрузі.

Згідно з документом, староста не входитиме до виконавчого комітету ради, але буде мати багато повноважень:

  • право дорадчого голосу,
  • право бути присутнім на засіданні виконкому, на сесії,
  • представляти інтереси мешканців свого старостинського округу і брати участь в підготовці пропозицій до проєкту бюджету громади.

Очікується, що староста буде звітувати не тільки перед радою громади, а й перед жителями старостинського округу.

При цьому він не матиме права працювати за сумісництвом навіть на громадських засадах, займатися підприємницькою діяльністю і отримувати від цього прибуток. Під заборону не потрапляють викладацька, наукова або творча робота у позаробочий час.

Нагадаємо, в Європейському союзі заявили, що Україна успішно впоралася з проведенням децентралізації.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що реформа децентралізації - одна з найуспішніших в Україні. За його словами, "громадянам стало простіше достукатися до влади".

Новини

Популярні теми форуму

analytics