Close button

Екс-главі Укравтодору продовжили арешт в Польщі

Екс-главі Укравтодору продовжили арешт в Польщі

Окружний суд Варшави залишив під вартою колишнього главу "Укравтодору", міністра транспорту Польщі в 2011-2013 роках Славоміра Новака ще на три місяці, повідомляє Обозреватель.

Як повідомило "Польське радіо", судді задовольнили клопотання прокурора і продовжили тимчасовий арешт екс-чиновнику. Його підозрюють в корупції та шахрайстві.

На думку суду, докази, представлені в заяві прокурора Яна Дрелевського, вказують на високу ймовірність скоєння підозрюваним всіх дій, яких стосується звинувачення, уточнили в повідомленні.

Також судді розділили думку прокурора щодо ймовірного шахрайства, а також загрози суворого покарання позбавленням волі, пишуть журналісти.

Новак залишиться під вартою як мінімум до 16 квітня.

cq1ujwbrsz_big.jpg

Славомир Новак. Джерело: polskeradio24.pl

Хто такий Славомир Новак і чому його судять в Польщі?

  • Новак виконував обов'язки глави Держагентства автомобільних доріг України ( "Укравтодор") в 2016-2019 роках.
  • До цього очолював міністерство транспорту, будівництва і водного транспорту Польщі, був міністром в канцелярії президента, керівником політичного кабінету прем'єр-міністра, радником глави польського оборонного відомства.
  • Після звільнення з "Укравтодору" повернувся до Польщі, через деякий час спливла його причетність до корупційних злочинів в обох країнах.
  • Новака заарештували в Польщі в липні минулого року, його звинуватили в керівництві організованою злочинною групою, що одержувала вигоду від корупції, і у відмиванні брудних грошей.
  • В рамках ще однієї корупційної схеми Новак нібито пропонував міжнародній компанії, яка будує дороги, створити спільне підприємство, де припускав роль і для себе.
  • Навесні 2018 колишній чиновник вимагав від одного з учасників тендерних процедур платити йому по 45 тис. євро щомісяця, перераховуючи ці кошти протягом двох років на рахунку компанії, зареєстрованої на Кіпрі - нібито за надання консультаційних послуг.
  • В цілому сума тендерів, які відпрацьовуються в рамках розслідування, становить 270 млн євро.
  • Пізніше польська прокуратура висунула Новаку ще ряд звинувачень в корупції.

Польський суд відмовився відпустити Новака під заставу. Аргументувалося це рішення, зокрема, побоюванням шахрайства і суворим покаранням, яке може очікувати підозрюваного.

Адвокат Новака розповів, що з проханням про видачу екс-чиновника на поруки до суду зверталася 17 осіб, в тому числі "люди зі світу науки, політики і культури".

Новини

Популярні теми форуму

analytics