Close button

Цілісна Україна повинна бути з Кримом, — глава ОБСЄ

Цілісна Україна повинна бути з Кримом, — глава ОБСЄ

Чинний голова Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ), міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде підкреслює, що територіальна цілісність України повинна бути відновлена включно з територією окупованого Росією Криму, повідомляє УНИАН.

Про це Лінде сказала під час представлення пріоритетів головування Швеції в ОБСЄ у 2021 році під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ.

"Найбільш кричущим прикладом порушення загальних зобов'язань і міжнародного права залишається криза навколо України та в Україні", - зазначила Лінде.

Вона сказала, що Швеція визнає "життєво важливою необхідністю" діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і проведення переговорів в "нормандському форматі" і мінської Тристоронньої контактній групі з метою "знаходження стійкого політичного вирішення конфлікту".

"Цього треба досягти відповідно до принципів і зобов'язань ОБСЄ з дотриманням суверенітету, територіальної цілісності, єдності та незалежності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, в тому числі Автономної республіки Крим та міста Севастополь", - заявила Лінде.

Вона сказала, що Швеція на чолі ОБСЄ продовжить рішуче відстоювати позицію, щоб спостерігачі СММ мали безпечний і захищений доступ без перешкод на всій території України, і необхідно забезпечити умови для виконання місією її мандата.

Хронологія окупації Криму Росією

  • Росія окупувала український Крим, ввівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошені кримські сили заявили, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і ввели санкції проти Росії.
  • Верховна Рада офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.

Віталій Саєнко

Новини

Популярні теми форуму

analytics