Close button

Новий погляд на форму нашої Галактики

Новий погляд на форму нашої Галактики

(На фото показана найвідоміша в науковому світі галактика з хвилеподібним викривленням - галактика "Інтеграл" UGC3697 в сузір'ї Жирафа), повідомляє Риа новости.

Астрономи вперше зафіксували хвилеподібний вигин нашої Галактики.

Вчені з проекту Sloan Digital Sky survey (SDSS) представили на 237-му засіданні Американського астрономічного товариства новий погляд на форму нашої Галактики. Вперше вона показана у вигляді спірального диска з поперечним хвилеподібним вигином.

Традиційно вважається, що Чумацький Шлях - це плоский диск, що обертається навколо свого центру. У той же час, астрономам відомо, що багато спіральні галактики - 50-70 відсотків від їх загального числа - насправді мають невеликий вигин, як картопляні чіпси або вінілова платівка, занадто довго лежала на сонці.

Через те, що ми позбавлені можливості поглянути на Чумацький Шлях ззовні, до сих пір вченим не вдавалося зрозуміти, чи має наша Галактика подібний вигин.

Дослідники з проекту SDSS - "Слоанівський цифровий огляд неба" - вирішили відстежити вигин, ретельно вивчивши стан і рух зірок усередині Чумацького Шляху. Результати показали не тільки те, що диск галактики викривлений, але і те, що вигин, огинаючи галактику, змінюється раз в 440 мільйонів років.

"Уявіть, що ви перебуваєте на трибунах стадіону на футбольному матчі, і натовп починає робити хвилю, - наводяться в прес-релізі Університету Джонса Хопкінса слова провідного автора дослідження Сіньлунь Чена (Xinlun Cheng), астронома з Університету Вірджинії. - Все, що ви робите , це встаєте і сідайте, але ефект такий, що хвиля проходить навколо стадіону. Те ж саме і з галактичним викривленням - зірки рухаються тільки вгору і вниз, але хвиля поширюється по всій Галактиці ".

У своєму дослідженні вчені використовували високоточний інфрачервоний спектрограф обсерваторії APOGEE (Apache Point Galactic Evolution Experiment), що входить до складу проекту SDSS. За свою десятирічну працю APOGEE спостерігав рух сотень тисяч зірок в Чумацькому Шляху. Він робить це, збираючи спектри - вимірювання зоряного світла, розщепленого на складові його довжини хвиль, так само як призма розщеплює світло на веселку квітів.

"Спектри APOGEE дають інформацію про хімічний склад та рух окремих зірок, - пояснює ще один автор дослідження доктор Борха Ангіано (Borja Anguiano) з Університету Вірджинії. - Це дозволяє нам розділити їх на групи і стежити за вигином окремо всередині кожної групи".

Однак одних спектрів недостатньо, щоб оцінити вигин, відзначають вчені. Для відстеження галактичного викривлення потрібні надзвичайно точні вимірювання зіркових відстаней. Щоб отримати ці відстані, дослідники звернулися до даних супутника Gaia Європейського космічного агентства (ЄКА), який обчислює відстані до мільйонів зірок, вимірюючи крихітні коливання назад і вперед в напрямку зірки, коли Земля і супутник обертаються навколо Сонця.

Об'єднавши дані APOGEE і Gaia, автори створили повні тривимірні карти зірок Чумацького Шляху з докладною інформацією про становище, швидкості і хімічний склад кожної зірки.

Аналіз показав, що деформація, викликана хвилею, що проходить через Чумацький шлях, змушує окремі зірки рухатися вгору і вниз відносно площини галактики. Автори виміряли швидкість і довжина цієї хвилі, яка, на думку вчених, виникла в результаті взаємодії з галактикою-супутником. Деформація, що представляє собою гравітаційну брижі, триває рухатися по Галактиці, утворюючи хвилю.

"Наша модель має на увазі, що близько трьох мільярдів років тому сталася зустріч з галактикою-супутником. Для галактичних астрономів - це відносно недавнє подія", - говорить Чен.

За оцінками вчених приблизно через чотири мільярди років Чумацький Шлях зіткнеться з ще однією галактикою - Андромеда, і це знову змінить його форму.

Новини

Популярні теми форуму

analytics