Close button

Створено квантовий генератор випадкових чисел

Створено квантовий генератор випадкових чисел

З кристала алмаза зробили генератор квантових імпульсів, повідомляє Хайтек.

Австралійські фізики створили пристрій на основі алмазного лазера, яке генерує гарантовані випадкові ключі.

Для того, щоб пов'язувати і кодувати інформацію в критично важливих галузях, таких як банківська справа, фінанси або оборона, криптографи і експерти по цифровій безпеки використовують генератори випадкових чисел.

Особливість полягає в тому, що квантові процеси дійсно випадкові: це гарантують закони фізики. Так, інформація про подію виникає буквально в останній момент скоєння події, не раніше.

Використовуючи ідею справжньої випадковості, закладену в основі квантової фізики, австралійські вчені з Дослідницького центру фотоніки Університету Маккуорі розробили алмазну лазерну систему, в якій кожен генерується імпульс лазерного світла має свій напрямок поляризації, яке визначається квантовим рухом атомів вуглецю в решітці алмазу.

Нова розробка швидше за попередні аналогів, так як випадковість генерується самим лазером. Завдяки цьому пристрій стає простіше і безпечніше.

"Це абсолютно новий інструмент для створення квантової випадковості. Ми сподіваємося, що цей тип пристрою надасть кінцевим користувачам в таких областях, як шифрування і квантове моделювання, нову можливість для спрощення і поліпшення технологій" - сказав в інтерв'ю Дуглас Літтл, доктор і провідний дослідник проекту .

Автори відзначають, що вони також можуть змінювати ступінь випадковості в лазері. В майбутньому це дозволить вивчити перехід від квантової випадковості до класичного детермінізму.

Новини

Популярні теми форуму

analytics