Close button

Популяція джмелів опинилася під загрозою

Популяція джмелів опинилася під загрозою

Британські біологи з'ясували, що застосування поширених в світі пестицидів призвело до того, що джмелі і плодові мушки перестали висипатися. Дослідження вчених 21 січня опублікували в науковому журналі Scientific Reports, повідомляє RTVI.

Зокрема, мова йде про інсектицидах з класу неонікотиноїдів. Їх застосовують для боротьби, наприклад, з попелиць і колорадським жуком. Інсектициди з цієї групи смертельно небезпечні для бджіл, тому велика їх частина заборонена до застосування в Євросоюзі.

Щоб перевірити вплив пестицидів на джмелів, вчені давали їм нектарний цукор з домішкою неонікотиноїдів. Після чого біологи відстежували поведінку комах у природних умовах. «Це ламає біологічний годинник джмелів - вони набагато менше шукають їжу, більше шукають її вночі, а вдень вони сплять набагато більше. Це не відповідає їх нормальної поведінки», - розповіла одна зі співавторів дослідження Кіа Тасман CNN.

За словами Тасман, зміна поведінки джмелів може привести до серйозних наслідків - багатьом рослинам, плоди яких ми їмо або скармливаем худобі, для розмноження необхідні запилюють комахи. Якщо зміниться поведінка запилювачів, врожаї можуть постраждати.

До основних запилювачів відносяться бджоли і споріднені з ними джмелі. Але зараз вони перебувають під загрозою через неконтрольоване застосування інсектицидів. За словами Тасман, останнім часом бджоли стали «більш млявими» і все рідше вилітають з вуликів. «Якщо ж вони будуть вилітати за їжею вночі, коли квіти закриваються, то шанси на успіх в зборі їжі, необхідної для зростання колонії та відтворення, зменшуються», - сказала Тасман.

Також вчені провели дослідження про вплив інсектицидів з класу неонікотиноїдів на плодових мушок. Вони використовували той же підхід - дали комахою вжити їжу з домішкою отрути. Дослідження показало, що пестицид впливає безпосередньо на клітини мозку, які відповідають за визначення часу доби. «Їх організми не знають, день зараз чи ніч», - пояснила Тасман. Вона також додала, що подібне вплив інсектициди можуть надавати і на джмелів.

Пестициди - не єдина причина, по якій бджіл і джмелів стає менше. До інших причин вчені відносять зміни клімату, втрату середовища проживання, зокрема, з вини людини, і поширення паразитів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics