Close button

Вчені знайшли чорні діри, які більше надмасивних

Вчені знайшли чорні діри, які більше надмасивних

Нещодавно вчені припустили можливе існування "величезних чорних дір" або (stupendously large black holes, SLABS). Вони навіть більше, ніж надмасивні чорні діри (НМЧД), вже спостерігаються в центрах галактик. В ході дослідження вивчалося, як ці SLAB можуть утворюватися і які обмеження можуть мати їх розміри, повідомляє Хайтек.

Хоча є докази існування надмасивних чорних дір (НМЧД) в ядрах галактик - з масою від 1 млн до 10 млрд сонячних мас, попередні дослідження запропонували верхня межа їх розміру. Причина в поданні вчених про те, як такі чорні діри утворюються і ростуть. Однак існування навіть великих SLABS може надати дослідникам потужний інструмент для космологічних досліджень і поліпшити наше розуміння ранньому Всесвіті.

Широко поширена думка, що НМЧД утворюються всередині батьківської галактики і виростають до своїх розмірів, поглинаючи зірки і газ зі свого оточення або зливаючись з іншими чорними дірами. У цьому випадку існує верхня межа їх маси, кілька перевищує 10 млрд сонячних мас.

У новому дослідженні вчені пропонують іншу можливість утворення надмасивних чорних дір, яка може обійти цю межу. Вони припускають, що такі SLAB - «первісні» і могли утворитися в ранньому Всесвіті, задовго до появи галактик.

Оскільки «первісні» чорні діри не утворюються з колапсуючої зірки, вони можуть мати широкий діапазон мас, в тому числі дуже маленький і колосально великий.

Новини

Популярні теми форуму

analytics