Close button

Податок на будинок або квартиру. Кому і скільки доведеться заплатити

Податок на будинок або квартиру. Кому і скільки доведеться заплатити

З 1 січня в Україні підвищили максимальний податок за площу житла, оскільки він прив'язаний до розміру мінімальної зарплати. Поки повідомлення з податкової отримують власники квартир площею понад 60 кв м або будинків - понад 120 "квадратів", повідомляє Страна.ua.

Але в Раді вже обговорюють варіант, щоб відв'язати податок від площі, тобто платити будуть всі, крім пільговиків.

Кому і скільки доведеться заплатити податок за будинок або квартиру, а також, як хочуть змінити формулу податку.

Хто платить

Податок застосовується до громадян, які володіють квартирою розміром більше 60 "квадратів" або будинком площею понад 120 кв м. платити доведеться за кожен квадратний метр понад цю площу (мова йде про загальну площу - Ред.).

При цьому, якщо власників, зазначених в документах, а не просто прописаних, кілька, то податок сплачується з розрахунку пільгової площі на кожного. Тобто, якщо квартирою в 100 "квадратів" в рівних частках володіють двоє власників, то платити податок не потрібно.

Важливо, щоб була вказана частка власності, оскільки, якщо власників кілька, але не зазначено частку кожного з них, податок все одно доведеться платити.

Якщо одна людина володіє декількома будинками або квартирами - вважається їх загальна площа і виходячи з цього налічують податок. Наприклад, за дві квартири 45 і 40 кв м податком обкладуть 25 "квадратів".

Скільки і коли платити

Розмір податку встановлює місцева влада, тобто в різних населених пунктах він різний, але не більше 1,5% мінімальної зарплати. У 2021 році ця 90 гривень, оскільки з 1 січня 2021 року мінімалка в Україні 6 тисяч гривень.

Крім того, місцева влада встановлює і пільгову площа, за яку не потрібно платити податок.

У Києві та Дніпрі максимальна ставка 1,5% - по 90 грн за кожен "квадрат" понад ліміт.

У Харкові ставка 1% - 60 грн. При цьому неоподаткована площа квартири там 85 кв.м, а не 60.

У Львові 0,5% - 30 грн. В Одесі 0,1% - 6 грн.

Дізнатися ставку податку можна в органах місцевої влади або в податковій.

Платіжка приходить раз на рік - до 1 липня. Оплатити її потрібно протягом 60 днів з моменту вручення податкового повідомлення. Тобто в цьому році за "зайві квадрати" власники нерухомості заплатять за ставками 2020 року, оскільки прийдуть повідомлення за минулий рік.

Розцінки на 2020 рік наступні. Київ - 62,6 грн, Дніпро - 62,6 грн, Харків -47,23 грн, Львів - 23,62 грн, Одеса - 4,7 грн за кв м.

Так, що, наприклад, за квартиру площею 80 кв м в цьому році в Києві потрібно буде заплатити 1252 грн, в наступному році - 1 800 грн. В Одесі податок буде 94 і 120 грн відповідно.

А в Харкові за житло такої ж площі доплачувати не доведеться, оскільки там податок йде на нерухомість від 85 кв м.

Штрафи і пеня

Якщо затягнути з оплатою і оплатити пізніше, ніж протягом 60 днів з моменту отримання квитанції, то буде нараховано штраф в розмірі 10% від суми податку.

Якщо термін несплати перевищить 30 днів, штрафу зросте до 20%, а також додасться пеня в розмірі 0,04% від суми боргу за кожен прострочений день.

При систематичної несплати на нерухомість можуть накласти арешт. А якщо сума боргу перевищить 689 тисяч гривень, то на боржника можуть відкрити справ по ст. 212 КК України - ухилення від сплати податків.

Хто звільнений від сплати податку

Багатодітні сім'ї, діти-сироти та діти-інваліди, учасники АТО і їх сім'ї, дитячі будинки сімейного типу.

Платити будуть всі. Як хочуть змінити формулу податку

У Верховній Раді хочуть змінити формулу нарахування податку. У парламенті готують зміни до Податкового кодексу. Документа у відкритому доступі поки немає, але є порівняльна таблиця, яка дозволяє зрозуміти, які новації пропонуються.

За новою формулою податок можуть прив'язати до вартості житла. Максимальну його ставку збираються встановити на рівні 0,2% оціночної вартості житла.

Обкладатися податком будуть не тільки житло пенсіонерів, інвалідів і пільговиків. За умови, якщо вони не здають це житло в оренду і його вартість не перевищує 300 розмірів мінімальної зарплати (1,8 млн грн або близько 60 тис доларів) для великих міст і до 100 мінімалок (600 тис грн або трохи більше 20 тис доларів) для більш дрібних населених пунктів.

По домівках цифри, відповідно, 600 і 250 мінімальних зарплат в залежності від розміру населеного пункту.

Інші власники житла, будь то хрущовка на околиці або апартаменти в центрі, будуть платити незалежно від площі, якщо цей проект візьмуть.

У цьому випадку, за столичну хрущовку на Лівому березі вартістю 40 тисяч доларів доведеться заплатити до 2280 на рік, оскільки максимальна ставка 0,2% оціночної вартості житла.

Правда, спочатку автори проєкту помилились, написавши, що 0,2% потрібно вважати з розрахунку за кожен квадратний метр. У цьому випадку за ту ж хрущовку на Лівому березі довелося б заплатити рекордну суму в 104 880 гривень. Тобто, за 10 років за ці гроші можна б було купити ще одну хрущовку.

Після дискусії з'ясувалося, що податок пропонують застосовувати до всієї квартирі, а не до кожного квадратного метра. Депутати вважають такий підхід більш справедливим, ніж платити за метраж, як зараз.

Законопроєкт ще не внесли до Верховної Ради, але вже зараз до цього механізму залишається чимало запитань. Наприклад, хто буде проводити оцінку, адже від цього залежить підсумкова сума податку.

Законопроєкт передбачає, що раз в п'ять років Фонд держмайна і Кабмін будуть проводити масову оцінку нерухомого майна в населених пунктах і раз в 10 років - за їх межами.

Але не виключено, що це запустить корупційні "оціночні схеми". До того ж оцінка ФДМ нерідко прив'язується до середньої вартості об'єктів в районі, а значить квартири в двох сусідніх будинках - старий і новий - можуть оцінити приблизно однаково.

Оксана Малахова

Новини

Популярні теми форуму

analytics