Close button

Мозок немов у тумані: як впоратися з наслідками COVID

Мозок немов у тумані: як впоратися з наслідками COVID

Кожен десятий інфікований Covid-19 стикається з постковідним синдромом. Втома, затуманена свідомість і проблеми з концентрацією часто зберігаються і після хвороби, повідомляє Новое Время.

На сьогоднішній день у світі зафіксовано понад 98 млн випадків Covid-19, з них понад 70 млн осіб одужали. Якщо до недавнього часу основна увага приділялася порятунку життів важко хворих пацієнтів, то зараз в наукових колах зростає визнання того, що ті, хто перехворів коронавірусом стикаються з довгостроковими наслідками. І хоча для більшості це короткочасне і легке захворювання, деякі продовжують відчувати ряд симптомів, включаючи стійку втому, постійний біль в тілі і задишку, протягом декількох місяців.

Long COVID, або постковідний синдром, надає виснажливий вплив на життя людей. Нещодавно чоловік на прийомі сказав мені: «Минуло три тижні після того, як я перехворів, але як і раніше відчуваю задишку, головні болі, періодично приходить сильна тривога, що переростає в панічні атаки ... Я швидко втомлююся на роботі, і відчуття таке, що я у мене ковід. Що мені з цим робити?" Інший перехворів клієнт зізнався: «Мозок як в тумані. Сприймати інформацію і обробляти її настільки складно, що моє тіло і голова починають боліти, потім настає запаморочення. Я не можу повноцінно працювати. Через це я боюся втратити роботу».

Що таке Long COVID, або постковідний синдром?

Національна служба охорони здоров'я Великобританії офіційно визнала постковідний синдром. Національний інститут охорони здоров'я та досконалості допомоги (National Institute for Health and Care Excellence, NICE) визначив постковідний сидром, який триває більше 12-ти тижнів і довгостроково впливає на стан організму, при якому зберігаються симптоми вірусу.

Національна статистична служба Великобританії повідомляє, що кожен десятий інфікований Covid-19, відчуває постковідний синдром. Від 10% до 20% пацієнтів, які перехворіли на коронавірус, скаржаться на те, що симптоми зберігаються до 12-ти тижнів. 11,5% відчувають втому, 11,4% - постійний кашель і 10% - головний біль. Більше 8% втрачають смак, а 7,9% - нюх. Кожен п'ятий перехворів в Британії відзначає проблеми з рівновагою, погіршення розумових здібностей і швидку стомлюваність.

14 січня 2021 року Лейла Моран, член парламенту Великобританії від Партії ліберальних демократів, повідомила приголомшливу цифру: тільки в одному Сполученому Королівстві з постковідним синдромом живе 300 тис. Чоловік (у всьому світі - близько 7 млн). Це означає, що працездатність цих людей значно знизилася, і тому зараз обговорюється питання про те, щоб визнати Long Covid професійним захворюванням з поверненням фінансових компенсацій. Британський уряд вже інвестувало 8,4 млн фунтів стерлінгів на дослідження постковідного синдрому в Університеті Лестера і 10 млн фунтів стерлінгів - на допомогу страждаючим цим синдромом і їх медичне обслуговування.

Які симптоми Long Covid?

Опубліковане в Журналі Американської медичної асоціації дослідження стану 143 пацієнтів найбільшої лікарні Риму після їх виписки показало, що майже два місяці по тому у 87% був хоча б один симптом, а у більш ніж половини раніше зберігалася втома.

Ось симптоми постковідного синдрому, розташовані в порядку убування (від високих показників до низьких):

  1. Стомлюваність (52%)
  2. Задишка (43%)
  3. Болі в суглобах (30%)
  4. Кашель (18%)
  5. Втрата нюху (16%)
  6. Нежить (15%)
  7. Почервоніння очей (14%)
  8. Головні болі (13%)
  9. Виділення мокротиння (10%)
  10. Відсутність апетиту (8%)
  11. Біль в горлі (7%)
  12. Запаморочення (6%)
  13. М'язовий біль (5%)
  14. Діарея (4%)

Також відзначають наступні симптоми:

  • низька температура тіла
  • головний біль
  • когнітивна дисфункція (затуманення свідомості)
  • біль у грудній клітці
  • тривалий кашель
  • проблеми з концентрацією уваги
  • прояви тривоги і депресії (пригніченість, тривожність, відчуття самотності, туга, плаксивість)

Додаток Covid Symptom Tracker, яке використовує близько 4 млн британців, виявило, що у 12% людей симптоми зберігаються 30 днів. Останні, ще неопубліковані, дані показують, що у кожного 50-го (2%) з усіх інфікованих через 90 днів виявляються симптоми постковідного синдрому.

Скільки часу займає одужання від коронавірусу?

На жаль, поки неможливо точно сказати, скільки часу займе відновлення від симптомів Long Covid. Наукові дослідження лише починаються. Особливо розробляються стратегії відновлення психічного здоров'я та благополуччя в постковідний період. Важливо відзначити, що це характерно не тільки для коронавірусу Covid-19 - інші вірусні захворювання (але не всі) також можуть мати тривалі наслідки. Більшість симптомів проходить протягом трьох місяців, а втома може тривати до шести місяців.

Як відновити своє психічне здоров'я при постковідном синдромі?

Ось план відновлення після Covid-19, запропонований Національною службою охорони здоров'я Великобританії та доповнений моїми рекомендаціями на основі досвіду роботи з клієнтами, які перехворіли коронавірусом.

1. Адаптуйтеся до нового режиму. Якщо ви можете працювати тільки дві години, працюйте дві години. Можливо, варто попросити лікарняний у вашого лікуючого лікаря.

2. Не тисніть на себе. Звикайте до нового ритму життя.

3. Переконайтеся, що ви досить відпочиваєте.

4. Складайте розпорядок дня. Робіть щось важливе для вас. Робіть, скільки можете.

5. Розподіляйте складні завдання так, щоб їх виконання не випадало на один день.

6. Ставте пріоритети. Відкладайте завдання, які зараз не дуже важливі.

7. Робіть щось корисне, те, що комусь буде важливо.

8. Говоріть про свої почуття з близькими і рідними. Можливо, знадобиться допомога фахівця, якщо ви відчуваєте симптоми депресії: постійне зниження настрою, втрата інтересу та задоволення життям, зниження енергії і відчуття втоми після мінімальних зусиль, погіршення концентрації уваги, почуття провини і нікчемності, зниження самооцінки і впевненості в собі, зміна апетиту і ваги, занурення в себе, суїцидальні думки і дії.

9. Беріть участь у групах підтримки. Пошукайте такі групи в інтернеті.

10. Практикуйте діафрагмальне дихання. Цей метод може заспокоювати і стабілізувати вас.

11. Проконсультуйтеся з лікарем і порадьтеся, які вітаміни або препарати рекомендовані при постковідному синдромі.

12. Прийміть участь в дослідженні постковідного синдрому на платформі covid.joinzoe.com. Це допоможе вченим краще вивчити даний синдром.

В'ячеслав Халанський

Новини

Популярні теми форуму

analytics