Close button

НКЦПФР: розмір пенсій в Україні скоротиться

НКЦПФР: розмір пенсій в Україні скоротиться

Пенсійна система другого рівня покликана виправити цю загрозу, повідомляє UBR.

Розмір пенсій до 2030 року скоротиться в 1,5 рази через зростання демографічної кризи.

Про це розповів глава Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) Тимур Хромаєв.

За його словами, в найближче десятирiччя внаслідок демографічної "ями" число найманих працівників, з чиїх зарплат йдуть відрахування ЄСВ до Пенсійного фонду першого рівня, буде зменшуватися, а число пенсіонерів - рости. Це призведе до зростання навантаження на держбюджет і, як наслідок, скорочення реального розміру пенсії.

"Ніхто не може гарантувати, що пенсія першого рівня в силу демографії не буде зменшуватись. Тому що вона залежить від того, скільки працюючих громадян відраховують на пенсії, на покриття витрат пенсіонерів. А кількість пенсіонерів у нас зростає, тому пенсія першого рівня буде зменшуватися" , - прогнозує Хромаєв.

На даний момент коефіцієнт заміщення становить 30%: тобто громадянину, який отримує зарплату в $ 1 тис., при виході на пенсію держава виплачує $ 300. Однак до 2030 року цей коефіцієнт знизиться на третину, до 20%.

Впровадження ж другого рівня пенсійної системи дозволяє при таких вихідних отримувати другу пенсію в $ 200.

"Тому нам необхідно впроваджувати другий рівень для того, щоб він дав можливість додати додатковий ресурс для пенсіонерів. На пенсії люди вже з 2030 року отримувати не $ 300, а $ 200 і плюс ті $ 200, що накопичили, і всього в сукупності виходить $ 400. Зараз пенсія одна - $ 300, а буде два рази по $ 200", - підкреслює Хромаєв.

Новини

Популярні теми форуму

analytics