Close button

Боротьба з расизмом: в США перейменують 44 школи

Боротьба з расизмом: в США перейменують 44 школи

Шкільна рада Сан-Франциско проголосував за видалення імен Джорджа Вашингтона і Авраама Лінкольна з державних шкіл після того, як офіційні особи визнали їх і інших видатних діячів, включаючи сенатора Дайанн Файнштейн, негідними цієї честі через расизм, повідомляє Букви.

Про це пише CNN.

Після декількох місяців суперечок правління з рахунком 6: 1 у вівторок проголосувало за привласнення 44 шкільним сайтам Сан-Франциско нових назв, які не мають відношення до рабства, гноблення і расизму. Так, перший президент США Джордж Вашингтон і один з авторів Декларації незалежності Томас Джефферсон були рабовласниками, а 16-го президента Авраама Лінкольна критикують за вбивства корінних американців - індіанського народу санти-сіу.

Ім'я Дайанн Файнштейн було додано до списку, тому що, будучи мером Сан-Франциско, вона замінила зіпсований прапор Конфедерації, який був частиною давно встановленого прапора перед будівлею мерії. Критики назвали цю дію недбалою.

Але виявилося, що перейменувати школи не так просто. Наприклад, в одному випадку комітет не знав, чи була середня школа Рузвельта названа в честь Теодора або Франкліна Делано.

"Я повинен визнати, що є причини підтримати цю резолюцію, але я не можу. Це не рішення, які слід приймати в поспіху ",- сказав член спільноти Жан Бариш. За його словами, цей процес заснований на емоціях, а не на досвіді.

Мер Лондона Брід - перша темношкіра жінка на цій посаді - також виступила із заявою, в якій засудила правління за те, що воно зосередилося на проблемі перейменування, а не на триваючому коронавірусі.

"Чому освітній комітет просуває план з перейменування всіх цих шкіл до квітня, коли немає плану, що наші діти повернуться в класи до цього часу. Наші сім'ї розчаровані відсутністю плану, і вони особливо розчаровані, що обговорення цих планів навіть не були на порядку денному зустрічі освітнього комітету вчора ввечері ",- сказала вона.

Члени шкільної ради наполягають на тому, що перейменування є своєчасним і важливим, враховуючи, що країна має розпрощатися зі своїм расистським минулим.

У деяких школах сім'ї роками виступали за зміну імені, в тому числі в середній школі Джеймса Денман, названої на честь першого суперінтенданта, лідера расистів, який відмовив китайським учням в державному утворенні. Інші стверджували, що нинішні імена означають, що учні носять шкільні худі з іменами рабовласників, включаючи Джорджа Вашингтона, Томаса Джефферсона і Джеймса Медісона.

"Це послання нашим сім'ям, нашим студентам і нашій спільноті. Це не просто символічно. Це моральне послання",- сказав член правління Марк Санчес.

Частково розробка резолюції про перейменування почалася після смертоносного мітингу "Об'єднуємося праві" в Шарлоттсвіллі, штат Вірджинія, в 2017 році.

"Ця резолюція була прийнята шкільною радою після терактів в Шарлоттсвіллі. І ми працюємо разом з іншою частиною країни, щоб демонтувати символи расизму і культури переваги білих",- сказала президент Ради по утворенню Сан-Франциско Габріела Лопес.

Сан-Франциско - чи не єдине місто, яке прийняло таке рішення. В останні роки міські ради та шкільні округи по всій країні перейменовували будівлі і видаляли пам'ятники, присвячені лідерам Конфедерації, які боролися за збереження рабства і переваги білих в Америці.

У вересні 2020 року Ініціатива рівного правосуддя (EJI) виявила понад 240 шкіл по всій країні, що носять ім'я лідера Конфедерації. За даними EJI, з 2014 року більше 30 шкіл в США були перейменовані, щоб виключити будь-який зв'язок з Конфедерацією.

Раніше повідомлялося, що через понад 140 років з парку Бостона прибрали меморіальну статую Визволення, яка зображує звільненого раба без сорочки, що стає на коліна перед Авраамом Лінкольном.

Також владі Вашингтона порекомендували знести, перенести або перейменувати пам'ятники, які "не відповідають цінностям округу Колумбія". Це пам'ятники Джорджу Вашингтону, Христофору Колумбу і Ендрю Джексону, а також Меморіал Джефферсона.

Новини

Популярні теми форуму

analytics