Close button

Фонд гарантування: підсумки ліквідації банку сина Януковича

Фонд гарантування: підсумки ліквідації банку сина Януковича

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб завершив виплати вкладникам ПАТ "Всеукраїнський банк розвитку" (ВБР) у зв'язку із завершенням його ліквідації, повідомляє БизнесЦензор.

Як повідомляє прес-служба Фонду, 27 січня подані документи державному реєстратору для реєстрації припинення банку як юридичної особи в Єдиному державному реєстрі.

"У зв'язку з цим, Фонд гарантування повідомляє про завершення 27 січня виплати гарантованих сум відшкодування коштів вкладникам ПАТ" ВБР", - говориться в повідомленні.

В рамках виплати гарантованого відшкодування вкладникам ПАТ "ВБР" виплачено 35,1 млн грн.

Як повідомлялося, рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації "Всеукраїнського банку розвитку" Національний банк прийняв 21 грудня 2014 року. З 27 листопада 2014 року в банку працювала тимчасова адміністрація у зв'язку з визнанням його неплатоспроможним після застосування санкцій ЄС щодо акціонера банку Олександра Януковича.

"Всеукраїнський банк розвитку" (Київ) працював на ринку України з 2009 року і входив до групи великих банків. За час перебування президента Віктора Януковича при владі активи банку зросли майже в 13 разів.

За даними Національного банку, з серпня 2016 року по червень 2017 року розблоковані за рішеннями судів 1,7 млрд грн коштів з ПАТ "Всеукраїнський банк розвитку" були перераховані на рахунки в "Міжнародному інвестиційному банку" Петра Порошенка, звідки 1,4 млрд грн з цієї суми в той же або найближчі робочі дні було отримано готівкою через касу головного офісу банку. При цьому велика частина з одержувачів цих коштів так чи інакше була пов'язана з бізнесом Януковича-молодшого.

Деякий час МВС розслідувало походження цих коштів. Слідство встановило, що депозитні рахунки в банку Олександра Януковича були оформлені на три десятки співробітників "ВБР", які не мали доходів, що відповідають розмірам їх депозитів. Частина з них виписали довіреності на адвоката Олексія Салазского, який працював в структурі "МАКО-холдингу" Олександра Януковича.

Сам Салазскій стверджував, що колишнім співробітникам банку Януковича всі ці сотні мільйонів зайняв громадянин України на ім'я Яшар Ходжаєв. Ходжаева називають близьким другом і бізнес-партнером Олександра Януковича. За даними слідства, після втечі Януковича Ходжаєв також виїхав в Росію.

Щоб розблокувати рахунки працівники "ВБР" пред'являли суду довідки про те, що позичили гроші на депозитах банку у Ходжаева, і суд прийняв ці пояснення. Законністю походження коштів у Ходжаева слідство не цікавилося. У МВС це пояснювали тим, що не змогли допитати Ходжаева - у зв'язку з перебуванням в Російській Федерації.

Новини

Популярні теми форуму

analytics