Close button

Спекуляція електроенергією: держава підозрює приватних трейдерів

Спекуляція електроенергією: держава підозрює приватних трейдерів

Держава замовляє у атомних станцій електрику в обсягах, які можуть перевищувати потреби населення. Залишається питання, куди йдуть надлишки, повідомляє UBR.

Заявки на обсяги поставок електроенергії, які замовляє держпідприємство Гарантований покупець (ГарПок) у державного оператора атомних станцій "Енергоатому" для потреб населення (ПСО), в січні і лютому 2021 року зросли майже на 11% щодо рівня споживання населенням в ті ж місяці 2020 року .

Інформацію опублікував на своїй сторінці в Facebook співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. У коментарі він пояснив, що частково вона була взята з відкритих даних, а частково - з його власних джерел з енергоринку.

Марунич зазначив, що, з огляду на теплу зиму в цьому році (крім 4 морозних днів) і зниження кількості побутових споживачів, в зростанні поставок необхідності не було.

У той же час обсяг поставок ГарПок повинен на основі інформації про прогнозний і фактичне споживання, які надають йому постачальники універсальних послуг.

"Заявка на січень 2021-го виявилася на 10,7% більше, ніж було фактично спожито в січні 2020 го, на лютий 2021-го - на 10,9% більше факту минулорічного лютого. Населення в країні не додалося, а навпаки, поменшало, отже, пояснити більш ніж 10-відсотковий ріст споживання, м'яко скажемо, складно ", - зазначив в публікації Марунич.

В цілому протягом року, виходячи з даних оператора "Укренерго" про фактичне споживання в 2020 році, заявки ГарПока "стабільно перевищували його на 100-300 млн Квт-год, або на 4-7%". У зв'язку з цим, ймовірно, надлишки електроенергії можуть йти не на потреби населення, вважає Марунич.

1112.png

"Не виключено, що [надлишкові обсяги е / е] реалізуються комерційним споживачам. Це всього лише припущення, проте якщо воно виявиться правдою, то тільки в січні 2020 го на різниці в цінах можна було заробити до 0,5 млрд. Грн. Фактично стільки ж склали прямі втрати Енергоатому - близько 0,4 млрд. грн ", - припустив експерт, нагадавши, що в рамках режиму ПСО Енергоатом реалізовує ГарПоку е / е за ціною в 15 копійок за кВт-год.

У розмові він також додав, що цією інформацією "повинні зацікавитися правоохоронні органи".

Нагадаємо, що раніше Гарантований покупець і Укренерго направили листи Кабінету Міністрів і Міністерству енергетики з інформацією про недопоставки електроенергії Енергоатомом по ПСО. Як вказували в ГарПоке, з 17 по 31 січня 2021 року дефіцит електроенергії "залишається критичним і становить 77,76 тис МВт-год".

На питання щодо можливого взаємозв'язку недопоставок електроенергії від Енергоатому і передбачуваних завищених заявках Гарантованого покупця, Дмитро Марунич зазначив, що Енергоатом має складну фінансову ситуацію, а ГарПок - багатомільярдну заборгованість перед компанією, яку "не поспішає погашати".

"В минулому році, коли випускали ОВДП для погашення боргів так званого старого ринку, в результаті державні підприємства" кинули ", а Енергоатом не отримав взагалі нічого. Можливо, своїми нинішніми діями Енергоатом намагається звернути увагу, стимулювати уряд врахувати свою позицiю", - прокоментував співголова Фонду енергетичних стратегій.

Новини

Популярні теми форуму

analytics