Close button

Смертність від COVID-19: експерт розповіла про проблему зі статистикою

Смертність від COVID-19: експерт розповіла про проблему зі статистикою

Академік НАН України, директор Інституту демографії Елла Лібанова розповіла про проблему обчислення статистики смертності від коронавірусної інфекції, повідомляє УНИАН.

«У мене величезна кількість питань до статистики коронавірусу. По-перше, за впливом COVID-19 на смертність можна буде судити, коли ми отримаємо дані за рік за загальною кількістю померлих від усіх причин. І вкрай бажано з розподілом за віком. Тому якщо навіть загальна кількість померлих не збільшилася, але почали вмирати в значно молодшому віці, і це якимось чином можна пов'язати з COVID-19, це погано", - зазначила академік в ефірі телеканалу" Україна 24 ".

Вона підкреслила, що статистична інформація про смертність буде в березні-квітні. Тоді можна буде сказати, що сталося в Україні, чи є зростання смертності.

«Ми не зможемо бездоганно виділити те, що пов'язано з коронавірусом, але ми досить надійно зможемо сказати, чи є зростання смертності від коронавірусу чи ні. Наприклад, медицина деякий час стала лікувати тільки коронавірус, практично не можна було потрапити до лікаря, якщо ти не був хворий коронавірус. Планові операції навіть скасовувалися. У зв'язку з тим, що дуже багато людей боялися звертатися до лікарів, оскільки були панічні чутки, що в усіх лікарнях можна тільки заразитися. Тому я і кажу, що ми не зможемо точно виділити тільки медичну причину коронавірусу. Туди обов'язково накладається соціально-економічна ", - заявила Лібанова

.

Новини

Популярні теми форуму

analytics