Close button

Для боротьби зі зміною клімату залишається критично мало часу, — The Guardian

Для боротьби зі зміною клімату залишається критично мало часу, — The Guardian

2021 рік стане вирішальним періодом у боротьбі зі зміною клімату. Зміна позиції уряду США щодо "кліматичної політики" надзвичайно важлива, адже загроза цілком реальна і глобальне "зелене відновлення" повинно початися вже зараз. Джон Керрі, який є відповідальним президента Джо Байдена з питань клімату, заявив, що конференція країн (Cop26), яка повинна відбутися в Глазго в листопаді, фактично буде останнім шансом світу зупинити "кліматичну катастрофу", пише британська газета The Guardian, повідомляє ZN.ua.

Торік відбулося безпрецедентне падіння викидів парникових газів на 7% через карантин в результаті Covid, але знову очікується відновлення рівня шкідливих викидів. З огляду на те, що уряди країн усього світу надсилають гроші в економіки, спустошені пандемією, швидке повернення до звичного функціонування економіки й бізнесу буде катастрофічним.

Дослідження, проведені після фінансової катастрофи 2008 року, показали, що тоді економічне відновлення було на 16% "екологічно чистим", але більшість стимулюючих витрат були спрямовані на "вуглецевоактивну" інфраструктуру і діяльність. На цей раз зелені інвестиції повинні бути не тільки додатковими компонентами. Уряди повинні активно направляти державні кошти на відновлювальні джерела енергії, екологічну транспортну інфраструктуру, утеплення будинків - якомога далі від викопного палива, особливо вугілля.

Більшість людей погоджуються, що кліматична загроза стає реальною. Минулого тижня найбільше за всю історію опитування громадської думки з питань зміни клімату показало, що дві третини опитаних в 50 країнах вважають, що потепління, викликане викидами парникових газів, є "глобальною надзвичайною ситуацією". Зміна клімату вже підштовхнула понад 18 млн осіб в країнах Південної Азії до міграції. Раніше в цьому місяці в знакове рішення комітету ООН було відзначено, що примусове повернення людей в регіони, де їх життю може загрожувати кліматичну кризу, є незаконним.

Остання кліматична конференція ООН у 2019 році закінчилася невдало. Відтоді уряди та компанії дали нові обіцянки, зокрема Китай оголосив, що стане вуглецевонейтральним до 2060 року. Тепер США, які протягом чотирьох років президентства Дональда Трампа ігнорували екологічні проблеми, знову в грі. Виконавчі розпорядження, підписані минулого тижня новим президентом Джо Байденом, включаючи обіцянку зменшити "частку викопного палива" в економіці США, стали надзвичайно важливим моментом.

Однак світ не може дозволити собі чекати листопада. Кліматичні цілі вимагають реалізації, тому дії не можна відкладати. Наступне десятиліття, як визнав Керрі, є вирішальним. США повинні представити план скорочення викидів до 2030 року, як це визначено в Паризькій кліматичній угоді. Проєкти декарбонізації, що повинні принести з собою нові робочі місця, потрібно почати вже зараз.

Глобальний настрій навколо кліматичних перспектив незмірно піднявся. Заяви США й інших країн, включаючи Японію і Південну Корею, є кроками у правильному напрямку. Але решта світу вже відстає від ЄС, адже Європейський союз є "зеленим лідером" в способі розробки плану економічного відновлення після пандемії. Найкориснішим кроком, який може зробити зараз Байден, було б оголошення про те, що запланований саміт у квітні стане стартовим кроком для глобального зеленого відновлення. Зараз не час сидіти склавши руки, резюмує видання.

Анастасія Гурин

Новини

Популярні теми форуму

analytics