Close button

Березневий перерахунок пенсій: хто отримає надбавку

Березневий перерахунок пенсій: хто отримає надбавку

В Україні з 1 березня почнуть проводити щорічну індексацію пенсій. У цьому році розмір надбавки складе до 11%, повідомляє Главком.

Частина пенсіонерів не отримає нічого, інші ж можуть розраховувати на надбавку в розмірі понад 1 тис. грн.

Як проведуть індексацію?

Під час осучаснення на 11% підвищать розрахунковий розмір середньої зарплати за три роки, на підставі якої вважається пенсія. Однак при цьому підвищувати будуть тільки розрахунковий розмір. Тобто без урахування надбавок за сверхстаж, доплат для окремих категорій і т.д.

Розмір індексації (11%) - половина від динаміки зростання середніх зарплат за минулі три роки плюс половина від минулорічний інфляції. Дані точної статистики з'являться тільки в березні, але чиновники вже підрахували, що це буде близько згаданих 11%.

Хто нічого не отримає, а кому додадуть більше тисячі гривень?

Ті українці, які зараз отримують пенсію в розмірі 9090 грн можуть розраховувати на надбавку близько 1 тис. Грн. Зовсім без надбавки залишать:

  • тих, хто за формулою заробив на пенсію, розмір якої менше 11% від мінімальної;
  • ті, хто зараз отримує максимальну пенсію.

Навіщо проводять індексацію?

Пенсії в Україні вважаються за такою формулою:

  • Середня зарплата за останні три роки (по країні) * співвідношення власної зарплати до середньої по країні * стаж в роках * 1%:

Справа в тому, що перший показник щорічно старіє. Зарплати зростають швидше, ніж підвищують пенсії. Це призводить до того, що «старі» пенсіонери з кожним роком стають біднішими, а «нові», які з таким же рівнем зарплат і стажем виходять на заслужений відпочинок, отримують значно більше.

Щоб виправити ситуацію, ще минула влада вирішили щорічно рівень середньої зарплати за три роки у формулі підвищувати на коефіцієнт. Цей коефіцієнт вважається як сума 50% інфляції за минулий рік і середньої динаміки зростання зарплат за минулі три роки.

Скільки людей отримають надбавку?

У минулому році в рамках індексації в сумі виплату підвищили для 6,9 млн осіб. І це при тому, що всього в країні живе близько 11,4 млн пенсіонерів. У цьому році можна розраховувати на таку ж кількість українців з збільшеннями.

Новини

Популярні теми форуму

analytics