Close button

Декриміналізація: за несплату ЄСВ та інших податків загрожує ув'язнення

Декриміналізація: за несплату ЄСВ та інших податків загрожує ув'язнення

За несплату податків та єдиного соціального внеску (ЄСВ) можуть дати до 7 років в'язниці, а тільки за сам факт подачі помилкової заяви про відшкодування ПДВ загрожує ув'язнення до 12 років, повідомляє UBR.

Такі нововведення пропонує схвалений днями в першому читанні Верховною Радою законопроект №3959-1, авторами якого є два заступник голови комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк та Сергій Іонушас (обидва - фракція "Слуга народу").

З огляду на, що законопроєкт присвячений запуску діяльності Бюро економічної безпеки України (БЕБ), він почав успішне проходження парламентських процедур, а також те, що його просувають представники монобільшості - його шанси стати в підсумку законом досить великі.

Експерти в свою чергу відзначають, що держава знову відроджує каральну машину щодо бізнесу.

Нові статті закону

Проєкт закону пропонує:

  • ввести штрафи за незаконне використання назви і знаків приналежності до БЕБ від 17 тис. грн до 85 тис. грн;
  • тюремне ув'язнення до 15 років за посягання на життя директора БЕБ;
  • повернути кримінальну відповідальність за ухилення від сплати податків і зборів з тюремним ув'язненням до 7 років (ст. 212);
  • ввести кримінальну відповідальність за незаконне відшкодування ПДВ, а також подачу заяви про таке відшкодування, яке прирівняне до шахрайства, з тюремним ув'язненням до 12 років (ст. 222 прим.2)

У пояснювальній записці до законопроєкту лаконічно сказано, що його метою є створення економічної основи для діяльності Бюро економічної безпеки. Найбільш важливими є третій і четвертий пункт нововведень.

"Стаття 212 на сьогодні передбачає тільки штрафи і заборону на заняття посад. А ПДВ-шахрайство - це нова стаття. Її ще немає", - прокоментувала директор юридичного департаменту логістичної кампанії ТОВ "Ренус Ревайвел" Яната Попович.

Повторна криміналізація

Кілька років тому ряд статей Кримінального кодексу, в тому числі за ухилення від сплати податків, були декриміналізовані. Тепер же автори законопроєкту пропонують повернути кримінальну відповідальність і знову карати "ухильників" тюремним ув'язненням: на термін до 6 місяців, до 5 років і до 7 років в залежності від суми завданих держбюджету збитків.

Яната Попович звертає також увагу на зміну формулювань статті. Якщо чинний закон передбачає відповідальність за "ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)", то в проєкті стаття 112 отримує назву "Ухилення від сплати податків, зборів, платежів".

У чинній редакції зрозуміло, про що йде мова: є податки, які сплачують до держбюджету, а є обов'язкові збори, тобто ЄСВ, який сплачується до Пенсійного фонду.

Але з новою редакцією слід, що кримінальна відповідальність настає не тільки за ухилення від сплати податків та ЄСВ, а й за "необов'язкові" платежі, що дає широке поле для зловживань з боку перевіряючих.

"Це ще один інструмент тиску на бізнес. Цю статтю раніше декриміналізували тому, що вона фактично не працювала. Подивіться, скільки за фактом залучили по ній людей - дуже мало. Ухилення від сплати податків тоді було інструментом тиску на бізнес, і зараз це знову повертають ", - зауважив глава Союзу захисту підприємців Сергій Доротич.

Податковий консультант Київського центру підтримки розвитку бізнесу Олександра Томашевська підтверджує, що в українських реаліях практики садити за податки не було навіть тоді, коли закон був більш суворим, ніж зараз.

"Для чогось же раніше провели декриміналізацію. Значить, були причини", - додала експерт.

Однак саме повернення таких норм зараз навряд чи надихне як українських підприємців, так і іноземних інвесторів.

"Погуляли і буде. Яких ще інвестнянь вам не вистачає, громадяни інвестори ?!", - іронізує Яната Попович.

Шахрайство з ПДВ

"Слуги народу" також пропонують ввести в Кримінальний кодекс окрему статтю "Шахрайство з податком на додану вартість", яка передбачає як покарання тюремне ув'язнення до 12 років.

Сергій Доротич згоден, що зловживання з ПДВ дійсно мають місце і боротися з цим злом треба, так само як це роблять в Європі і США. Однак справжні схемщики, як правило, відкуповуються від правоохоронців, і нинішній законопроєкт від цієї практики по суті не врятує.

Зате наявність такої норми додасть проблем чесному бізнесу.

При цьому, наголошує Попович, автори законопроєкту пропонують ввести відповідальність не тільки за власне незаконне заволодіння бюджетним відшкодуванням, але навіть і за сам факт подачі заяви на таке відшкодування, якщо раптом виявиться, що в ньому помилка.

Таке формулювання дійсно є в документі: "Розкрадання або незаконне заволодіння бюджетними коштами шляхом отримання бюджетного відшкодування, а також подачі заяви про повернення суми бюджетного відшкодування, вчинені шляхом надання завідомо неправдивих відомостей, в тому числі в результаті використання завідомо підробленого документа (шахрайство з податком на додану вартість ", зазначено в документі" слуг ".

"Може, це помилка? Невірно написали слово або навпаки? Кримінальна відповідальність настає лише тоді, коли є умисел, без цього справа просто розвалиться в суді. Але як можна визначити умисел при подачі заяви", - дивується Олександра Томашевська.

Однак, з іншого боку, наявність в законодавстві такого формулювання може дати очевидний фіскальний ефект, вигідний скарбниці. Підприємець постарається просто не зв'язуватися з державою, щоб взагалі не мати будь-яких проблем.

"Платник податків тричі подумає, перш ніж зважитися навіть на сам факт подачі заяви на бюджетне відшкодування ПДВ. Тому що санкції там реальні!" - резюмувала Яната Попович.

Новини

Популярні теми форуму

analytics